Klar norsk ledelse over svenskene i første landskamp på 40 år

Aryan Tari og Erik Blomqvist analyserer sammen med Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. SvensenAryan Tari og Erik Blomqvist analyserer sammen med Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Se høydepunktene.

av Tarjei J. Svensen

Norge leder klart 11,5 – 6,5 over Sverige etter første dag av landskampen i sjakk, som spilles i Stavanger denne helgen.

Landskampen er en del av samarbeidet Norges Sjakkforbund har inngått med Sveriges Schackforbund. Norge og Sverige har møttes mange ganger i sjakk-OL opp gjennom årene, men den forrige landskampen var helt tilbake i 1976, ifølge sjakkhistoriker Øystein Brekke.

Svenskene har sendt en stor delegasjon i Stavanger, noe som er beleilig når Nils Grandelius også har fått en plass i Altibox Norway Chess.

Kapteinene på det norske og svenske laget Jonathan Tisdall og Stellan Brynell før landskampen. Generealsekretær i NSF Geir Nesheim åpnet dagen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kapteinene på det norske og svenske laget Jonathan Tisdall og Stellan Brynell før landskampen. Generealsekretær i NSF Geir Nesheim åpnet dagen. Foto: Tarjei J. Svensen

Matchen spilles over 18 bord og er fordelt på tre klasser. I åpen klasse klarte svenskene å holde tritt med 3-3, mens det ble et knapt 3,5-2,5-tap i kvinneklassen. De sterke norske juniorene var overlegne og vant 5-1. 

Norge vant åtte partier, sju endte remis, mens svenskene seiret i tre partier.

Tari og Urkedal vant, men Johan-ene skuffet

åpen-klasse

På 1. bord tok GM Aryan Tari sin tredje strake seier over GM Erik Blomqvist. Denne gangen tok det bare 24 trekk.

Også stormester Frode Urkedal gjorde forholdsvis kort prosess Axel Smith, kjent for mange nordmenn som mangeårig medlem i Kristiansund sjakklubb og en anerkjent sjakkforfatter.

Torbjørn R. Hansen satset friskt og ofret en offiser for to bønder etter en forberedelse mot Linus Johansson, men det holdt bare til remis.

For Johan Salomon på 3. bord var det noe som gikk fryktelig galt.

Også Johan-Sebastian Christiansen gikk på en smell i et langt sluttspill mot Tom Rydström og med en sedvanlig rask remis av Kristian Stuvik Holm på

Knapp kvinne-seier

På kvinnebordene ser det ut til å bli et jevnt oppgjør. Norges anker på kvinnelaget Sheila Barth Sahl fikk vist sine taktiske ferdigheter med denne avslutningen.

Silje Bjerke spilte sitt første parti på 15 måneder etter at hun fødte lille Anton 17. mai i fjor. I dag reddet hun et halvpoeng mot Inna Agrest i et parti som kunne endt annerledes om hun hadde funnet denne avslutningen:

Overbevisende juniorseier

juniorbord

Svenskene hadde lite å stille opp mot det sterke norske juniorlaget. Her vant Norge klart etter seire av Lars Oskar Hauge, Johannes Haug, Ingrid Marie Greibrokk og Thyra Kvendseth.

Norge er favoritter

– Vi har et ekstremt spennende lag der vi får sjansen til å teste ungguttene våre. Det er veldig bra at våre mer erfarne stormestere har vært villig til å la den yngre generasjon få sjansen, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt før matchen.

Sverige er klare underdogs med kun to stormestre i Erik Blomqvist (2515) og Axel Smith (2505) på de to øverste bordene.

Det norske kvinnelaget er bortimot toppet: Sheila Barth Sahl, Silje Bjerke, Olga Dolzhikova, Ellen Hagesæther samt Tromsø-tvillingene Monika og Edit Machlik, gjør at det trolig blir en jevn kamp med det svenske kvinnelaget.

Landskampen avvikles som tre matcher: Åpen klasse, dameklasse og en juniorklasse. Det beregnes landskampresultater i hver av de tre klassene, og også et samlet resultat for hele landskampen.

Det siste partiet spilles søndag med start 12:00. Betenkningstiden er 90 minutter på 40 trekk, 30 minutter på resten med 30 sekunder i tillegg fra trekk 1.

(Besøkt 953 ganger, 1 besøk i dag)