«Svartelistet» kineser må flytte eget bryllup for Norway Chess-spill

Chao Li. Foto: David Llada/Qatar Masters OpenChao Li. Foto: David Llada/Qatar Masters Open

Chao Li (26) blir Sergey Karjakins erstatter i Stavanger.

av Tarjei J. Svensen

norway16Altibox Norway Chess har gitt opp å få Sergey Karjakin til Stavanger. Russeren trakk seg overraskende fra superturneringen med begrunnelsen av at han var sliten og at han vil bruke tiden på å forberede seg til VM-matchen mot Magnus Carlsen.

Det fikk mange til å reagere, ikke minst arrangøren selv som kalte avgjørelsen om å trekke seg «respektløs».

I dag er erstatteren offentliggjort. Den heldige er kineseren Chao Li (26), for tiden rangert som nummer 15 på verdensrankingen og nummer to i Kina med en rating på 2755.

LES OGSÅ: Norway Chess: Derfor ble ikke Hammer invitert

Li, som fyller 27 år når 3. runde spilles i Stavanger 21. april, er ikke blant de mest kjente toppspillerne. Nå har kometen imidlertid klatret fra 65. plass i januar 2014 og opp til topp 20 det siste året. Han er nå nummer to i Kina, etter Ding Liren, og er kjent som en angrepsspiller som liker å underholde på brettet.

– Jeg forberedte meg rett og slett ved å spille gjennom alle Chao Lis partier, uttalte Fabiano Caruana etter å sittet med kniven på strupen i siste runde i Kandidatturneringen.

Det gikk til slutt galt for Caruana, men han fikk likevel nyttig innsikt i kineserens dynamiske spillestil.

Må utsette eget bryllup

Chao Li i Qatar. Foto: David Llada

Chao Li i Qatar. Foto: David Llada

Chao Li hadde akkurat mottatt invitasjonen via det kinesiske sjakkforbundet da Matt & Patt snakket med ham fredag. Nå er han klar for å debutere på det absolutte toppnivå.

– Dette er min første invitasjon til en superturnering, så jeg er veldig glad nå, sier 26-åringen til Matt & Patt. 

Li er for tiden i Tyskland, der han denne helgen skal spille i den tyske Bundesligaen på 1. bord for SK Schwäbisch Hall. Nylig skrev Matt & Patt om partiet i Grenke Chess der han nedspilte Bergens-spilleren Stig K. Martinsen etter alle kunstens regler.

Den plutselige invitasjonen til Stavanger fører til at 26-åringen må godsnakke med forloveden.

– Bryllupet mitt var satt til 30. april, så nå må jeg endre den datoen. Jeg rekker ikke å komme tilbake til Kina i tide, sier han vel vitende om at siste runde er dagen før det planlagte bryllupet

– Men du tror det er greit for din fremtidige kone?

– Ja, hun er veldig grei, så det vil hun nok forstå.

Uten å få invitasjoner til de aller største superturneringene, har 26-åringen måttet stille i mindre gjeve åpne turneringer. Der har han imidlertid herjet de siste årene. Det startet med seieren i Reykjavik i 2014 der han tok 8,5 av 10 poeng,

I 2015 vant kineseren to av Europas største åpne turneringer, Cappelle la Grande i Frankrike og Neckar Open i Tyskland. Suksessen i 2015 fortsatte med 4-2-seieren over eks-verdensstjerne Peter Leko 4-2 i en match i Ungarn – uten å tape et eneste parti.

Hans siste triumf var i februar i Graz Open i Østerrike der han tok 8 av 9 poeng og endte med en knallsterk ratingprestasjon på nær 2900.

Chao Li i partiet mot Magnus Carlsen. Foto: Kateryna Savina

Chao Li i partiet mot Magnus Carlsen. Foto: Kateryna Savina

Li er ydmyk på spørsmål om han har tenkt å hevne tapet for verdensmesteren i Qatar.

– Jeg vil gjerne ha revansje, men han er etter mitt syn klart bedre enn meg. Jeg vil bare gjøre mitt beste, sier kineseren.

Utestengt fra turneringer i Kina

Det er ikke bare på grunn av sjakken at Chao Li nå er basert i Tyskland. Den australske stormesteren og sjakkjournalisten Ian Rogers meldte i fjor at den kinesiske toeren er utestengt i ett år fra all turneringsaktivitet i Kina. Årsaken skal være en disputt med det kinesiske sjakkforbundet.

– Grunnen er ganske triviell. Han spilte for en kinesisk klubb basert i Beijing og bestemte seg for å forlate den. Sponsoren ble ikke glad for det og klaget til det kinesiske forbundet på at man ikke kan oppføre seg slik. Konklusjonen ble altså en utestengelse, sa Rogers under direktesendingen i Tata Steel Chess i år.

Ifølge Chao Li skal forholdet nå være på bedringens vei etter at forbundet har fått en ny president. Likevel får han ikke stille i det kinesiske mesterskapet som avholdes samtidig med Norway Chess.

Han er imidlertid ikke den eneste toppspilleren i Kina som har hatt problemer med forbundet. Hao Wang, den gang nummer én i Kina, fikk ikke plass på det kinesiske OL-laget som til slutt gikk helt til topps i Tromsø.

Grunnen skal være en krangel med forbundet og partene klarte ikke å bli enige om de økonomiske betingelsene.

Norway Chess åpner med lynsjakkturnering i Stavanger mandag 18. april. 1. runde spilles 19. april. Lørdag 23. – og tirsdag 26. april er fridager. I tillegg til hovedturneringen, er det også flere sidearrangementer.

Turneringen avsluttes med 9. – og siste runde 29. april.

Matt & Patt vil være til stede i Stavanger for å lage rapporter underveis.

(Besøkt 3 228 ganger, 1 besøk i dag)