Johan-Sebastian (17) er Nordisk mester: – Jeg kasta opp på badet før 5. runde

Johan-Sebastian Christiansen nordisk mester for andre gang. Foto: Maria EmelianovaJohan-Sebastian Christiansen nordisk mester for andre gang. Foto: Maria Emelianova

Oppkast kunne ikke hindre 17-åringen i å bli nordisk mester. For andre gang!

av Tarjei J. Svensen
Johan-Sebastian Christiansen: Foto: Lars OA Hedlund

Johan-Sebastian Christiansen: Foto: Lars OA Hedlund

Vålerenga Sjakklubbs Johan-Sebastian Christiansen (17) er Nordisk mester i sjakk. 17-åringen var utilnærmelig i eldste klasse A (17 til 20 år) i ungdomsmesterskapet som ble spilt i svenske Kosta denne helgen. 17-åringen vant alle sine partier og var hele 2,5 poeng foran nummer to.

Christiansen var så suveren at han sikret seieren én runde før slutt. Selv om resultatet i 6. – og siste runde spilte liten rolle, vant han også det partiet.

SE OGSÅ: Resultater fra Nordisk mesterskap

– Dette er veldig stort! Det er ikke bare og bare å vinne Nordisk mesterskap. Det er mange gode talenter som trener hver dag for å bli bedre. Så er det jo alltid gøy å ta en første plass, sa en glad Johan-Sebastian til Matt & Patt da mesterskapet ble sikret.

Vant tross oppkast og hodepine

17-åringen, som går andre året på Simen Agdesteins sjakklinje på Norges Toppidrettsgymnas, var nemlig preget av sykdom gjennom hele helgen. Det gjør ikke akkurat prestasjonen noe mindre.

– Jeg kom for seint til 5. runde fordi jeg kasta opp på badet, sier mesteren til Matt & Patt.

Seieren i den runden var det som gjorde at han var sikret gullmedaljen én runde før slutt.

Det høres jo ut som du var ganske syk, men det så ikke ut til å stoppe deg her?

– Det er jo veldig merkelig at jeg faktisk har spilt ganske bra sjakk. Jeg blir overrasket når jeg analyserer partiene mine når jeg kommer opp på rommet, men det virker som hjernen bare stopper all smerte når jeg sitter og konsentrerer meg og det eneste som går i hodet mitt er partiet.

Det er andre gang stortalentet vinner Nordisk mesterskap for ungdom. I 2014 vant han gruppe B (15 – 16 år) med 5 av 6 poeng. og Christiansen har dermed to seire på to forsøk i mesterskapet og score på 11 av 12 poeng. Og aldersgrensen i klassen holder han i ytterligere to år.

– Prøver å ikke ha noen spesielle mål

Den internasjonale mesteren sikter seg nå inn mot å bidra til at Vålerenga vinner Scandicserien i mars, før han reiser til Island for å delta i den store åpne turneringen Reykjavik Open.

– Jeg prøver bare å kose meg med å spille bra og aggressiv sjakk. Men jeg prøver å ikke ha noen spesielle mål, for da lager man et slags press på seg selv, avslutter Johan-Sebastian.

For er det noe sandefjoringen kan, så er det å spille aggressivt og underholdende sjakk. Se bare hvordan han lagde hakkemat av andrerangerte Høgni Egilstoft Nielsen fra Færøyene.

Seieren i 1. runde over Rasmus Thøgersen er også verdt å vise frem.

Johannes Haug. Foto: Lars OA Hedlund

Johannes Haug. Foto: Lars OA Hedlund

Sølvmedalje til Johannes Haug (15)

Det var flere norske med gode plasseringer i Nordisk mesterskap. FM Johannes Haug (15) tok en flott sølvmedalje med 5 av 6 poeng i klasse B (15 – 16 år).  Nordstrand-spilleren lå i teten hele veien, men måtta gi tapt i 3. runde for topprangerte Jesper Sondergaard Thybo (2264), som stakk av med gullet.

Andreas Tenold (10), også han fra Nordstrand, sikret Norges tredje medalje med sin bronse i yngste klasse E. (11 år og yngre).

Det var totalt ti norske spillere som stilte i Nordisk mesterskap denne helgen. I Norge er det de to første i NM for ungdom som kvalifiserer til plass i Nordisk mesterskap. Arrangementet går på rundgang mellom de nordiske landene.

Forhåpentligvis gjør neste års arrangør en bedre jobb enn i Sverige. Denne gangen er bare 1 av 100 spilte partier gjort tilgjengelig på nett.

Medaljefordeling
Danmark 5 medaljer (2 gull, 2 sølv, 1 bronse
Island 4 medaljer (1 gull, 1 sølv, 2 bronse )
Norge 3 medaljer (1 gull, 1 sølv, 1 bronse)
Sverige 2 medaljer (1 sølv, 1 bronse)
Finland 1 medalje (1 gull)
Færøyene 0 medaljer
SE OGSÅ: Alle norske resultater
(Besøkt 2 220 ganger, 1 besøk i dag)