Espen Agdestein: – Det dreier seg om sjakkens fremtid

Fra 2. runde lørdag. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninFra 2. runde lørdag. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Agon går til rettslige skritt mot fire sjakknettsteder.

av Tarjei J. Svensen

Agon, selskapet som har rettighetene til VM-syklusen, er i hardt vær. De siste dagene har de fått massiv kritikk fra sjakkfans over hele verden for avgjørelsen om å stenge for andres overføring av trekk fra en av sjakkverdens viktigste turneringen.

Kandidatturneringen pågår i Moskva og avgjør hvem som skal møte Magnus Carlsen i neste VM-kamp i november.

Massiv kritikk

Anand og Caruana. Foto: Evgeny Pogonin

Anand og Caruana. Foto: Evgeny Pogonin

Hovedgrunnen til aggresjonen mot Agon blant mange av verdens sjakkentusiaster, skyldes likevel selskapets forsøk på å hindre andre nettsteder i å overføre trekkene på sine egne nettsider. I tillegg til trusler om søksmål, har de ingen oversikt over hvilke trekk som er spilt i de pågående partiene.

For å følge partiene kreves det dessuten at man godkjenner brukervilkårene som sier at man ikke må formidle trekkene til andre.

En av verdens fremste sjakkjournalister, Peter Doggers fra Chess.com, er en av dem som har kritisert avgjørelsen.

Lørdag annonserte Agon rettslige skritt mot fire nettsteder som ga blaffen i truslene og overførte partiene som normalt. Nettstedene som fikk kravet om umiddelbart å stoppe overføringen var Chess24, Chessbomb, Internet Chess Club (ICC) og Chessgames.com. En av Europas største publikasjoner, tyske Der Spiegel, overførte også partiene, men ble ikke gjenstand for rettslige skritt.

LES OGSÅ: Agon truer nettsteder med søksmål

Dette er et brudd på den eksklusive rettigheten og gjør at de selv og sjakken som helhet taper penger, var påstanden fra Agon.

ChessBase, som ble utsatt for søksmål av det bulgarske sjakkforbundet i 2011 på samme grunnlag, valgte å ta truslene på alvor og droppe overføringen.

De fire nettstedene har ignorert truslene og overført partier som normalt siden.  En kilde nær ICC sier til Matt & Patt at de tar det forventede søksmålet med stor ro.

– Vi baserer oss utelukkende på informasjon om trekkene fra en tredjepart, som Der Spiegel, VG og NRK.

Etter å ha først annonsert et vindu på to timer før partiene kan publiseres på andre nettsider, har de nå gått tilbake på dette og tillatt at det kan publiseres umiddelbart etter at det er ferdigspilt. Det gjør likevel ingen forskjell for de fleste nettstedene, som allerede overfører partiene på sine nettsider.

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Agdestein: – Sjakkens fremtid det dreier seg om

Tidligere har Magnus Carlsen åpent støttet Agons valg om å stenge for tilgang for andre nettsteder. Søndag fikk selskapet også støtte fra tidligere verdensmester Vladimir Kramnik.

– Hvis man vil gjøre sjakk til profesjonell sport, og hvis man vil fremme sjakken, så må man forstå at det er veldig klart at arrangøren av enhver sjakkturnering har alle rettigheter til å overføre partiene, sa Kramnik.

Manager for Magnus Carlsen, Espen Agdestein, er positiv til Agons forsøk på å kommersialisere sjakken.

– Det er toppsjakkens fremtid det dreier seg om. Toppsjakkturneringene må ha bærekraftige økonomiske modeller for at vi også i fremtiden skal ha spennende turneringer å følge med på. Hvis ingen klarer å tjene penger på å arrangere turneringer, så faller hele grunnlaget bort, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

Han mener imidlertid at Agon har feilet med nettsidene, som han innser er alt for dårlige.

– Det er viktig å finne en balansegang som gjør at sjakken fortsatt kan spres til så mange som mulig. Men det er ikke rimelig at arrangøren betaler hele regningen, mens det er fritt fram for andre nettsteder å distribuere trekkene for igjen å lage egne direktesendinger uten å bidra økonomisk, sier Agdestein.

– Jeg vet at sjakkturneringer kan være svært interessante events for sponsorer, men arrangører må ha kontroll på rettighetene for å kunne sikre at sponsorene treffer publikum, og at sponsorproduktene får en kommersiell verdi. Jeg tror sjakk på nett og TV har potensiale til å treffe et mye bredere publikum enn tilfelle er i dag. Ryddighet i forhold til rettigheter er helt vesentlig for at denne utviklingen skal skyte fart.

Konfrontert med de juridiske sidene av saken, sier han:

– Jeg forstår det er juridiske utfordringer, men for sjakksporten tror jeg det er viktig at sjakktrekkene, som er en så vesentlig del av en sjakksending, kan inngå som en del av arrangørens rettigheter.

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Advokat: – Får store problemer med å nå frem

Agon har selv gjort en juridisk vurdering ved hjelp av et russisk advokatselskap. I et tosiders dokument (PDF) viser de til russisk og amerikansk lov. Et tsjekkisk advokatselskap publiserte etter truslene om søksmål et svar på denne med et dokumentet der de avviser påstandene om at man kan nekte videreformidling av sjakktrekk.

Morten Sand, advokat og tidligere visepresident i FIDE, mener Agons sak er tapt.

