Magnus tror han kan sette ny «pers»: – Gode sjanser til å slå den

Kan Magnus Carlsen endelig vinne i Stavanger? Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Kan Magnus Carlsen endelig vinne i Stavanger? Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Verdensmesteren er sju partier unna ny personlig rekord.

av Tarjei J. Svensen

– Det hadde vært hyggelig å slå den rekorden. 

Tabellen viser Carlsens lengste rekker uten tap - og hvem han ble stoppet av. Kilde: ChessBase

Tabellen viser Carlsens lengste rekker uten tap – og hvem han ble stoppet av. Kilde: ChessBase

Magnus Carlsen har akkurat fått vite at han bare er sju partier unna å sette ny «pers». Mellom september 2012 og mars 2013 spilte han 41 partier uten å tape før han til slutt ble stoppet av Vasily Ivanchuk i 11. runde av Kandidatturneringen. Det fremkommer av en oversikt Matt & Patt har laget.

LES OGSÅ: Alle Matt & Patts saker om Norway Chess

Akkurat nå står Carlsen med 35 strake partier uten et eneste nederlag. Hans forrige tap kom mot Yannick Pelletier i 5. runde av EM på Reykjavik 17. november. Siden den gang har verdensmesteren tatt 14 seire og 21 remiser – og altså ikke tapt en eneste gang.

En sterk prestasjon med tanke på at snittmotstanden er på 2726, tilsvarende topp 30 i verden.

For Carlsen har vist storform siden det overraskende tapet på Island ved å vinne tre turneringer på rad: I London, Qatar og Wijk aan Zee.

– I Wijk aan Zee, bortsett fra i partiet mot van Wely, så hadde jeg ikke noen dårlige stillinger. Så det er gode sjanser til å slå rekorden, fastslår Carlsen.

Carlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen med sin manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Men nå er det Altibox Norway Chess som gjelder. Mandag begynner moroa, først med en lynsjakkturnering mandag kveld som avgjør rundeoppsettet, før selve turneringen starter klokken 16 tirsdag.

– Ikke mye jeg trenger å gjøre annerledes

– Jeg håper å gjøre det bedre enn i fjor, er 25-åringens spøkefulle svar på spørsmålet om hva vi kan vente av ham i Stavanger.

Carlsen har på tre forsøk aldri vunnet i Stavanger. Fjorårets utgave ble en «katastrofe» for vår mann. Det endte med en skuffende 7. plass med 3,5 poeng. Hele fire ganger måtte han bite i det sure gresset.

Magnus legger spøk til side.

– Første målet er å gjøre det bra i lynsjakken. I fjor så gikk det ganske dårlig allerede i lynsjakken. Jeg fikk riktignok pluss 2 (to flere seire enn tap, journ.anm), men det kunne vært så mye verre. Det blir første bud. Også etter det…det er ikke så mye jeg trenger å gjøre annerledes. Jeg er ikke veldig bekymret.

Fra møtet med Anish Giri i fjorårets lynsjakk i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra møtet med Anish Giri i fjorårets lynsjakk i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

– Hvor viktig er det å prestere på hjemmebane kontra i turneringer i utlandet? Føler du et ekstra press?

– Egentlig ikke så mye. Det blir selvfølgelig viktig for meg å vise et annet type spill enn jeg gjorde i fjor, sånn bortsett fra det, nei.

– Alltid lyst til å slå Kramnik

norway16Årets superturnering går uten Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Wesley So. Trioen var forpliktet til å delta i det amerikanske mesterskapet, og måtte alle takke nei til å spille i Stavanger.

Det svekker turneringen noe. Likevel kan man trygt si at det er et slagkraftig felt. Fem av de sju, og ni av de 16 beste i verden er på plass. Verdenstoer Vladimir Kramnik er tilbake etter oppholdet i 2015.

40-åringen kan vente seg en ekstra tent nordmann.

– Kramnik! er det kontante svaret på spørsmålet om hvem han helst vil slå.

– Jeg har alltid lyst til å slå Kramnik, gjentar han.

– Og Giri da selvfølgelig, legger Magnus til.

Sistnevnte har vist seg å være en tøff nøtt å knekke. Etter 13 partier står Magnus med 12 remiser og ett tap mot den eplekjekke og svært så solide nederlenderen.

I løpet av sine 64 siste partier har Giri utrolig nok bare tapt én gang. Hele 52 av partiene hans har endt med poengdeling, inkludert de 20 siste.

– Han har liksom bare vunnet to av de siste 27 partiene sine. Han kjemper han. Han har masse interessante partier. Det vil nok løse seg etter hvert – den ene eller andre veien, sier Magnus med et glis.

