Carlsen dropper trolig tre stor­turneringer, men spiller sjakk-OL for Norge

Foto: David LladaFoto: David Llada

Slik blir verdensmesterens sjakkår.

av Tarjei J. Svensen

­- Både Norway Chess og Bilbao er allerede bekreftet. Og det blir altså fort vekk OL.­

Det avslører Magnus Carlsen til VG i dag. For sjette gang blir han ankermann i sjakk-OL, som i år arrangeres i Baku fra 1. – 14. september. 25-åringen lar ikke tre litt skuffende opptredener for Norge i 2010, 2014 samt EM i 2015, stoppe ham fra å stille opp igjen. Gratis.

– Det er viktig for Magnus å bidra til å få frem et sterkt landslag, sier manager Espen Agdestein til VG.

Det er nær tre måneder mellom Tata Steel Chess og hans neste oppgave i Norway Chess 19. april. I første halvår i fjor, stilte Carlsen i fire langsjakkturneringer. I år ser det ut til å bli kun to med lang betenkningstid før sommeren.

Det blir neppe noe møte mellom Magnus Carlsen og Anish Giri i London i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Det blir neppe noe møte mellom Magnus Carlsen og Anish Giri i London i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Etter det Matt & Patt erfarer, spiller Carlsen også de to hurtigsjakkturneringene i Paris og Brüssel i 8. – 15. juni som åpner årets Grand Chess Tour-sesong. Det fører til at Carlsen velger å droppe Shamkir Chess, Vugar Gashimovs minneturnering, i mai.

Også storturneringen Sinquefield Cup som arrangeres to uker før Sjakk-OL, kommer til å gå uten verdensmesteren på startstreken.

Dermed spiller Carlsen fem turneringer før han skal i aksjon i VM-match i New York 11. november. Tre av disse er langsjakk:

  • Grand Chess Tour Rapid & Blitz i Paris 8. – 14. juni
  • Grand Chess Tour Rapid & Blitz Brüssel-Leuven 15. – 21. juni
  • Norway Chess, Stavanger 19. – 29. april
  • Bilbao Masters Final 20. – 30. juli
  • Sjakk-OL i Baku, 1. – 14. september

Qatar Masters gjør rokade – for Magnus

Carlsen vant Qatar etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Carlsen vant Qatar etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Til VG sier Carlsen at det er tvilsomt om han stiller i London Chess Classic med start 9. desember. Det er bare halvannen uke etter at VM-matchen er over.

– Det er alltid litt tricky etter en VM-match. Det spørs hvordan det er med energi og motivasjon, sier Carlsen til VG.

I fjor stilte verdensmesteren i Qatar Masters Open i Doha i julen med stor suksess. I år er turneringen fremskutt på grunn av VM i lyn- og hurtigsjakk, som også arrangeres i emiratet.

Arrangøren hadde opprinnelig planlagt å starte med fartsøvelsene, men valgte på oppfordring fra Carlsen å bytte om på datoene. Det åpner opp for at Carlsen kan gjenerobre VM-tittelen i lynsjakk – og forsvare tittelen i hurtigsjakk.

– Vanskelig for Magnus å forplikte seg til noe etter VM

Manager Espen Agdestein bekrefter overfor Matt & Patt at sjansen er liten for at Carlsen stiller i London.

– Det er vanskelig for Magnus å forplikte seg til noe rett etter VM-matchen. Det er også viktig å ha med de beste spillerne i lyn- og hurtig-VM, og hvis det er konflikt med London, så får de ikke til det. Det er viktigere å ha med de beste i VM i lyn- og hurtigsjakk enn for Qatar Open, der kommer ikke alle de beste til å være med likevel, sier manageren.

Hvor langt har dere kommet i VM-forberedelsene?

– Ikke så langt. Det viktigste er å få til et bra turneringsprogram, så får man ta resten etter det. Det begynner å komme på plass.

Hva slags informasjon har dere fått om VM så langt?

– Vi hadde Ilya Merenzon (sjef for Agon journ. anm.) på besøk i forrige uke og prøver å backe opp han så mye vi kan. Han er ambisiøs med tanke på spillested og vil gjerne at det skal være flotte lokaler.

– Opplegget virker lovende, så gjelder det å få på plass alt det man ønsker. Nå gjenstår selve gjennomføringen, avslutter Agdestein.

P.S! TV 2 har rettighetene til å vise Norway Chess og alle turneringene i Grand Chess Tour. NRK og VG viser VM-matchen i november.

(Besøkt 3 206 ganger, 1 besøk i dag)