Yifan Hou (22) gjenerobret VM-tittel før Norge-besøket

Yifan Hou. Foto: Yerazik KhachatourianYifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Knuste ukrainer på bortebane.

av Tarjei J. Svensen

Yifan Hou (22) fikk bevist det hele sjakkverdenen allerede vet. Hun er verdens klart beste kvinnelige sjakkspiller. Det ble tydelig da hun i går avsluttet VM-matchen for kvinner ved å knuse ukrainske Mariya Muzychuk (23), rangert som nummer fire i verden, i det 9. matchpartiet. Matchen ble spilt i Lviv i Ukraina.

Kineseren var overlegen i matchen og tapte ikke et eneste parti. Hun vant til slutt med sifrene 6-3 etter seire i 2, 6, og 9. matchparti. Dermed var det ikke nødvendig å spille det tiende partiet.

Mariya Muzychuk og Yifan Hou før det siste partiet. Foto: Oleh Kokhan

Mariya Muzychuk og Yifan Hou før det siste partiet. Foto: Oleh Kokhan

Grunnlaget ble lagt i en overbevisende seier i 2. parti.

I det 6. partiet sto hun en periode dårligst, før hun senere tok over kontrollen av partiet.

SE OGSÅ: Alle partiene fra VM-matchen

– Jeg er selvsagt veldig glad for at jeg har vunnet matchen og for at teamet mitt har støttet meg så bra underveis. Og selv om det er seks timers tidsforskjell, så setter jeg også stor pris på at det er så mange hjemme i Kina og ellers rundt om i sjakkverdenen som har sendt meldinger og gratulert meg, sa hun på pressekonferansen etterpå.

Verdensmester for tredje gang

Carlsenmot Yifan Hou i Tata Steel Chess i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsenmot Yifan Hou i Tata Steel Chess i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Om Magnus Carlsen er suveren på herresiden, er Yifan Hou enda mer suveren på kvinnesiden etter at Judit Polgar la brikkene på hylla i 2014. På verdensrankingen er hun nær 100 poeng høyere ratet enn nummer to, Humpy Koneru (2575) fra India.

Tittelen som kvinnelige stormester (WGM) tok hun før hun fylte 13 år, den yngste noensinne. 14 år gammel oppnådde hun stormestertittelen (GM) og slo med det Judit Polgars rekord som den yngste kvinne.

Som 16-åring ble Yifan den yngste kvinnelige verdensmester i historien da hun vant VM i Tyrkia i 2010. I 2013 mistet hun tittelen til ukrainske Anna Ushenina etter å ha røket ut av VM (knockout-turnering), men gjenerobret den ved å vinne VM-matchen mot Ushenina etterpå.

I 2015 måtte hun igjen gi fra seg tittelen etter at FIDE på kort varsel terminfestet VM på et tidspunkt hun allerede hadde lagt andre planer. Nå er Yifan altså for tredje gang verdensmester for kvinner.

– Det er veldig flott å se at hun er blit verdensmester igjen, det var selvsagt bare en formalitet ettersom hun er i en egen klasse. Det var bare på grunn av politisk lureri at hun mistet tittelen. Tittelen ble frarøvet henne, sier toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Yifan Hou er rangert som nummer 71 på verdensrankingen med 2669. Det er fortsatt et stykke fra Judit Polgars rekord på 2735, nummer 8 i verden.

– Jeg blir stadig forundret når jeg innser hvor ung hun er. Hun virker å være en veteran, men hun fylte faktisk nettopp 22 år.

– Ettersom hun bor i en sjakklig supermakt, blir jeg ikke overrasket om hun når den absolutte verdenselite snart.

Til Norge om en uke

Neste stopp for 22-åringen er kvalifiseringen til Altibox Norway Chess 23. – 26. mars på Fagernes der hun skal kjempe med Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari og Nils Grandelius om den 10. – og siste plassen.

– Jeg har prøvd å få henne hit ganske lenge nå. Hun var blant kandidatene i den første kvalifiseringen, men kunne ikke komme på grunn av andre forpliktelser. Hun har vært i min kikkert lenge fordi hun er en spennende spiller og en som kan skape verdifull oppmerksomhet om kvinne- og jentesjakk som jeg håper inspirerer her i Norge, sier Tisdall.

Tisdall sier han jobber med å få til events med Yifan mens hun er i Norge.

– Jeg håper jeg klarer å arrangere noen aktiviteter med henne i Norge etter kvalifiseringen. Det er på linje med planen med å gjøre enn til en kilde for interesse og inspirasjon, sier Tisdall.

(Besøkt 509 ganger, 1 besøk i dag)