FIDE suspenderer det ukrainske sjakkforbundet

Pavel Eljanov. Foto: Yerazik KhachatourianPavel Eljanov. Foto: Yerazik Khachatourian

Ukrainske sjakkspillere mister ratingtallet sitt.

av Tarjei J. Svensen

Som følge av avgjørelsen i FIDEs sentralstyremøte på møtet i Moskva 28. – 29. mars, suspenderer vi midlertidig det ukrainske sjakkforbundet. Det totale beløpet etter VM-matchen for kvinner i Lviv er ikke betalt innen tidsfristen.

Det offentliggjorde FIDE på sine egne nettsider torsdag.

Chess-News.ru skriver at beløpet det strides om skal være rundt 60,000 euro etter VM-matchen for kvinner mellom Mariya Muzychuk og Yifan Hou. Tapende VM-finalist Muzychuk skal fortsatt ikke ha mottatt sitt honorar, mens verdensmester Yifan Hou allerede skal ha fått utbetalt sine 120,000 euro.

Det er uklart hvem som har ansvaret for rotet. Det ukrainske sjakkforbundet legger skylden på ordføreren i Lviv, mens departementet i sitt svar skriver at de «ikke forstår hvorfor forbundet ikke har betalt beløpet de skylder». Ifølge en rumensk sjakknyhetsside skal Lviv tidligere ha lovet Muzychuk eiendom for prestasjonene på sjakkbrettet.

Den vanskelige situasjonen er nå blitt en sak på høyeste hold. Igor Zhdanov, sportsminister i Ukraina, har reagert på det han kaller falske påstander i en uttalelse på Facebook:

Mitt syn på saken er veldig tydelig og klart. Arrangøren må akseptere sine forpliktelser med tanke på vår sportsutøver Mariya Muzychuk i denne situasjonen. Jeg står fullt og helt på hennes side.

Suspensjonen kan få store kosenkvenser for ukrainsk sjakk. Alle landets sjakkspillere er dessuten fjernet fra FIDEs ratinglister, blant dem Norway Chess-deltaker Pavel Eljanov, tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov, legenden Vasily Ivanchuk samt søstrene Mariya og Anna Muzychuk. Spillerne er listet som «uratet» på siste liste.

Eljanov er fortsatt å finne på verdensrankingen, der han står som nummer 12 med 2765. Selv om 35-åringen står som uratet, vil han trolig bli å anse som ratet for motstanderne. Det er imidlertid uklart om Eljanov selv får ratet egne partier.

Suspensjonen vil også føre til problemer for det sterke ukrainske landslaget. Laget, som vil være blant favorittene i OL i Baku, vil verken få mulighet til å stille der eller i VM for landslag. Heller ikke i regionale turneringer vil ukrainske sjakkspillere kunne delta.

Det ser imidlertidig ut til at ukrainere likevel får delta i EM individuelt i Kosovo i mai, forsikrer generalsekretær i ECU Theodoros Tsorbatzoglou på Twitter.

Det er ikke første gangen FIDE gir kollektiv straff. Flere ganger har man fjernet spillere fra ratinglisten i land der forbundet skylder penger. Normalt har dette løst seg i løpet av kort tid.

(Besøkt 1 080 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "FIDE suspenderer det ukrainske sjakkforbundet"

  1. Eman Ruoy | 17. april 2016 på 15:01 |

    Hver gang jeg leser om FIDE og dets styre forsvinner både respekt og forståelse.

Stengt for kommentarer.