Her tar Anands hjelper tilsynelatende frem mobiltelefonen under partiet

Episoden Radoslaw Wojtaszek ville ha blitt dømt til tap for - om det ikke var for datoen. Foto: Polske sjakkforbundet http://mp2016.pzszach.pl/Episoden Radoslaw Wojtaszek ville ha blitt dømt til tap for - om det ikke var for datoen. Foto: Polske sjakkforbundet http://mp2016.pzszach.pl/

Oppsiktsvekkende video dukket opp – på 1. april.

av Tarjei J. Svensen

Det polske mesterskapet spilles i disse dager i Poznań. Turneringen er blant de sterkeste nasjonale mesterskapene i Europa med en gjennomsnittsrating på 2610.

Polens verdensstjerne Radoslaw Wojtaszek, rangert som nummer 33 i verden med 2713 og kjent som Viswanathan Anands mangeårig sekundant, er topprangert i feltet på ti spillere.  29-åringen er, til tross for tap for Mateusz Bartel (2611) i 5. runde, fortsatt i delt ledelse med 3,5 poeng etter fem runder. Jan-Krzystof Duda (2652) og Kacper Piorun (2655) har samme poengsum.

Det blir stadig mer vanlig med direktesendinger under store mesterskap, nå også i Polen, med egen kommentator samt etteranalyser med spillerne.

Det er fra denne sendingen det er dukket opp en video der Polens ener og tidligere juniorverdensmester Dariusz Swiercz er involvert.

Wojtaszek fra partiet mot Magnus Carlsen i EM på Island, der han tapte. Foto: Tarjei J. Svensen

Wojtaszek fra partiet mot Magnus Carlsen i EM på Island, der han tapte. Foto: Tarjei J. Svensen

En video fra det som tilsynelatende skal være partiet dem i mellom i 3. runde, viser at Wojtaszek tar en mobiltelefon opp av lomma midt under partiet, før han tar den under bordet igjen.

Det er imidlertid strengt forbudt med slike hjelpemidler og en spiller vil umiddelbart dømmes til tap.

Fra bildene kan man se turneringslederen markere på det digitale brettet at Wojtaszek dømmes til tap. Men partiet ble likevel spilt og fra direktesendingen vet vi at det til slutt endte i remis etter 70 trekk.

Spillerne blir konfrontert med episoden i gjennomgangen etterpå, men ler det hele bort.

– Ja, det skjedde, men …, begynner Wojtaszek lattermild.

– Ja, jeg var veldig nær å tape det partiet, fortsetter han.

Kunne det være tilfelle? Det ville vært oppsiktsvekkende om historien var reell. En verdensstjerne som slipper unna med et såpass klart brudd på reglene, vil være helt uhørt i sjakkverdenen.

Heldigvis viser det seg at det hele er en godt regissert aprilspøk.

Se videoen under:

 

(Besøkt 2 140 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Her tar Anands hjelper tilsynelatende frem mobiltelefonen under partiet"

  1. szachowe.pl | 4. april 2016 på 16:17 |

    Prima Aprilis. Good joke.

Stengt for kommentarer.