Short: – Kan ikke se for meg VM-matchen i New York

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l'Ami.Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l'Ami.

Men Agon-sjefen avviser spekulasjonene.

av Tarjei J. Svensen

I går var det nøyaktig sju måneder til Magnus Carlsen og Sergey Karjakin utfører de første trekkene i kampen om den gjeve VM-tittelen i sjakk. 11. november barker de to sammen til det som etter alt å dømme blir en thriller av en VM-match.

Agon, selskapet med de kommersielle VM-rettighetene, offentliggjorde i begynnelsen av mars New York som vertsby for matchen. Det var til stor glede for mange norske sjakkentusiaster, som allerede har sikret seg flybilletter til «The Big Apple».

Det siste kan imidlertid ha vært noe forhastet, mener informerte kilder Matt & Patt har snakket med de siste dagene. Der spekuleres det i at det gjøres forsøk på å få VM-matchen flyttet fra USA og over på Karjakins hjemmebane i Russland.

At Agon fortsatt ikke har offentliggjort noe spillested eller hvilke sponsorer som skal finansierer premiefondet på rundt 16 millioner kroner, gir grobunn for spekulasjoner. Det at FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov fortsatt er under økonomiske sanksjoner av USA, hjelper heller ikke.

Ikke minst fra en av FIDEs fremste kritikere, Nigel Short. Den tidligere VM-utfordreren har ingen tro på at det blir noen VM-match i USA.

– Kan ikke tenke meg at den neste VM-matchen finner sted i New York, av flere grunner, skriver han på Twitter.

Karjakin: – Sikker på at det er mulig å finne penger i Russland

Sergey Karjakin (26). Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Sergey Karjakin (26). Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Hva gjør FIDE/Agon om de mottar et gigantbud fra Russland?

Med VM-utfordrer Sergey Karjakin, en stor fan av Vladimir Putin og Kirsan Ilyumzhinov, har Russland en unik sjanse til å gjenerobre VM-tittelen i sjakk. Akkurat det kunne kanskje friste Putin selv, eller andre russiske oligarker. En av dem er milliardæren og presidenten i det russiske sjakkforbundet selv, Andrei Filatov.

I et intervju med den tyske sjakkjournalisten Stefan Löffler etter seieren i Kandidatturneringen ble Karjakin spurt om han er villig til å spille matchen i Russland.

– Jeg er sikker på at det er mulig å finansiere den i Russland. Men dette handler ikke bare om meg. Det er FIDE som bestemmer hvor matchen skal arrangeres. Hvis de sier at det er mulig å lete etter noe i Russland, så er det flott.

– Hvis ikke, så er det helt greit med New York, svarte russeren diplomatisk.

I motsetning til hva Anand var, virker Karjakin mindre påvirket av et press fra hjemmepublikummet. Det beviste han til de grader med seieren i Kandidatturneringen hjemme i Moskva.

Merenzon: – Dette har jeg ikke hørt noe om

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

At det i det hele tatt skal være aktuelt å flytte matchen til Russland, avviser Ilya Merenzon, sjef for Agon. Han stiller seg undrende til påstandene.

– Dette har jeg ikke hørt noe som helst om. Det er ikke gjort noe forsøk på å få matchen flyttet. Ikke i nærheten en gang. Seriøst, forsikrer Merenzon overfor Matt & Patt.

– Kan du garantere at matchen spilles i New York som planlagt?

– Selvsagt.

– Når offentliggjør dere sponsorene?

– Så snart de selv er klare til å annonsere det. Dette er knyttet til en markedsføringsplan.

VM-matchen spilles over 12 partier fra 11. – 30. november. Det spilles to og to partier før hver tredje runde blir fridag.

(Besøkt 2 690 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Short: – Kan ikke se for meg VM-matchen i New York"

  1. Så lenge det er Kirsan og ikke Agon som er sjef over arrangementet, holder jeg alt åpent.

  2. Å lage en sak basert på hva Nigel Short sier…
    Hadde tatt alt han sier med en stor klype salt

  3. Heinrich Prügelschmertz | 3. mai 2016 på 23:23 |

    Enig med Nigel Short. Erfaringen viser at den gjennomkorrupte FIDE skuta med Kirsan & co snur seilet etter vindretningen med mest rubler og grønne menn

Stengt for kommentarer.