Karjakin nærmere Carlsen-møte etter sterk angrepsseier

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninSergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Nervedrama i Moskva om retten til å møte Magnus Carlsen i VM-match.

av Tarjei J. Svensen

candidatesr12Sergey Karjakin ble nedspilt av Viswanathan Anand torsdag. Langfredag var 26-åringen tilbake i riktig spor og vant en feiende flott angrepsseier over Veselin Topalov i 12. runde i Kandidatturneringen. Bulgareren gjorde avgjørende feil i det 17. trekket og partiet var over etter bare 35 trekk.

En særdeles viktig seier for Karjakin som med det leder Kandidatturneringen sammen med Fabiano Caruana med 7 poeng i det to runder gjenstår. Russeren har fordelen av flere seire i forhold til Caruana, noe som blir avgjørende dersom innbyrdes oppgjør er likt.

Caruana er sammen med Anish Giri ubeseiret, men står altså med bare to seire mot Karjakins tre.

Stormestrene tror på Karjakin

Karjakin på partigjennomgangen sammen med Topalov. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Karjakin på partigjennomgangen sammen med Topalov. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Det blir en nervepirrende innspurt der alt trolig vil avgjøres i siste runde. Der har nemlig Karjakin hvit mot Caruana. Det kan føre til at amerikaneren må spille på vinst med svarte brikker.

– Jeg setter pengene mine på Karjakin. Han har de beste nervene, sier stormester og toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

Baadur Jobava. Foto: Tarjei J. Svensen

Baadur Jobava. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er superstormesteren Baadur Jobava enig i og viser til en av Karjakins største prestasjoner i karrieren.

– Det Karjakin presterte i World Cup viser at han har de beste nervene. Han fortjener å vinne, men Caruana er den beste spilleren, sier Jobava til Matt & Patt.

Den georgiske stormesteren viser til fjorårets FIDE World Cup, da Karjakin vant etter å hatt kniven på strupen med 0-2 mot Peter Svidler i en match på fire partier. Senere vant han begge de to neste partiene, og deretter hurtigsjakk i en match som til slutt endte 6-4 etter omspill.

Den georgiske stormesteren, selv kjent for å være en aggressiv spiller, mener Caruana må spille på vinst mot Svidler i neste runde nettopp for å unngå at han blir avhengig av seier med svart.

– Han må 100 prosent gå for seier der siden kvalitetsberegningen favoriserer Karjakin.

Karjakin er fortsatt tidenes yngste stormester, en tittel han tok da han var bare 12 år og syv måneder gammel. Han har flere gullmedaljer for Ukraina og Russland med seg, i tillegg til seire i Norway Chess i både 2013 og 2014. Han har vært blant verdens 15 beste siden 2010, uten å nå høyere enn 5. plass. Hans høyeste rating er 2786.

På siste liste er han nede på 13. plass med 2760. Jobava tror likevel at russeren er på vei opp.

– Han har forberedt seg veldig bra og har helt klart sin beste periode i karrieren nå. Dette er et eksempel på at man får betalt for å jobbe hardt. Nå er han favoritt, sier Jobava, som holder en knapp på at russeren vinner til slutt.

Spillemessig, har imidlertid ikke Karjakin imponert. Flere av partiene han har holdt til remis, har han vært i tapsfare. Det bemerket også Simen Agdestein overfor Matt & Patt.

– Jeg tror på Karjakin fortsatt. Men spillet har ikke vært så imponerende, som for eksempel i 1. runde, sa Agdestein etter 6. runde.

Evnen til å forsvare dårlige stillinger, var også noe Magnus Carlsen roste ham for før turneringen.

– Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende. Det taler veldig for ham nå i Kandidatturneringen. Selv de beste har en tendens til å kollapse når det butter imot, men han kan redde de utroligste ting. Det kommer til å være en stor fordel for ham, sa Carlsen til Dagbladet.

I 12. runde fredag spilte Karjakin aggressivt med hvite brikker og fikk en formidabel angrepsstilling i Sicilansk. Topalov innrømte i etteranalysen å ha rotet med forberedelsene, og kom raskt i trøbbel. Hvits bondestorm ble avgjørende, og svart måtte etter hvert gi kvalitet. Kort tid etter kollapset Topalovs stilling.

– Han gikk inn i Sicilansk som er noe han ikke har spilt før i denne turneringen, så han ville nok ha skarpt spill. Jeg var veldig fornøyd med stillingen min og mente dette var min sjanse. Så gjorde han feil med (17) Tc8 og etter (18) h6 så sto jeg allerede til vinst, sa Karjakin etterpå.

På spørsmål om hvordan han ser på sine egne sjanser, svarer russeren:

– Jeg har alltid følt at dette er 50-50. Hvem som helst kan vinne, så det er bra at jeg har sjanser. Det er fortsatt to runder igjen, men jeg vil prøve å gjøre mitt beste.

Nakamuras score mot Anand er formidabel: Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Nakamuras score mot Anand er formidabel: Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

For Viswanathan Anand ble det en strek i regningen da han nok en gang ble utspilt av Hikaru Nakamura. Inderen har en elendig score mot amerikaneren – som ble enda dårligere etter i dag.

Amerikaneren fikk inn en forberedelse og etter bare 15 trekk var stillingen til Anand håpløst fortapt. Inderen har spilt fantastisk sjakk med hvite brikker, men med svart har han virkelig ikke holdt mål.

En liten opptur for Nakamura, som uansett er uten sjanser til å vinne Kandidatturneringen med sine 5,5 poeng. Anand har fortsatt sjanser, men bør vinne begge sine to gjenværende partier.

Fabiano Caruana-fansen fryktet lenge at håpet skulle gå på sitt første tap da han gikk fra en fordelaktig stilling til å havne i forsvarsposisjon med fare for å tape. Han holdt til slutt unna i et langt parti som varte i nær 6,5 time.

Se også oppsummeringen av 12. runde under.

Påskeaften er det hviledag før Kandidatturneringen fortsetter med 13. runde søndag.

kandidatr13

(Besøkt 1 475 ganger, 1 besøk i dag)