Jon Ludvig Hammer skulle ønske han slapp Norway Chess-kvalik

Jon Ludvig Hammer fornøyd med startnummer 2. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer fornøyd med startnummer 2. Foto: Tarjei J. Svensen

– De ønsker å ha kvaliken. Det må jeg da finne meg i.

av Tarjei J. Svensen

Onsdag starter Altibox Norway Chess Qualifier med Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Nils Grandelius og kvinneverdensmester Yifan Hou. Vinneren kvalifiserer seg til superturneringen i Stavanger i april, der ni av verdens beste spillere samles for fjerde år på rad.

SE OGSÅ: Oppsett og informasjon om Altibox Norway Chess Qualifier
Altibox Norway Chess

Foto: Tarjei J. Svensen

For tredje gang må norgestoer Hammer gjennom kvalifisering.

– Jeg ville selvfølgelig foretrukket å ha fått plassen. Da kan man sette av noen måneder til å forberede seg spesifikt til Norway Chess og gjøre mentale forberdelser. Jeg vet at man får noen smeller når man spiller i det selskapet, sier Jon Ludvig Hammer til Matt & Patt.

– Men det er Norway Chess som bestemmer. De ønsker å ha kvaliken. Det må jeg da finne meg i, så skal jeg gjøre mitt beste, sier han videre.

– Ikke min avgjørelse

25-åringen har tatt syvmilssteg siden seieren over verdensmester Magnus Carlsen i Norway Chess i fjor. I løpet av året klatret han hele 40 plasser på verdensrankingen, som kulminerte med at den magiske 2700-grensen ble brutt for første gang.  En utrolig prestasjon, som bare en viss nordmann samt danske Peter Heine Nielsen kan vise til i hele Norden.

Jon Ludvig tapte for Nakamura, men slo i det minste verdensmesteren i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig tapte for Nakamura, men slo i det minste verdensmesteren i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Mange reagerte derfor med skuffelse da det ble kjent at norgestoeren på ny måtte gjennom en kvalifisering. En av dem var Simen Agdestein som er redd plassen glipper til en utenlandsk spiller.

– Helst ville jeg sett en nordmann fikk sjansen. Det hadde ikke vært kontroversielt synes jeg. Det er jo vanlig i utlandet at man har en hjemmespiller som får prøve seg. Det er den eneste sjansen han har til å få bryne seg på noen på samme nivå. Den sjansen får han ikke noen andre steder. Sånn sett er det litt irriterende, sa veteranen til Matt & Patt.

Hammer forteller for første gang hva han selv tenker om å på ny måtte gå gjennom en kvalifisering.

– Jeg ville satt veldig pris på å få plassen, men det er ikke min avgjørelse. Jeg må fokusere på å kvalifisere meg. Plassen er ikke helt tapt enda, sier Hammer selv til Matt & Patt.

Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess har tidligere svart på spørsmål fra Matt & Patt på hvorfor Hammer måtte gjennom en kvalifiseringsturnering:

– Sjakkforbundet er veldig motivert for en slik turnering. Så har jo Jon Ludvig allerede spilt i to av de tre turneringene som er arrangert. Vi ønsker jo at det skal få større virkninger. Og en positiv virkning av dette er jo en kvalifisering der flere får sjansen og det skaper større publisitet til sjakken.

Hammer er uansett storfavoritt og har «veldig, veldig, veldig lyst» til å banke verdensmesteren over sjakkbrettet enda en gang.

– Det kommer til å handle om små ting. En tabbe, så kommer du ikke deg tilbake. Det er noe med at når det er kvalik, så må du toppe formen til kvaliken, ikke til Norway Chess. Hvis jeg skal sette meg et stort mål for året, så må jeg sette meg et mål hvor jeg i det hele tatt vet at jeg skal delta.

Hammer store mål i år er EM individuelt som spilles i Kosovo 11. – 24. mai. En plass blant de beste der kvalifiserer for plass i FIDE World Cup.

Drømmetrekning for den norske duoen

Aryan Tari med startnummer 1 som gir to hvite partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari med startnummer 1 som gir to hvite partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Men nå er det kvaliken som gjelder. Det spilles først tre partier med lang betenkningstid onsdag, torsdag og fredag. Påskeaften avsluttes det med tre hurtigsjakkpartier hvor fargene byttes om. Seier i langsjakken gir 3 poeng, remis 1 poeng, mens i hurtigsjakken er det 2-1-0.