– Jeg tror vel at Agon skal få store problemer med å nå frem i en sak som dette. Og det er jo flere grunner til det. En grunn er jo at det er svært vanskelig å påberope noe økonomisk tap. Det er jo bare trekkene som gjengis i ettertid og en parallell er det som skjer når fotballkamper vises på tv, samtidig som avisene har løpende reportasjer på siene nyhetssider hvor de beskriver hva som skjer, sier advokaten til Matt & Patt.

– Det er litt av samme som skjer her, de innhenter trekkene fra de kildene som det finnes. Det blir vanskelig å dokumentere noe økonomisk tap i den forbindelse.

Sand gjorde en vurdering av den kommersielle delen av dette i 2011 på oppdrag av det Europeiske sjakkforbundet.

– Der var først og fremst utgangspunktet kommersialiseringen vi så på, om det var mulig å ta betalt. Det kan være mulig, hvis man får folk til å betale for «added value» med ulike kameravinkler og analyse. Det var hovedpunktet.

– Men før vi kommer dit, så må det fastslås  at det ikke er mulig å få copyright på sjakktrekk. I tillegg er det en forutsetning i de fleste siviliserte rettssystemer at man må kunne dokumentere et økonomisk tap for å kunne kreve erstatning, sier Sand.

– Uansett får man ikke forhindret at andre plukker opp trekkene. Hvert trekk er nyheter.

Til storavisen Guardian, som omtalte saken søndag, sier Agon talsmann Andrew Murray-Watson:

– Til syvende sist, er det retten som må bestemme hvem som har rett. Men det bør være helt klart at kontroll over overføringen må oppnås om vi vil at sjakken skal være en sport. Kommersielle rettighetsholdere må ha muligheten til å kontrollere hvordan trekkene overføres, både på web og på TV, hvis vi skal øke det totale premiefondet for spillerne og til slutt størrelsen på den globale tilskuerskaren. 

Nettstedet krasjet – angripere fikk skylden

Det er ikke det eneste arrangøren kritieres for. Flere har også kritisert trege nettsider, dårlig design, manglende oversikt over trekk og kjedelige kommentatorer.  Allerede før start fredag gikk det offisielle nettstedet worldchess.com ned for telling. Det skyldes et «koordinert angrep», hevdet de selv:

– Vi så et koordinert forsøk på å hindre genuine sjakkfans fra hele verden i å følge den første runden av Kandidatturneringen. Vi vet ikke hvor disse angrepene kom fra enda. Kan det ha vært arrangert av de samme som har kommersielle interesser i å ødelegge overføringen fra Kandidatturneringen? Det vet vi rett og slett ikke, spekulrer Ilya Merenzon i Agon i en uttalelse til eget nettsted.

Uttalelsen ble fulgt av en grafisk fremstilling som skal bevise angrepet.

Flere brukere på sosiale medier har derimot sådd sterk tvil om påstandene om at det var et såkalt DDos-angrep og påpekt at tidspunktene i fremstillingen ikke stemmer med når de selv meldte om det første gang 12:51, ni minutter før 1. runde fredag, skriver Chess.com.

En av dem er Michael Greengard, tidligere sjakkjournalist, nå kjent som Garry Kasparovs assistent.

De siste dagene har nettstedet tilsynelatende fungert som normalt. Kandidatturneringen fortsetter med 5. runde onsdag.

(Besøkt 2 656 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Espen Agdestein: – Det dreier seg om sjakkens fremtid"

 1. Stian Pollestad | 16. mars 2016 på 12:11 |

  Ser ikke helt parallellen mellom fotballkamper på TV og live oppdateringer via aviser etc. Det blir ikke det samme i det hele tatt. Forskjellen mellom å se en kamp på TV i forhold til å lese live oppdateringer på nettet er milevis fra hverandre. I sjakk er det motsatt. Levende bilder er ikke vesentlig. De fleste gir blaffen i hvordan spillerne beveger seg, hvordan de holder brikkene etc. Det er trekkene som er produktet.

  • Trond-Arne Ausdal | 16. mars 2016 på 16:14 |

   Nettopp!
   Det er en dårlig sammenligning å sammenligne dette med fotball. I sjakk trenger man kommentatorer for å gjøre sjakken interessant. De færreste ville følge med ved ene og alene få se de enkelte trekkene, som i tillegg ofte kommer med 20-30 minutters mellomrom.
   Hadde det samme gjeldt i fotball, at det f eks bare var målene som var interessante, så hadde man nok hatt et lovverk på plass allerede for å sikre at man ikke gjengi fra kampene uten rettigheter.
   Poenget er jo at sjakk vil bli bedre for alle dersom de som arrangerer det tjener penger på å arrangere disse turneringene.
   Uansett, de som har rettighetene har ikke store muligheter til å tilby et bedre produkt enn det alle andre som kommenterer trekkene gjør. Derfor er det lett å argumentere for at det Chess24 og andre driver med er free-riding; de tjener penger på det andre har betalt for.

 2. Hans Gaarder | 17. mars 2016 på 12:23 |

  Jeg prøvde å gå inn på arrangørens nettsted for å følge partiene LIVE, og på meg virket det som at dette var praktisk talt UBRUKELIG.

  Dette bør kanskje tas med som et moment – at andre sjakk-nettsteder fungerte som «sikkerhetsventiler» som gjorde trekkene fra partiene tilgjengelig mens de ble spilt, PÅ TROSS AV den praktiske ubrukeligheten fra den AGON-backede arrangøren i å lykkes med dette…

  Ennå har jeg ikke lykkes i å finne lenken for LIVE-overføring på arrangørens nettsted her:
  http://moscow2016.fide.com/#intro

Stengt for kommentarer.