Offentliggjør nye turneringer i Grand Chess Tour

Spiller Magnus Carlsen?

av Tarjei J. Svensen (Foto: Yerazik Khachatourian)

Tidlig i januar kom nyheten om Norway Chess’ brudd med Grand Chess Tour. Arrangørene skal ha vært uenige om finansieringen av turneringene. Mens man i Stavanger har basert seg på flere lokale sponsorer, er man i London og St. Louis avhengig av én privatperson.

– Vi var uenige i hvordan dette skal bygges opp til å bli noe varig, sa Jøran Aulin- Jansson, i Norway Chess til VG.

Sent onsdag kveld ble erstatterne i den andre sesongen med Grand Chess Tour klar. I juni skal det spilles i Paris 8. – 14. juni, før deltakerne reiser til Brüssel 15. – 21. juni. Det nye er at det utelukkende spilles kombinert lyn- og hurtigsjakk.

Disse turneringene kommer i tillegg til de klassiske turneringene Sinquefield Cup i St. Louis (19. august – 2. september) og London Chess Classic (7. – 19. desember), som også var på kalenderen i tourens debutår.

Premiefondet er heller ikke til å kimse av, med nær 1,3 millioner kroner i lyn- og hurtigsjakk, og 2,6 millioner i de klassiske turneringene. I tillegg kommer en sammenlagtpremie på 850.000 kroner.

Nytt av året er at det nå blir to friplasser, mot én i 2015. Som i fjor får den enkelte arrangøren sin plass, men nå gis også Grand Chess Tour én friplass. Det vil trolig gjøre at Wesley Sos plass står i fare, men kan åpne opp for at spillere som Maxime Vachier-Lagrave kan delta i mer enn én turnering.

Det er foreløpig ikke bestemt om vår egen Magnus Carlsen stiller i årets tour, men verdensmesteren er en svært avgjørende brikke for publisiteten til serien.

VM-matchen, som etter all sannsynlighet skal spilles i New York eller San Francisco fra 9. – 30. november, kommer nok en gang tett på London Chess Classic. Men startdatoen på denne turneringen er nå endret fra det opprinnelige 30. november til 9. desember, noe som betraktelig øker sjansen for at verdensmesteren stiller. I VM-årene 2013 og 2014 droppet Carlsen deltakelsen i London.

Det kan også bli konflikt med VM i lyn- og hurtigsjakk, som etter planen skal arrangeres i Qatar rundt det samme tidsrommet. De endelige datoene er foreløpig ikke bestemt.

The Grand Chess Tour combines the organizational efforts of the four elite events into a unified competitive structure. The partnership aims to raise worldwide awareness for each prestigious tournament, as well as for the tour.

Participating tournaments are identified as the gold standard for international event organization, setting the model for player conditions, prize funds and spectator experience. Each of the events will cater to live audiences, as well as offer streaming broadcasts complete with grandmaster commentary.

(Besøkt 523 ganger, 1 besøk i dag)