Han tar over som leder i Norges største sjakklubb

Atle Grønn. Foto: Rolf HaugAtle Grønn. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Atle Grønn hyller sin forgjenger.

av Tarjei J. Svensen

Atle Grønn (44) er ny leder i Oslo Schakselskap. Den kjente internasjonale mesteren, som til daglig er professor i russisk språk på Universitetet i Oslo, tar over som leder i Norges største sjakklubb etter Ole Christian Moen. Sistnevnte gikk inn i sin fjerde periode som OSS-leder da han tok over etter Kristian Trygstad i 2014.

– Jeg har jo følt at mange synes jeg var en naturlig kandidat. Ole Christian var en perfekt leder, jeg ville han skulle fortsette så lenge som mulig, men skjønner at han var lei. Jeg følte et ansvar for å videreføre OSS, sier Grønn til Matt & Patt på spørsmål om grunnen til at han sa ja til å ta over vervet.

– Som Ole Christian har jeg den fordelen at jeg kjenner den fordelen at jeg kjenner mange i norsk sjakk. Jeg har mange kontakter og vet hva sjakklivet dreier seg om.

Atle Grønn med kona Vibeke, sønnen Eskil og dattera Embla.

Atle Grønn med kona Vibeke, sønnen Eskil og dattera Embla.

Grønn har vært den viktigste drivkraften bak turneringsvirksomheten i Bogstadveien 30 de siste ti årene, ikke minst med lynsjakkturneringene på tirsdager som samler faste spillere fra hele Østlandet.

I tillegg driver han fortsatt trening for barn og unge på onsdager.

– Den fysiske sjakklubben er nesten en anakronisme, noe som tilhører gamle dager. Men sjakken har en enorm stilling i Norge akkurat nå. Vi må utnytte den fordelen vi har på brettet!

Klubben på Oslos vestkant har blomstret og satt medlemsrekord i nyere tid. Per 31. desember 2015 var det 212 medlemmer i OSS. Det gjør klubben til den største i landet.

Men det har ikke alltid gått så bra som nå.

– OSS har gått gjennom ulike perioder. Det viktigste er aktiviteten i OSS, at klubben er i bruk. Jeg synes det ser bra ut nå, og vil bidra til det videre med turneringer, hobbykvelder, barnetrening og andre aktiviteter. Jeg vil videreføre den grunntanken med at lokalene skal være i bruk.

Grønn mener det er nettopp lokalene som er det viktigste for å bevare klubbmiljøet.

– En klubb som Stjernen synes jeg bør være i Eliteserien, de har et fantastisk lokale og har et av Norges hippeste klubbmiljøer på Grünerløkka. Den klubben er utrolig viktig å beholde, mens andre miljøer kommer og går. OSS og Stjernen er noe mer, ikke bare summen av enkeltindivider. Disse klubbene er tradisjonsbærere og utstillingsvinduer for sjakken.

Atle Grønn i aksjon mot Boris Gelfand i lynsjakk i fjor høst. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn i aksjon mot Boris Gelfand i lynsjakk i fjor høst. Foto: Tarjei J. Svensen

– Hva er status i OSS nå?

– Det ser ganske bra ut med et godt klubbstyre på plass, men det er ganske skjørt. Det er nok vanskeligere å få folk til å gjøre en dugnadsinnsats nå enn på 1980-tallet. Slik er det i sjakken som i samfunnet generelt, sier Grønn.

44-åringen trekker også frem Anders Høyer Berg som en person som har kommet inn i den senere tiden og overtatt ansvaret for lynsjakken.

– Ole Christian har en veldig kul OSS-humor

Ole Christian Moen. Foto: Rolf Haug

Ole Christian Moen. Foto: Rolf Haug

Grønn hyller den mangeårige lederen av OSS.

– Ole Christian har vært en av de viktigste personene i OSS siden 1970-tallet. Han har vært formann i fire perioder. Selv nå når han går av som leder, er det mange områder han fortsatt er aktiv. Som i gårdsstyret, Tom Jenkins fond og i valgkomiteen.

– OSS er nok i særklasse den mest komplekse klubben i sjakk-Norge. Vi sitter på masse verdier, men har lite cash. Heldigvis er det andre i klubben som er gode på den biten der.Ole Christian har ivaretatt  våre interesser i gården. OSS er avhengig av den typen byråkrater. Ole Christian er unik fordi han også har den siden.

– Ole Christian har en veldig kul OSS-humor. Den typen humor som han hadde, ble oppfattet som arroganse før.

Moen ble i 2013 utnevnt til æresmedlem i Norges Sjakkforbund. Øystein Brekke skrev følgende i bulleteng to da det ble kjent.

Ole Christian har vært og er slett ikke bare en sterk sjakkspiller, men i denne sammenhengen først og fremst en pålitelig leder og tillitsvalgt i både Norges Sjakkforbund og Oslo Schakselskap i flere sentrale posisjoner fra 1970-tallet til i dag.

(Besøkt 3 111 ganger, 1 besøk i dag)