Dobbeltvinner Karjakin trekker seg fra Norway Chess

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen og Sergey Karjakin. Foto: Yerazik Khachatourian

Norway Chess: – Det er en kontrakt han må forholde seg til.

av Tarjei J. Svensen

Det er under to uker til den fjerde utgaven av Altibox Norway Chess begynner i Stavanger med lynsjakk 18. april. Sjakkverdenen har sett frem til en forsmak på VM-matchen med møtet mellom Magnus Carlsen og utfordrer Sergey Karjakin.

Men i dag har imidlertid russeren, som vant turneringen i både 2013 og 2014, overraskende trukket seg fra Norway Chess.

Det bekrefter Karjakins manager Kyrilios Zangalis  på Twitter i dag, og siterer et intervju på nettsiden RSport. Grunnen skal være at russeren allerede nå vil begynne forberedelsene til VM-matchen.

– Sergey er i en litt annen posisjon nå og har bestemt seg for fullt og helt å konsentrere seg om å forberede seg til VM-matchen. Kandidatturneringen tok nesten all energien ut av ham, sier Zangalis. 

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug.

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug.

Norway Chess: – Det er en kontrakt de bør forholde seg til

Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess bekrefter overfor Matt & Patt at de har mottatt beskjeden fra det russiske sjakkforbundet, men viser til den bindende kontrakten som alle spillerne må signere på forhånd.

– Vi er i dialog med det russiske sjakkforbundet. Det er en kontrakt de bør forholde seg til, sier Aulin-Jansson.

Han forteller at de fortsatt ikke har begynt å lete etter noen erstatter.

– Vi forventer en eller annen konklusjon i løpet av kort tid, avslutter en ordknapp Aulin-Jansson.

Dersom Karjakin og det russiske sjakkforbundet står fast på sin avgjørelse om ikke å delta i Norway Chess, bør man være rask med å finne en erstatter. En mulig kandidat er norgestoer Jon Ludvig Hammer, som tapte kvalifiseringen på Fagernes.

Selv antyder Hammer på Twitter at han vil avvise et tilbud om plass.

Det er sju måneder til VM-matchen etter planen skal begynne i New York 11. november. Til Matt & Patt sa manager Espen Agdestein nylig at de først begynner sine VM-forberedelser til sommeren.

– Nå er det fokus på Norway Chess. Magnus reiser til treningsleir i begynnelsen av april. Så det er i fokus. Han har ikke tenkt på det så mye enda, men gjør det nå når han vet hvem motstanderen.

– Men det er først etter sommeren at han virkelig begynner å forberede seg konkret. Det blir jo litt bearbeidet, men når det kommer litt over sommeren, så blir det helt konkrete forberedelser, sa Agdestein.

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l'Ami.

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i forrige møte i Wijk aan Zee i år. Foto: Alina l’Ami.

26-åringen gjorde sin livs prestasjon da han kvalifiserte seg til årets VM-match mot Magnus Carlsen i november ved å vinne Kandidatturneringen i Moskva.

– Jeg er bare veldig glad nå. Jeg er nok den lykkeligste i verden akkurat nå. Det var en flott turnering, ikke uten feil. Men jeg kjempet i hvert parti. Noen ganger var jeg heldig, men det er ikke bare bare på grunn av flaks, men fordi jeg kjempet godt i hvert parti, sa Karjakin etterpå.

Storturneringen i Stavanger skulle altså bli det første, og kanskje siste, møtet mellom rivalene før VM-matchen i New York. Forrige gang de møttes var i Tata Steel Chess i januar. Da endte partiet remis.

Simen Agdestein: – Litt spesielt

Simen Agdestein i lynsjakk nylig. Foto: Rolf Haug

Simen Agdestein i lynsjakk nylig. Foto: Rolf Haug

– Det er litt spesielt å trekke seg. Men jeg skjønner at han er sliten etter Kandidatturneringen. Det er en stor påkjenning, så det kan godt stemme, sier veteranen som en gang var rangert som nummer 16 i verden til Matt & Patt.

Agdestein understreker at han ikke synes det er greit å bryte kontrakter.

– Det kan være ting vi ikke vet eller være andre grunner, som at han vil være sammen med familien sin.

48-åringen, som deltok med suksess i 2014, utelukker seg selv som en mulig erstatter.

– Det blir ikke meg. Det er jeg helt sinnsykt sikker på. Men jeg tviler på at de tar inn Jon Ludvig.

norwaychess2016Norway Chess arrangeres for fjerde gang i Stavanger i år. Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Anish Giri, Veselin Topalov og Maxime Vachier-Lagrave ble tidlig bekreftet som deltakere. For ganske nøyaktig én måned ble også Pavel Eljanov, Pentaela Harikrishna – og Karjakin selv – klare for turneringen.

Svenske Nils Grandelius kvalifiserte seg påskeaften via en kvalik på Fagernes.

– Jeg er veldig fornøyd med dette feltet. Jeg tviler på at det blir en sterkere timannsturnering i 2016 enn dette, sa Aulin-Jansson da feltet var nær komplett.

(Besøkt 2 549 ganger, 1 besøk i dag)