Dødt løp i Moskva

Fabiano Caruana inne i tetstriden igjen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninFabiano Caruana inne i tetstriden igjen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Minst fem av åtte spillere er fortsatt med i kampen om å møte Magnus Carlsen.

av Tarjei J. Svensen

Spenningen stiger i Moskva. Etter åtte av 14 runder i Kandidatturneringen er det fortsatt helt åpent hvem som blir Magnus Carlsens motstander i New York i november.  Det er tydelig at mye står på spill. Bare åtte av 32 partier har endt med seier til en av spillerne. Remisprosenten er på 75.

Levon Aronian og Sergey Karjakin deler ledelsen med 5 poeng, et halvt poeng foran Fabiano Caruana og Viswanathan Anand på 4,5 poeng. Et halvt poeng bak der igjen lurer remiskongen Anish Giri som man heller ikke helt kan avskrive.

moskva-r8

Caruana har ikke helt fått spillet til å sitte i Moskva. Før 8. runde sto han med sju strake remiser. I 8. runde brøt han rekken med sin første seier og kom endelig over på pluss-siden.

Det skjedde etter et kaotisk angrepsparti mot landsmannen Hikaru Nakamura:

Caruana - Nakamura. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Caruana – Nakamura. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

– Det føles veldig bra å vinne. Allerede da jeg reddet en veldig dårlig stilling mot Peter Svidler ble jeg optimistisk. Jeg følte etter det partiet at jeg red på en positiv bølge. I dag falt alt på plass, sa Caruana til ChessBase India etterpå.

Amerikaneren er for alvor med i teten igjen.

Hikaru Nakamura er på sin side eller mindre ute av VM-kampen. Det ble ikke bedre av at han lørdag ble straffet for ikke å dukke opp på analysen etter brøleren mot Peter Svidler.

Noen vil dessuten mene at forklaringen hans på «rørt brikke-episoden» heller ikke var veldig overbevisende.

Svidler - Karjakin Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Svidler – Karjakin Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Før turneringen hyllet Magnus Carlsen Sergey Karjakin for «en utrolig evne til å forsvare dårlige stillinger». For tredje gang kjempet russeren som en løve i det som trolig var en tapt stilling. Peter Svidler klarte for n’te gang ikke å få ballen i mål og valgte å ta remis i en bedre stilling.

– Ja, jeg tror hvit står bedre. Han sto trolig til vinst tidligere, på slutten bare bedre. Kanskje han var skuffet over at han overså noe. Men jeg sto nesten til vinst i åpningen. Det er ikke et parti å være stolt over, sa Karjakin til Chess.com.

Veselin Topalov og Viswanathan Anand spilte en ganske tam innbyrdes remis i 8. runde.

Aronian - Giri. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Aronian – Giri. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Aronian og Giri fulgte hurtigsjakkpartiet de spilte i Zürich tidligere i år frem til det 14. trekket. Armeneren var den første til å avvike i det 14. trekket. Det var neppe snakk om noe mer enn remis.

– Først prøvde jeg å finne en fordel for svart, men så bestemte jeg meg for bare å gjør det jeg pleier og ta remis, sa Giri i analysen etterpå.

I 9. runde får vi oppgjørene Topalov – Svidler, Anand – Aronian, Giri – Caruana og Nakamura – Karjakin. Partiene kan følges via worldchess.com, Chess24, NRK og VG.

(Besøkt 1 408 ganger, 1 besøk i dag)