Aryan Tari beste norske i Reykjavik etter superspurt

Foto: Lennart Ootes, reykjavikopen.comFoto: Lennart Ootes, reykjavikopen.com

Mens Simen Agdestein fikk gavepakke av sin egen elev.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) ble best av 21 norske deltakere i den store åpne turneringen Reykjavik Open, som ble ferdigspilt onsdag. Rangert som nummer 20, endte Vålerenga-spilleren på 7,5 poeng og 11. plass blant de 235 spillerne. I forhold til motstanden, var det en prestasjon litt under forventet score.

reykjavik-standingsSE OGSÅ: Alle norske resultater

Tari går ned fire ratingpoeng på innsatsen etter kun å ha møtt lavere ratede spillere i løpet av ti partier. Ingen veldig god generalprøve av 16-åringen før han skal i ilden på Fagernes for å forsøke å kvalifisere seg til Norway Chess. 

Men det kunne sett så mye verre ut. Vålerenga-spilleren åpnet nemlig med bare 3 poeng på de første fem rundene mot relativt svak motstand. Med 4,5 poeng på de siste fem rundene ble det bare litt under pari for Norges nest nyeste stormester.

Da er det kanskje ikke så rart at han etterpå var fornøyd med egen innsats.

Etter oppskriftsmessige seire i de to første rundene, måtte han ta til takke med remis mot klassekamerat Sebastian Mihajlov etter følgende avslutning:

I 4. runde var Aryan nær ved å rote bort et halvpoeng i et tilsynelatende helt dødt tårnsluttspill mot en av Indias beste kvinnelige spillere, Tania Sachdev.

Tania Sachdev tok stormesternapp på Island. Foto: Lennart Ootes, reykjavikopen.com

Tania Sachdev tok stormesternapp på Island. Foto: Lennart Ootes, reykjavikopen.com

29-årige Sachdev, også kjent som modell og offisiell kommentator under VM-matchen i Chennai, gjorde for øvrig sitt livs turnering i Reykjavik og tok sitt andre stormesternapp etter å ha gått ubeseiret gjennom turneringen.

For Tari ble tapet for sveitseren Alexandre Vuilleumier (2366) i 5. runde et vendepunkt. 16-åringen vant fire av de fem siste partiene og avga kun et halvpoeng mot det 12-årige amerikanske supertalentet Awonder Liang.

Seieren over amerikaneren Justin Sarkar (2426) i 10. – og siste runde var knusende.

Heller ikke Simen Agdestein fikk mye å juble over. Veteranen endte på 31. plass med 6,5 poeng etter å ha stått over runde 3 og 7.

Lærer mot elev. Simen mot Kristian. Det burde eleven vunnet. Foto: Lennart Oootes, reykjavikopen.com.

Lærer mot elev. Simen mot Kristian. Det burde eleven vunnet. Foto: Lennart Oootes, reykjavikopen.com.

Også for han kunne det gått verre. I 10. runde valgte hans egen elev Kristian Stuvik Holm å ta til takke med trekkgjentakelse og remis til tross for en lett vunnet sluttstilling. Uambisiøst av 18-åringen, som nok har mye å tjene på å ta større risiko i partiene sine.

Reykjavik-norskStuvik Holm var den eneste av de norske toppspillerne som gjorde en turnering over forventet med 6,5 poeng. NTG-eleven hadde dessuten mer inne etter å ha rotet bort en lovende stilling mot den britiske stormesteren Gawain Jones.

For de andre norske talentene Johan-Sebastian Christiansen, Lars Oskar Hauge og Sebastian Mihajlov ble det ikke mye å skrive hjem om og alle gjorde det under forventet.

Ellers er det verdt å trekke frem Fredrik Aunan Lindsøe, Kjell Håkon Lien samt Eirik Enersen som gjorde prestasjoner langt over forventet score. Spesielt 14-årige Enersen imponerte med en ratingfremgang på 139 poeng.

Den indiske stormesteren Abihjeet Gupta (27) vant turneringen med sterke 8,5 poeng på de ti rundene. Russeren Dmitry Andreikin tok 2. plassen med 8 poeng, med bulgarske Ivan Cheparinov på 3. plass med 7,5 poeng.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Nils Grandelius endte på 10. plass med 7,5 poeng, plassen foran Tari. Svensken hentet seg inn igjen etter sjokktapet i 1. runde, men klarte ikke å unngå ratingtap på seks poeng. Ingen god generalprøve før Altibox Norway Chess Qualifier som begynner 23. mars.

Reykjavik Open ble i år arrangert for 31. gang. Til tross for en 1. premie på skarve 5000 Euro, er det kjent som en av de mest velorganiserte og best likte blant sjakkspillere på elite- og amatørnivå.

I 2014 fikk den 2. plass i en kåring av verdens beste åpne turneringer.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 122 ganger, 1 besøk i dag)