Hammer etter nedturen: – Skal klare å riste av meg dette ganske fort

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Norgestoeren berømmer sin svenske konkurrent.

av Tarjei J. Svensen

Norway Chess 2016 går uten Jon Ludvig Hammer (25). Det ble klart påskeaften da Sveriges Nils Grandelius (22) dominerte Altibox Norway Chess Qualifier og sikret seg den 10. plassen.

– Det blir spennende. Det er fantastisk. Det ser jeg virkelig fram til, sa en glad svenske etterpå.

Det var imidlertid en skuffet, men fattet 25-åring som snakket med Matt & Patt etter premieutdelingen. Han er blitt 20.000 kroner rikere, men mistet plassen i en av de viktigste turneringene en profesjonell sjakkspiller kan delta i.

– Skuffelse, er svaret på Matt & Patts spørsmål om hva det første han tenker på er.

Hammer får premien fra generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer får premien fra generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Er du mest skuffet over spillet eller at du mistet plassen?

– Jeg synes jeg spilte ganske bra. Det er jo at plassen glapp som var en skuffelse. Særlig når jeg tenker tilbake til første parti mot Nils. Det ble kostbart til slutt.

Hammer åpnet kvalifiseringen på verst tenkelige måte med tap for Grandelius. Med tre poeng for seier i den klassiske delen, gjorde det at svensken allerede fra startgropen fikk et stort forsprang.

Norgestoeren hentet seg inn igjen med to seire i de neste partiene, og lå bare ett poeng bak før siste dag. I hurtigsjakkpartiet mot svensken ble han imidlertid overkjørt:

– Overraskende nok tror jeg at jeg skal klare å riste av meg dette ganske fort. Det var ambisiøsitet ….er det et ord? spør Hammer, før han fortsetter:

– Jeg kunne ved 15 forskjellige anledninger tatt remis mot Nils, men gjorde det ikke. Sånn sett tenker jeg at det var … jeg røk på noe idioti. Det var ikke på mangel på forsøk på å vinne partier. Det var mer en overvurdering av egne sjanser.

Grandelius var suveren og tapte ikke et eneste av sine seks partier. Fire seire og to remiser ble det til slutt. Hammer er spent på hvordan hans svenske konkurrent vil gjøre det i sin første superturnering mot verdens beste sjakkspillere.

Jon Ludvig tapte også hurtigsjakkpartiet mot Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig tapte også hurtigsjakkpartiet mot Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg synes Nils har spilt veldig bra hele turneringen. Jeg tror han kommer til å gjøre det bedre enn jeg gjorde det første gangen min. Men jeg blir veldig imponert hvis han unngår siste plassen.

– Ville foretrukket at jeg skulle spille

Reaksjonene har vært mange på sosiale medier etter at Norway Chess og Norges Sjakkforbund offentliggjorde at Norges nest beste sjakkspiller nok en gang må gjennom kvalifisering. Spesielt etter at Hammer har gjort stor fremgang og gått opp blant verdens 40 beste sjakkspillere.

En av dem var Simen Agdestein, som uttalte at det vil være «litt irriterende» om plassen går til en utenlandsk spiller.

– Helst ville jeg sett en nordmann fikk sjansen. Det hadde ikke vært kontroversielt synes jeg. Det er jo vanlig i utlandet at man har en hjemmespiller som får prøve seg. Det er den eneste sjansen han har til å få bryne seg på noen på samme nivå. Den sjansen får han ikke noen andre steder. Sånn sett er det litt irriterende, sa veteranen til Matt & Patt.

På spørsmål om hva han mener om reaksjonene på sosiale medier, svarer norgestoeren diplomatisk.

– Jeg ville foretrukket at jeg skulle spille. Men når vi nå vet hvilken form Nils var i så tenker jeg at hvis jeg først ikke skulle vinne den kvaliken, så håpet jeg på Nils.

– For vi vet at Hou kan, hun har fått de mulighetene tidligere og gjort det relativt bra, vil jeg påstå. Da synes jeg det er fint at det kommer en ny, noe friskt blod og prøver seg på de toppgutta.

Hammer vil ikke bekrefte om han nå skal være kommentator under Norway Chess, men sjansene virker gode. Norgestoeren mottar svært gode tilbakemeldinger på sosiale medier.

Peter Heine skrev nå at du er mer likt som kommentator enn spiller, hva tenker du om det?

– Mer likt som kommentator? Jeg håper ikke det er sant!

Jon Ludvig tar en tenkepause.

– Jeg synes det er veldig morsomt å kommentere. Vi får se hvordan det blir til Norway Chess. Så har jeg mest fokus på spillingen, særlig EM i mai. Det å kommentere er morsomt. Men det er ikke noe stress. Det er bare gøy og moro. Det å spille er ufattelig mentalt slitsomt. Det er der fokuset mitt skal ligge. Det er der energien tappes, avslutter Hammer.

Norway Chess spilles 19. april. – 29. april. Hammer har nå fullt fokus på EM individuelt i Kosovo 11. – 24. mai som neste turnering. En plassering blant de beste der kvalifiserer for deltakelse i FIDE World Cup.

standings-norwaychess-kvalikResultater Altibox Norway Chess Qualifier

Runde 1: 23. mars

Tari – Yifan 1/2-1/2
Hammer – Grandelius 0-1

Runde 2 24. mars

Tari – Hammer 0-1
Hou Yifan – Grandelius 1/2-1/2

Runde 3 25. mars

Grandelius – Tari 1-0
Hammer – Hou Yifan 1-0

Round 4 (hurtigsjakk) 26. mars

Yifan – Tari 1-0
Grandelius – Hammer 1-0

Runde 5 (hurtigsjakk) 26. mars

Hammer – Tari 1-0
Grandelius – Yifan 1-0

Runde 6 (hurtigsjakk) 26. mars

Tari – Grandelius 1/2-1/2
Hou – Hammer 1-0

 

(Besøkt 1 615 ganger, 1 besøk i dag)