Nakamura droppet partigjennomgang – blir straffet

Det kan bli dyrt for Nakamura. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninDet kan bli dyrt for Nakamura. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

– Regler er regler.

av Tarjei J. Svensen

Hikaru Nakamura får en saftig bot etter å ha droppet den obligatoriske pressekonferansen i Kandidatturneringen torsdag.

Det melder Agon i en pressemelding.

Ved å ikke dukke opp etter den obligatoriske gjennomgangen, brøt han to paragrafer i reglementet, skriver Agon. Boten settes til 10 prosent av det han vinner. Amerikaneren ligger foreløpig dårlig an i turneringen, men ved en 5. plass (40.000 euro) betyr det en bot på nærmere 40.000 kroner.

LES OGSÅ: Her begår Nakamura tabben som sjokkerer sjakkverdenen

– Jeg skjønner at Nakamura var skuffet etter det som skjedde i partiet. Men det er i nettopp slike øyeblikk med mye drama og kontroverser som sjakkfansen gjerne vil høre fra de involverte spillerne. Vi hadde et veldig globalt publikum på worldchess.com som ble skuffet da Nakamura ikke fulgte turneringsreglene, sier Agon-sjef Ilya Merenzon i pressemeldingen.

Levon Aronian måtte ta gjennomgangen sammen med kommentatorene Evgenij Miroshnichenko og Alexandra Kosteniuk. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Levon Aronian måtte ta gjennomgangen sammen med kommentatorene Evgenij Miroshnichenko og Alexandra Kosteniuk. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Nakamura tapte på dramatisk vis mot Levon Aronian i 6. runde etter han rotet bort et remissluttspill til tap. Det skjedde etter at 28-åringen rørte kongen før han i samme sekund innså at ethvert kongetrekk taper partiet.  Han valgte likevel å ta hånden vekk fra kongen for å late som han egentlig bare skulle rette på brikken.

Det ville ikke Aronian gå med på, som protesterte og kontaktet turneringslederen. Nakamura ble beordret til å flytte kongen – stillingen var håpløs og Aronian vant lett.

– Regler er regler. De ble helt tydelig kommunisert til spillerne og teamene deres før start i hver turnering. Spillerne kan ikke velge hvilke regler de ønsker å følge, sier FIDEs representant Zurab Azmaiparashvili, selv kjent for å ha tatt tilbake et trekk i en turnering.

Det er første gangen FIDE offentliggjør at en spiller straffes for ikke å dukke opp til gjennomgangen.

Nakamura fikk for øvrig en liten opptur i 7. runde da han slo Veselin Topalov i et komplisert parti.

(Besøkt 2 076 ganger, 1 besøk i dag)