Norgestoeren kaller det et «usannsynlig jevnt felt» og mener enhver tabbe vil bli kostbar. Da fikk Tari og Hammer maks uttelling på trekningen med startnummer 1 og 2, noe som betyr to hvite partier i langsjakken. Det fikk Hammer til å juble med en «fist pump».

altibox16

– Hvis vi hadde snakket sammen før trekningen, så hadde jeg sagt at den av meg og Yifan som får to hvite i langsjakken, må nesten tåle å kalle seg favoritt. Nå fikk jeg den. Det er veldig viktig og jeg tror det kan avgjøre turneringen, sier en fornøyd Hammer.

SE OGSÅ: Følg partiene fra Fagernes direkte kl 14:30

Likevel er han klar på at den nye kvinneverdensmesteren blir hans tøffeste konkurrent.

– Uten tvil. Hun kommer «best rested». Hun er den som har hvilt mest siden siste sjakkparti, på tross av at hun har hatt en veldig stressende VM-match. Hun var overlegen og klarte å avslutte den matchen før folk flest trodde. Og hun vant den.

Hammer vil ikke avskrive Grandelius og Tari, men tror erfaring i hurtigsjakken også har en del å si.

– Vi tre andre har hatt litt dårlige resultater litt rundt omkring. Det ser ut som hun er i best form, men fikk to svarte i langsjakken. Men som sagt. Det blir vanvittig jevnt, sier Hammer og understreker igjen at alle spillerne er kapable til å vinne.

Simen Agdestein: – Helt åpent

Simen og Aryan i lynsjakktrening i fjor høst. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen og Aryan i lynsjakktrening i fjor høst. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er helt åpent. Alle kan vinne. Det blir veldig spennende. Alle har veldig mye selvtillit. Jeg klarer ikke å gjette hvem som skal vinne det der.

Det forteller en ferieklar Simen Agdestein til Matt & Patt. Veteranen valgte hytta med familien fremfor sjakkturnering denne påsken. Derfra skal han følge spent med på hvert eneste trekk på Fagernes.

– Nils har hatt en fin utvikling i det siste og er seriøs og full av selvtillit. Jon Ludvig er ikke så godt å si. Han tapte plutselig et par partier i seriesjakken. Men hvis han er i rett modus, så kan selvfølgelig han også vinne. Han er jo høyest rangert, sier Agdestein.

– Aryan kan også fint finne på å vinne slik jeg ser det. Så dette er helt åpent og veldig spennende.

Det står ganske mye på spill her, en Norway Chess-plass. Hvor mye tror du nerver har å si?

– Absolutt. Hou Yifan er veldig sterk og har vært gjennom dette mange ganger før. Jeg tror også Aryan er veldig sterk. Han er ung og ubekymret. Jon Ludvig vet man aldri helt hvor man har.

– Jon Ludvig sier han ikke er så god på dårlig tid, men jeg vet ikke. Han klarte seg bra i fjor. Jeg klarer ikke å gjette hvem som skal vinne det der. Det er helt åpent.

Slik spilles Altibox Norway Chess Qualifier

De tre første rundene starter 14:30, en halv time etter hovedturneringen. Partiene sendes direkte via Matt & Patts sider.

Sveriges Schackforbund har i tillegg egen sending med spesielt fokus på Grandelius.

Runde 1: 23. mars

Tari – Yifan
Hammer – Grandelius

Runde 2 24. mars

Tari – Hammer
Hou Yifan – Grandelius

Runde 3 25. mars

Grandelius – Tari
Hammer – Hou Yifan

Round 4 (rapid) 26. mars

Yifan – Tari
Grandelius – Hammer

Runde 5 (rapid) 26. mars

Hammer – Tari
Grandelius – Yifan

Runde 6 (rapid) 26. mars

Tari – Grandelius
Hou – Hammer

Program:

Rundene 1-3 begynner 14:30. 4. runde kl 11, 5.runde 14 og 6. runde kl 16.

Regler:

Rundene 1-3 med klassisk betekningstid: 120 min/40 trekk + 30 min/20 trekk + 30 min/resten, pluss 30 sek ekstra fra trekk 41.

3 poeng for seier, 1 poeng for remis, 0 for tap

Rounds 4-6 som hurtigsjakk: 25 min/part + 5 sek ekstra fra trekk 1.

2 poeng for seier, 1 for remis og 0 for tap

(Besøkt 1 755 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Jon Ludvig Hammer skulle ønske han slapp Norway Chess-kvalik"

  1. Trond-Arne Ausdal | 23. mars 2016 på 01:50 |

    La oss inderlig håpe at ikke NORWAY Chess blir SWEDEN eller CHINA Chess….

Stengt for kommentarer.