Yifan Hou: – Det er en stor mulighet for meg

Yifan Hou med startnummer 4. Foto: Tarjei J. SvensenYifan Hou med startnummer 4. Foto: Tarjei J. Svensen

Kvinneverdensmesteren takknemlig for tilbudet fra Norge.

av Tarjei J. Svensen

Det er én uke siden Yifan Hou (22) befestet sin posisjon som verdens beste kvinnelige spiller. I forrige uke knuste hun Mariya Muzychuk med sifrene 6-3 på bortebane i Lviv i Ukraina. Nå er Hou på plass i Norge for å kjempe mot Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari og Nils Grandelius om en plass i årets Norway Chess.

– Jeg er selvsagt veldig glad for å ha fått sjansen til å kjempe for å kvalifisere for en superturnering i april. Jeg synes det er en stor mulighet og jeg vil prøve å vise mitt beste, sier Yifan Hou til Matt & Patt.

LES OGSÅ: Jon Ludvig skulle ønske han slapp å kvalifisere seg til Norway Chess

I Norge har hun vært sammen med moren siden lørdag.

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

– Det er veldig fint her. Vi kom til Norge etter matchen og hadde noen dager å slappe av på. Så hørte vi at det var en åpen turnering her med mange sjakkspillere, så da dro vi like godt hit, sier den sympatiske superstjernen.

Forberedelser ødelagt av forkjølelse

På spørsmål om hvem som er favoritt, svarer Yifan Hou følgende til Matt & Patt:

– Jon Ludvig er den høyest rangerte. Jeg kjenner også Grandelius fra tidligere. Og han andre, Aryan, er veldig ung. Med tanke på ratingen, så er Hammer den største favoritten.
– Men i en slik kvalik vil alle gjøre sitt ytterste for å kvalifisere seg. Jeg tror det blir en veldig interessant turnering siden det er både hurtigsjakk og langsjakk kombinert.

SE OGSÅ: Oppsett og informasjon om Altibox Norway Chess Qualifier

Etter en tøff VM-match har hun ikke rukket å forberede seg noe særlig til turneringen.

– Jeg har ikke rukket det etter VM-matchen for bare én uke siden. Jeg burde nok gjort det, men jeg har akkurat kommet meg etter en stygg forkjølelse. Men jeg har fått sett gjennom noen partier og fulgt med på Kandidatturneringen.

Tidenes yngste kvinnelige verdensmester

Carlsenmot Yifan Hou i Tata Steel Chess i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsenmot Yifan Hou i Tata Steel Chess i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Yifan Hou er enda mer suveren på kvinnesiden enn det Magnus Carlsen er på verdensrankingen. i 2014 la Judit Polgar brikkene på hylla og nå troner 21-åringen suverent på topp. På verdensrankingen for mars er hun på 73. plass, nær 100 poeng høyere ratet enn nummer to, Humpy Koneru (2575) fra India.

Tittelen som kvinnelige stormester (WGM) tok hun før hun fylte 13 år, den yngste som noensinne har tatt tittelen. 14 år gammel oppnådde hun også den gjeveste stormestertittelen (GM). Med det slo hun Polgars rekord som den yngste kvinnen med tittelen.

Som 16-åring ble Yifan dessuten den yngste kvinnelige verdensmester i historien da hun vant VM i Tyrkia i 2010. I 2013 mistet hun tittelen til ukrainske Anna Ushenina etter å ha røket ut av VM (knockout-turnering), men gjenerobret den ved å vinne VM-matchen mot Ushenina etterpå.

Mariya Muzychuk og Yifan Hou før det siste partiet. Foto: FIDE

Mariya Muzychuk og Yifan Hou før det siste partiet. Foto: FIDE

I 2015 måtte hun igjen gi fra seg tittelen etter at FIDE på kort varsel terminfestet VM på et tidspunkt hun allerede hadde lagt andre planer. Nå er Yifan altså for tredje gang verdensmester for kvinner.

– Jeg har prøvd å få henne hit ganske lenge nå. Hun var blant kandidatene i den første kvalifiseringen, men kunne ikke komme på grunn av andre forpliktelser. Hun har vært i min kikkert lenge fordi hun er en spennende spiller og en som kan skape verdifull oppmerksomhet om kvinne- og jentesjakk som jeg håper inspirerer her i Norge, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Flere arrangementer er planlagt rundt om i Norge med den nybakte kvinneverdensmesteren i etterkant av kvalifiseringen.

Yifan Hou åpner med svarte brikker mot Aryan Tari onsdag 14:30. Partiene kan følges direkte via Matt & Patt.

(Besøkt 979 ganger, 1 besøk i dag)