– Litt irriterende om en nordmann ikke får friplassen i Norway Chess

Simen Agdestein skulle helst sett at Jon Ludvig Hammer eller Aryan Tari fikk direkte plass i superturneringen.

av Tarjei J. Svensen

I forrige uke ble det offentliggjort at Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, kinesiske Yifan Hou og Nils Grandelius fra Sverige skal spille om den tiende- og siste plassen i den gjeve superturneringen Altibox Norway Chess. