Blind sjakkspiller er forhåndsdømt: David mot Goliat

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom EriksenStein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

Stein Bjørnsen kan være uskyldig.

Av Aage G.Sivertsen, forfatter

Den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen er mer eller mindre dømt for juks før dommen skal avsies i Norges Sjakkforbund om kort tid. Man må si hele sjakk-Norge, med noen få unntak, har konkludert med at han har jukset. Jeg mener de kan ha vurdert feil og ikke minst er forhåndsdømmingen uverdig.

sivertsen

Aage G. Sivertsen

Stein Bjørnsen har spilt 66 sjakkpartier på rad uten å tape. 50-åringen, som ble blind da han var fem år, spiller med øreplugg. Han har gjort sjakktrekk som er omtrent identisk med de beste computerne. Anklagen går på at Bjørnsen mottar trekk fra en medhjelper via mobiltelefon. Sterke sjakkspillere som Atle Grønn og Frode Urkedal kan ikke se at det er muligheter for at han ikke har jukset. Dette er spillere som har god peiling på hva de snakker om. Særlig  professor Atle Grønn har bred erfaring og må regnes som en av Norges beste sjakkjournalister. Det samme sier sjakktrener og sjakkjournalist Ole Vallaker. En av de mest populære nettstedene for sjakk i Norge, Sjakkbloggen.no, slakter også Bjørnsen. Som om ikke dette var nok: Norges Sjakkforbunds president Bjørn Salvesen gikk ut for en ukes tid siden og sa: – A-prøven er positiv.

Bakgrunnen for presidentens sleivspark, er at han støtter seg til FIDE. Det internasjonale sjakkforbundet har gått gjennom alle partiene til Bjørnsen og mener det er helt urimelig at en spiller skal ha hatt så stor fremgang og spille så godt.  De fleste vet at å teste positivt på A-prøven innenfor idrett er ensbetydende med at man er skyldig, eller rettere sagt dopet. Salvesen sier i realiteten at Stein Bjørnsen er skyldig, men for orden skyld tar man en ekstra test. Ordet «A-prøven» har derimot aldri eksistert i sjakk.

På bakgrunn av medias fremstilling i saken har flere latt seg rive med og fordømt Bjørnsen. Noen spillere nekter å stille opp mot ham, andre skriver rett ut at han burde skamme seg over å lure barn, fordi mange av motstanderne har vært barn. Og naturlig er det at massen følger etter ekspertene. Dessuten kan Bjørnsen selv fortelle at han føler seg uthengt og at barna hans blir mobbet på skolen på grunn av den ensidige fremstillingen av saken.

Det er dog noen aktører som mener noe annet. Men når ekspertisen med både stor sjakk-kunnskap og høy rating fordømmer ham, sliter de med å få gjennomslag. Her er noen av argumentene som bør komme tiltalte tilgode inntil en avgjørelse er falt.

  • Nicolai Getz er en sjakkspiller i Norgestoppen. Han tvilte på den unormale fremgangen og tok en prat med Bjørnsen etter den siste turneringen på Fagernes. Han snakket med Bjørnsen etterpå om treningsmetodene og mener blinde kan gjøre trekk som ikke er like naturlige for sjakkspillere som ser.
  • Øystein Brekke, en god sjakkspiller og bedre kjent som Mr.Sjakk i Norge. Særlig på bakgrunn av å være sjakkhistoriker, sjakkforfatter, tidligere generalsekretær i NSF osv. Han sier: «Han kan være uskyldig. Hvis resultatene hadde kommet mot langt sterkere spillere, ville mistanken vært mye større»
  • Espen Idås er psykolog, oppvekstkamerat og styremedlem i klubben som Bjørnsen spiller i, Horten Sjakklubb. Han sier: «Steins synshemming har gjort det nødvendig å utvikle en unik hukommelse.  Han har imponert oss ukentlig det siste året med sine sjakkferdigheter. Vi i sjakklubben ser det som helt utenkelig at han har jukset.»

Det støttes av formann i Horten Sjakklubb, Tom Richard Evensen. Han har selv rundt 2000 i rating og spilte remis mot Stein i siste turneringsparti. Med andre ord: Hvis Bjørnsen  har jukset, har han gjort det hele tiden, også mot sine egne klubbmedlemmer. Man kan ikke utelukke noe som helst, men jeg må få legge til at det vil virke sprøtt.

Det merkelige er at Norges Sjakkforbund har latt Bjørnsen spille med disse øreproppene. Nå har han selv sagt at han kan spille uten ørepropper. Hvis en person virkelig går inn for å jukse, er det svært vanskelig å avsløre. Men hvis man er oppmerksom i forkant skal det ikke være noe problem å kontrollere.

NSF har tilbudt å teste Stein Bjørnsen. Det er satt ned en gruppe på tre medlemmer som skal utforme denne testen. Greier ikke Bjørnsen bestå, med det press som følger med, vil han bli dømt for juks og sannsynligvis bli utestengt fra sjakkturneringer en periode. Består Bjørnsen denne testen er han frikjent. I så fall vil det ikke være urimelig om det ble etterspill. Det er derimot en utfordring: Bjørnsen synes ikke noe om denne testen. Han ønsker å spille sjakkturneringer for å bevise at han ikke jukser.

NSF burde la Stein Bjørnsen få spille et par turneringer. De kan gjerne være lukket i den forstand at alle spillere er klar over og godkjenner at han er med. En test som blir foretatt av Norges Sjakkforbund kunne gi en god pekepinn om mannen har jukset eller ikke. Skal man gå til bunns i saken, og det bør man jo, så er eneste løsning at han får spille sjakk.

Hvis NSF nekter Bjørnsen å spille, ut i fra dagens bevisførsel, antar jeg at spillet ikke er slutt. Her er det viktig å unngå selvmål. Eller selvmatt, som det heter på sjakkspråket.

(Innlegget ble først publisert på Aage G. Sivertsens blogg)

(Besøkt 3 507 ganger, 1 besøk i dag)