Joachim (22) kan ta sitt første IM-napp

Joachim B. Nilsen. Foto: Tarjei J. SvensenJoachim B. Nilsen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Veldig optimistisk på sjansene hans.

av Tarjei J. Svensen

22-åringen fra Bergen virker å være den fremste kandidaten til å sikre seg et napp under TV 2 Fagernes Chess International på Fagernes. Nilsen står med 4 poeng etter fem runder i den lukkede IM-gruppen og trenger to poeng på de siste fire rundene for å ta nappet. Bergens-spilleren er fortsatt ubeseiret med tre seire og to remiser.

im-gruppe3I 6. runde venter den på papiret tøffeste oppgaven: Svart mot den ledende stormesteren Aloyzas Kveinys fra Litauen.

– Jeg er veldig optimistisk med tanke på sjansene hans. Jeg håper han klarer det ettersom et napp er noe han har hatt innen rekkevidde en stund, så det viktigste nå blir å komme seg gjennom de mentale barrierene, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

Nilsen har lenge vært en av Norges mest lovende juniorer og har lenge holdt et stabilt nivå høyt på 2300-tallet. Til tross for intens turneringsaktivitet rundt om i Europa, har nappene foreløpig uteblitt.

Toppsjakksjefen forteller at Nilsen har fått støtte til trening med en russisk stormester.

– Jeg tror han har jobbet stabilt godt på egen hånd og det er viktig og holde et øye med spillerne som nettopp har kommet over junioralder så de ikke blir glemt, sier Tisdall.

Joachim Nilsen fra oppgjøret mot Moskow. Foto: Tom Eriksen

Joachim Nilsen fra oppgjøret mot Moskow. Foto: Tom Eriksen

Nilsen var i alvorlig trøbbel mot Sheila Sahl i 1. runde, men overbeviste i seieren over klubbkamerat Sondre Merkesvik i 3. runde. I 5. runde mot Eric Moskow hadde 22-åringen også full kontroll.

– Han har ingen store svakheter

Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug,

Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug,

Kjetil Stokke er internasjonal mester, eks-klubbkamerat fra Bergens Schakklub og tidligere leder i uttakingskomiteen i Ungdommens Sjakkforbund. Han sier dette om kompisens spillestil:

– Han er en ganske allsidig spiller, men bedre posisjonelt enn taktisk. Han har ingen store svakheter, sier Stokke.

Stokke mener grunnen til at Nilsen har ligget og vaket rundt 2400 er fordi han verken har noen store styrker eller svakheter som spiller.

– Da blir resultatene ofte jevne.

Stokke påpeker at Nilsen fortsatt har en jobb å gjøre med å ta to poeng på de siste fire rundene.

– Han har vært nær IM-napp mange ganger før, så det er ikke over enda.

Jevnt i GM-gruppen

gm-gruppe5I GM-gruppen endte mange av toppoppgjørene i 5. runde med poengdeling. Dermed er det fortsatt jevnt med tre spillere med 4 poeng etter fem runder.

Trioen Andrey Vovk, Arturs Neiksans og Samuel Shankland er et halvt poeng foran fem spillere på 3,5 poeng.

Blant disse er Frode Urkedal og Johan Salomon som spilte en rask remis i 5. runde. Sammen med Leif E. Johannessen holder de dermed følge med teten.

Den største overraskelsen sto Anders Hobber (fyller 22 år langfredag) for. Han slo IM Nikita Meskovs med svart.

Oppdatering: Anders Hobber er blitt syk og motstander Kjetil A. Lie vinner derfor partiet sitt på walkover.

Kvisla med 5 av 5 i Det åpne NM

Johannes Kvisla. Foto: Tarjei J. Svensen

Johannes Kvisla. Foto: Tarjei J. Svensen

I Det Åpne NM holder Johannes Kvisla stø kurs mot triumf etter sin femte strake seier. I 4. runde vant han lett mot syriske FM Ward Al-Tarbosh.

Kvisla møter David Maloberti i 6. runde som er nærmeste konkurrent med 4,5 poeng. Christian Laverton og Håkon Bentsen har 4 poeng på henholdsvis 3. – og 4. plass.

TV 2 Fagernes Chess International fortsetter med 6. runde skjærtorsdag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 494 ganger, 1 besøk i dag)