– Synes Jon Ludvig burde fått plassen

Jon Ludvig Hammer måtte se den siste plassen i Stavanger glippe til svenske Nils Grandelius. Norgestoeren røk i kvalifiseringsturneringen på Fagernes, der han tapte begge partiene for svensken. Hammer fikk heller ikke plass da Sergey Karjakin valgte å trekke seg. Den gikk i stedet til kinesiske Chao Li.

Om Twitter-meldingen han skrev, sier han følgende:

– Det var ment litt som en spøk, men ja det var veldig naturlig å tenke det. Arrangøren er oppttatt av ratingsnitt, men personlig synes jeg Jon Ludvig burde fått den plassen.

Matt & Patt har tidligere fått en forklaring fra arrangøren på hvorfor Chao Li ble valgt ut til å erstate Karjakin, fremfor Hammer.

– Altibox Norway har én plass som man har brukt til en kvalikturnering. Hvis man bruker flere plasser, så blir det umulig å holde et såpass høyt ratingsnitt som vi også er forpliktet til overfor våre sponsorer. Men selv om det hadde vært kjempehyggelig å ha Jon Ludvig med, så teller denne ratingforskjellen ganske mye, sa Jøran Aulin-Jansson.

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein: – Tror Magnus blir forstyrret av presset

Norgestreer Simen Agdestein tror hans tidligere elev stiller ekstra skjerpet i Stavanger med tanke på de dårlige resultatene tidligere.

– Jeg tror Magnus er i veldig god form. Og han har alltid den greia at han kommer tilbake etter å ha gjort det dårlig. Han har et ekstra gir, han er veldig skjerpa nå. Han må reparere inntrykket litt. Han er selvfølgelig favoritt. Det er han jo uansett.

– Hvorfor har han ikke lykkes så godt i Norge?

– Jeg tror man blir litt forstyrret av det presset. Jeg blir det selv. Det er ikke så lett å fri seg fra det presset som man skal tro. Det er litt stressende. Det er en reell greie, at man føler seg presset.

– Han nekter selv for at han lar seg påvirke?

– Han vil nok ikke lage det til et problem. Når noen sier det, så blir det definert som et problem. Han er veldig oppmerksom på det. Han er en «fast learner», som jeg har pleid å kalle han. Nå er han litt bevisstgjort på nettopp det. Han kommer til å takle det veldig bra.  Det har vært en liten prosess for å takle nettopp det. Sånn har det vært med alt mulig annet også.

Simen har tro på at Carlsen kan sette ny rekord i antall partier uten tap og tror ikke det har noen innvirkning at det er gått 2,5 måned siden forrige turnering.

– Han har alltid spilt veldig mye og liker å gjøre det for å holde det gående. Jeg blir sliten, han blir ikke det.  Sånn sett kunne det kanskje vært en fordel å hoppe rett til neste turnering. Men vi snakker ikke om en lang pause her.

TV 2 dekker Norway Chess

Årets panel i TV 2s sjakkstudio blir nærmest identisk med 2015-utgaven. Foto: Tarjei J. Svensen

Årets panel i TV 2s sjakkstudio blir nærmest identisk med 2015-utgaven. Foto: Tarjei J. Svensen

Norway Chess starter med lynsjakkturnering fra Scandic Stavanger City mandag kl 17.30. De neste seks rundene på Stavanger Forum spilles fra 16:00. Lørdag 23. april og tirsdag 26. april er fridager. Med de tre siste rundene i Stavanger Konserthus er det duket for en heidundende avslutning.

TV 2 vil igjen stille med eget studio i Stavanger. Fin Gnatt og Kaja Snare blir programledere, og får som vanlig med seg Hans Olav Lahlum, Jon Ludvig Hammer og Erle Marki Hansen. Ellen Carlsen meldes å være blant gjestene som kommer innom.

I tillegg til hovedturneringen, er det også skoleturneringer samt en Grand Prix-turnering fra 22. – 24. april.

Verdensstjernen Peter Svidler og Chess24s Jan Gustafsson kommenterer på den offisielle sendingen.

Matt & Patt vil være til stede i Stavanger de første seks rundene.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 694 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Magnus tror han kan sette ny «pers»: – Gode sjanser til å slå den"

  1. Magnus vinner Norway Chess. Så vinner han et par turneringer til. Så forsvarer han VM-tittelen. Og i 2017 sprenger han 2900 grensen. Etter det er jeg litt mer usikker.

  2. Hvordan da?

Stengt for kommentarer.