– Jeg er nok den lykkeligste i verden nå

Sergey Karjakin en populær mann etter seieren i Kandidatturneringen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninSergey Karjakin var en populær mann etter seieren i Kandidatturneringen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Sergey Karjakin skal gi premiepengene fra Kandidatturneringen til kona.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er bare veldig glad nå. Jeg er nok den lykkeligste i verden akkurat nå. Det var en flott turnering, ikke uten feil. Men jeg kjempet i hvert parti. Noen ganger var jeg heldig, men det er ikke bare bare på grunn av flaks, men fordi jeg kjempet godt i hvert parti.

Det sa Sergey Karjakin (26) i et intervju med arrangøren etter en dramatisk siste runde der russeren ble klar for VM-matchen mot Magnus Carlsen i New York.

LES OGSÅ: Karjakin klar for VM-match i New York

Det skjedde etter en dramatisk avslutning på Kandidatturneringen der han til slutt vant det avgjørende partiet mot Fabiano Caruana. Dermed sto Karjakin alene på topp med 8,5 poeng, et helt poeng foran Caruana og Viswanathan Anand på 3. plass.

En glad Sergey Karjakn i etteranalysen med Fabiano Caruana. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

En glad Sergey Karjakn i etteranalysen med Fabiano Caruana. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Forventet du at du skulle vinne?

– Når han bukket, så var jeg sikker på at jeg skulle vinne. I løpet av turneringen visste jeg ikke at jeg skulle vinne, men jeg forberedte meg veldig godt med noen trenere og jeg forsøkte mitt beste. Ikke bare her, men også når jeg forberedt så hadde jeg veldig harde treninger. Jeg gjorde mitt beste og til slutt fikk jeg resultatet, svarte Karjakin.

Karjakin forteller at han fikk besøk av mange supportere underveis, ikke minst fra kona Galiya (29) og sønnen Alexey (5 måneder).

– Jeg hadde mye støtte under turneringen, mange venner som kom ut bare for å støtte meg, som kona mi og babyen. Det var svært mange venner, så jeg kan ikke nevne alle. Det er bare for mange!

Karjakin har vunnet flere store pengepremier de siste årene. Seirene i Norway Chess i 2013 og 2014 ga ham 100,000 euro hver på kontoen. For triumfen i FIDEs World Cup i fjor stakk han også av med 1. plassen, noe som ga ham ytterligere av én million kroner.

Sergey Karjakin etter seieren i Norway Chess i 2014. Foto: Tarjei J. Svensen

Sergey Karjakin etter seieren i Norway Chess i 2014. Foto: Tarjei J. Svensen

Seieren i Kandidatturneringen gjør kontoen enda fetere: 890.000 kroner tjener han på denne seieren.

På bare disse fire turneringer har han dermed tjent inn rundt fire millioner kroner. I tillegg har han to sponsorer og støtte fra det russiske sjakkforbundet, som gir minst en halv million kroner i året.

Nå som han har kvalifisert seg til en VM-match vil det sikre ham minst 3,7 millioner kroner.

Karjakin har åpenbart stor respekt for Magnus Carlsen, og svarer slik på om han tror nordmannen er redd for ham:

– Jeg er sikker på at Magnus så på Kandidatturneringen, men om han er redd eller ikke, det tenker jeg ikke på. Jeg må spille sjakk, og hvis jeg spiller dårlig, så vil jeg tape. Hvis jeg spiller bra, så er det mulig jeg har sjanser.

spørsmål fra NRK om sitt forhold til Carlsen, svarer han:

– Vi er ikke bestevenner, men vi har et god forhold og snakker med hverandre innimellom på Skype. Jeg gleder meg til matchen. Det blir en utrolig opplevelse for meg, sier Karjakin.

– Vil gi pengene til kona

Da Matt & Patt stilte Karjakin spørsmål om hva han skulle bruke premiepengene på etter Norway Chess-seieren i 2014, svarte han «I don’t know». Så skjøt kona inn.

– I know!

Galiya og Sergey i Aserbadsjan i 2014. Foto: Karjakins Facebook-side

Galiya og Sergey i Aserbadsjan i 2014. Foto: Karjakins Facebook-side

Kona har åpenbart brukt pengene fornuftig. På spørsmål fra reporteren om hva han skal bruke gevinsten på, var svaret:

– Jeg vil gi det til kona. Hun vet hva vi skal gjøre med pengene, sier 26-åringen med et glis.

I 2015 fikk ikke dobbeltvinner Karjakin noen invitasjon til å delta i Norway Chess på grunn av innføringen av Grand Chess tour, der russeren ikke var kvalifisert.

I stedet fikk han tilbud om å kvalifisere seg via EnterCard Chess Qualifier. Det var en kontroversiell avgjørelse den gangen og han avviste tilbudet.

Under Norway Chess som begynner 19. april får vi en liten forsmak på VM-matchen da Karjakin besøker Stavanger igjen. Der skal han forsøke å vinne Norges superturnering for tredje gang.

Magnus reiser til treningsleir i april

Manager Espen Agdestein sier til Matt & Patt at de foreløpig kun har fokus på Stavanger, men at de først begynner VM-forberedelser til sommeren.

– Nå er det fokus på Norway Chess. Magnus reiser til treningsleir i begynnelsen av april. Så det er i fokus. Han har ikke tenkt på det så mye enda, men gjør det nå når han vet hvem motstanderen, sier Agdestein.

– Men det er først etter sommeren at han virkelig begynner å forberede seg konkret. Det blir jo litt bearbeidet, men når det kommer litt over sommeren, så blir det helt konkrete forberedelser, sier manageren.

VM-matchen spilles over 12 partier i New York fra 11. – 30. november.

(Besøkt 2 405 ganger, 1 besøk i dag)