Urkedal nærmer seg stormestertittel – leder på Mallorca

Frode Urkedal - Norges 13. stormester? Foto: Tarjei J. SvensenFrode Urkedal - Norges 13. stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Tok halvannet poeng i dobbeltrunden.

av Tarjei J. Svensen

Det er mye som skal gå galt om ikke Frode Urkedal skal bli Norges 13. stormester i løpet av uken. 1911-spillere fortsatte nemlig herjingen i den lukkede stormesterturneringen Torneig internacional Ciutat de Manacor på Mallorca.

LES OGSÅ: Urkedal herjer på Mallorca
Fra Urkedals parti mot Santos Ruiz. Foto: IA Arvydas Baltrunas

Fra Urkedals parti mot Santos Ruiz. Foto: IA Arvydas Baltrunas

Onsdag avga Urkedal sitt første halvpoeng med remis med svart mot FM Miguel Santos Ruiz (2418) i 4. runde. Men senere på dagen klinte han til med sin fjerde seier i turneringen. Offeret i 5. runde var australske IM Justin Tan (2440) med hvite brikker.

Det endte med sjakkmatt etter 45 trekk.

Urkedal har tidligere slått førsterangerte Vladimir Burmakin (2556), spanjolen David Pardo Simon (2512) og Kiril Stupak (2537) fra hviterussiske.

Det gjør at 1911-spilleren står med imponerende 4,5 poeng på de fem rundene. Den norske landslagsspilleren leder dermed turneringen med et halv poeng på russiske IM Daniil Yuffa (2516) fire runder før slutt og ligger an til en ratingfremgang på hele 19 poeng.

I 6. runde er det nettopp Yuffa som venter til toppoppgjør i det som kan bli et avgjørende parti, både med tanke på turneringsseieren og selve stormesterjakten. Urkedal har svarte brikker og vil være godt fornøyd med remis.

Han trenger nå bare 1,5 poeng på de siste fire rundene for å sikre seg sitt tredje og avgjørende stormesternapp. Motstanderne i resten av turneringen er slik:

mallorca5

  • 6. runde: IM Daniil Yuffa (2516) med svart.
  • 7. runde: IM Johan Salomon (2450) med hvit.
  • 8. runde: IM Titas Stremavicius (2468) med svart.
  • 9. runde: GM Aleksandr Bortnyk (2554) med hvit.

For Norges andre håp Johan Salomon har det gått langt tyngre. 18-åringen tok to remiser i dobbeltrunden onsdag mot henholdsvis Yuffa og Bortnyk og sjansene til stormesternapp er borte. Salomon står med 1,5 poeng og foreløpig 6. plass i turneringen.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett for turneringen

Den lukkede stormesterturneringen spilles med ni runder frem til søndag 28. februar. Hver runde starter 20:30, men det er dessverre ingen direktesendte partier.

(Besøkt 1 521 ganger, 1 besøk i dag)