Denne byen arrangerer trolig sjakk-OL i 2020

Khanty-Mansiysk Foto: Tatiana Bulyonkova (CC BY-NC-SA 2.0)Khanty-Mansiysk Foto: Tatiana Bulyonkova (CC BY-NC-SA 2.0)

– Kirsan er nok fornøyd.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen og resten av det norske landslaget må trolig til Khanty-Mansiysk i Russland for å spille sjakk-OL i 2020. Det kommer frem av FIDEs referat fra det siste styremøtet i Moskva i dag.

Byen, som har rundt 80.000 innbyggere, tar også på seg å arrangere FIDE GP for kvinner i år, VM for kvinner samt World Cup i 2019.

Beslutningen må endelig vedtas av FIDEs sentralstyre (General Assembly), men med bare ett innkommet bud tyder alt på at avgjørelsen vil bli tatt.

Åpningsseremonien i Khanty-Mansyisk i 2010. Foto: Yerazik Khachatourian

Åpningsseremonien i Khanty-Mansyisk i 2010. Foto: Yerazik Khachatourian

Det vil i så fall bli tredje gang siden Tromsø i 2014 at sjakkens største turnering med over 150 deltakernasjoner avholdes i tidligere sovjetstater. I år avholdes arrangementet i Baku i Aserbadsjan, mens Batumi i Georgia står for tur i 2018.

Khanty-Mansiysk arrangrte sjakk-OL også i 2010, noe som gjør at bare ett av seks arrangementer mellom 2010 og 2020 går i vestlige land.

– Arrangementet er i de beste hender

Tidligere visepresident i FIDE, Morten Sand har vært sterkt involvert i mange tidligere sjakk-OL, ikke minst som rådgiver under Tromsø-OL i 2014. Han har flere ganger besøkt den sibirske byen, også kjent for sine årlige skiskytingarrangementer..

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

– Det er tre timers flytur fra Moskva, østover. Så kommer du til en ganske moderne by, hvor ting fungerer og det er gatelys overalt. Det er fordi russisk oljeindustri har hatt interesser i det området. De har lagt inn en del infrastruktur og ryddige forhold bymessig. Hvorfor man greier å riste ut de penger der, er ikke godt å si. Det kan være personlige kjennskap, sier Sand til Matt & Patt.

Sand tror arrangementet i seg selv er i de beste hender.

– Jeg må si det er faktisk en oppegående, velfungerende by. Ting går på skinner og de er gode på å arrangere. Fra et rent arrangementsteknisk ståsted, vil det være i de beste hender. Om det er ønskelig at sjakk-OL i samme by, er en annen diskusjon. Det er trist at det ikke er mer enn søkerby, men om så er tilfelle har vel ikke FIDE så mye valg. Da må de bare følge boka for arrangementet må gjennomføres.

Sand sier arrangementet i 2010 var vellykket og at det nok er kompetente folk som kommer til å stå for OL denne gangen også.

– Arrangementskomiteen i 2010 var den samme som arrangerer VM i skiskyting der hvert eneste år. De er gjennomført dyktige arrangører. Jeg hadde kontakt med de som var i arrangementet og det er gjennomførte flinke folk. 

Hvorfor tror du det er så få som søker om sjakk-OL?

– Det har vært opptil flere interessenter i alle de siste sjakk-OL-ene etter år 2000. Men jeg vet ikke om dette er bare forbigående, eller om det er blitt vanskeligere.

Magnus Carlsen fra partiet i Khanty-Mansiysk der han tapte så det sang mot Michael Adams. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen fra partiet i Khanty-Mansiysk der han tapte så det sang mot Michael Adams. Foto: Yerazik Khachatourian

Han er usikker på om manglende søknader har en sammenheng med at sittende FIDE-president Kirsan Ilyumzhinovs er underlagt sanskjoner av USA.

– Jeg tror kanskje Kirsan er såre fornøyd med at Khanty-Mansiysk søker og at de for en gangs skyld ikke har behov for en søkerby til for å kunne drive tullet sitt med å presse søkerbyene opp mot hverandre.

– Hva som kan ligge i denne saken, underliggende på russisk side, vil jeg ikke spekulere i.

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Grønn: – Synd for sjakk-OL som en kulturell happening

– Det høres ikke ut som en aprilspøk, men som et vanlig vedtak, er Atle Grønns umiddelbare kommentar på nyheten.

I tillegg til å være internasjonal mester og ekspert i NRKs sjakksendinger, er han til daglig professor i russisk språk på Universitetet i Oslo.

– Det som er litt synd er at det er et ganske kjedelig sted og en relativt ung by uten kultor og noe å se.

– Khanty-Mansiysk er en by litt i ingenmannsland. De prøver å profilere seg på skiskyting og sjakk, men det er litt synd for sjakk-OL som en kulturell happening. Spillerne vil jo helst oppleve nye ting, men de fleste av de har vært der før i 2010, sier Grønn.

Han peker på de enorme avstandene i Sibir, i motsetning til for eksempel Moskva, der man alltid har aktiviteter innen en time unna.

Oppdatering 2. april:

Selv om den formelle avgjørelsen om arrangementet etter regelverket tas under sjakk-OL i Baku i september, har FIDE på sin Twitter-konto og nettsider allerede annonsert Khanty-Mansiysk som arrangørby i 2020.

(Besøkt 1 877 ganger, 1 besøk i dag)