Carlsen-manager om Karjakin: – Veldig dårlig gjort overfor arrangør og publikum

Sergey Karjakin etter seieren i Norway Chess i 2014. Foto: Tarjei J. SvensenSergey Karjakin etter seieren i Norway Chess i 2014. Foto: Tarjei J. Svensen

Reagerer på at russeren trekker seg fra Norway Chess.

av Tarjei J. Svensen

I dag kom den overraskende meldingen om at VM-utfordrer Sergey Karjakin trekker seg fra årets Norway Chess, under to uker før det hele braker løs i Stavanger 18. april.

Den oppgitte grunnen er at 26-åringen som vant i Stavanger i 2013 og 2014, er sliten etter en lang Kandidatturnering og vil forberede seg til VM-matchen mot Magnus Carlsen.

Dermed ser sjakkpublikummet ut til å bli snytt for en forsmak på VM-matchen mellom de to rivalene, noe norske medier omtalte da Karjakin vant i Moskva.

Norway Chess er ikke begeistret for russerens forfall. Onsdag kveld la de ut følgende melding på sine nettsider.

– Karjakin har signert en avtale med oss som arrangør. Det står ingen ting i denne avtalen om at han kan trekke seg om han kvalifiserer seg til VM-matchen i november, skriver Jøran Aulin-Jansson på vegne av arrangøren.

– Vi opplever denne handlingen som respektløs både mot oss som arrangør, de andre spillerne i turneringen, og ikke minst en hel sjakkverden som hadde sett frem til generalprøven til VM-matchen mellom Karjakin og Magnus Carlsen, sier Aulin-Jansson.

Arrangøren skriver videre at de ikke har gitt opp å få Karjakin til Stavanger og at døren står åpen dersom han ombestemmer seg. Men det må skje raskt.

– Det er åpenbart mye nerver for Karjakin før hans første VM-finale, men vi får da virkelig håpe at Karjakin og hans rådgivere forstår at man ikke bare kan løpe fra inngåtte avtaler fordi det plutselig ikke passer i en oppkjøring til en match som ikke starter før om et halvt år.

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

– Ikke lett å forstå dette

Det er Magnus Carlsens manager Espen Agdestein langt på vei enig i.

– Det er skuffende for arrangør og publikum. Og det er litt underlig når de har en så klar kontrakt. Det er ikke så lett å forstå dette, sier han til Matt & Patt.

Agdestein kjøper ikke forklaringen til Karjakin og hans team om at det er VM-forberedelser som er grunne.

– Han har undertegnet en kontrakt, og skal spille en turnering og det er litt over en uke igjen. Da er det veldig dårlig gjort overfor arrangør og publikum. Det er skuffende, sier han.

Carlsen selv er for tiden opptatt med treningsleir før Norway Chess. Men VM-forberedelsene begynner først rundt sommertider.

– Det er først etter sommeren at han virkelig begynner å forberede seg konkret. Det blir jo litt bearbeidet, men når det kommer litt over sommeren, så blir det helt konkrete forberedelser, sa manageren til Matt & Patt etter russerens seier i Moskva.

Karjakin tar åpenbart VM-oppgaven på ytterste alvor. I et intervju med SovSport.ru, gjengitt av Chess24, forteller 26-åringen om hva slags team han venter å få med seg.

– Jeg trenger ikke mindre enn fem trenere. Hittil har fire stormestere hjulpet meg. Jeg trenger dessuten en trener som kan hjelpe meg med den fysiske delen, og kanskje også en kokk. Disse forberedelsene koster mye penger, men sponsorer og sportsministeriet har lovet å hjelpe meg, sier Karjakin.

Blir Svidler erstatter for andre gang?

Peter Svidler, her i aksjon i Kandidatturneringen mot Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Peter Svidler, her i aksjon i Kandidatturneringen mot Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Det er ikke første gang Norway Chess har måttet hente inn en reserve. I den første utgaven i 2013 trakk Vladimir Kramnik seg en knapp måned før start. Den gang ble Peter Svidler hentet inn som erstatter.

We received a nice letter from the Russian chess Federation with polite request if we could let Mr. Kramnik cancel his contract due to his very busy schedule this spring. After receiving Mr. Svidler sporty acceptance, we found no good reason to be difficult. With Mr. Svidler on board, a 6-time winner of the Russian Championship, and he beat Magnus in their last game, we believe the tournament will be one of the best ever. We hope to see Mr. Kramnik in Norway at a later stage.

Tonen virker å være en langt mindre lystig denne gangen, for styreleder i Norway Chess sier følgende til VG:

– Det er et kort brev. Det går på at han trekker seg fordi han skal forberede seg til VM. Men Karjakin har allerede skrevet kontrakt med oss, og der er det ingen forbehold om at han kan trekke seg om han skulle kvalifisere seg til VM-matchen.

Peter Svidler, rangert som nummer 14 i verden, er i år engasjert som kommentator i Stavanger sammen med Jan Gustafsson. Det er en populær duo som mange anser som den beste i sjakkverdenen. Men det er ikke utenkelig at 39-åringen nok en gang blir spurt om å steppe inn for sin landslagskollega.

– Vi forventer en eller annen konklusjon i løpet av kort tid, sa styremedlem i Norway Chess Jøran Aulin-Jansson til Matt & Patt.

Det er mange som har reagert på nyheten i dag. Simen Agdestein uttalte tidligere i dag at det var forståelig, men understreket at man ikke bør bryte kontrakter.

– Det er litt spesielt å trekke seg. Men jeg skjønner at han er sliten etter Kandidatturneringen. Det er en stor påkjenning, så det kan godt stemme, sa veteranen som en gang var rangert som nummer 16 i verden.

Norway Chess åpner med lynsjakkturnering i Stavanger mandag 18. april. 1. runde spilles 19. april.

Matt & Patt vil være til stede i Stavanger for å lage rapporter.

(Besøkt 1 843 ganger, 1 besøk i dag)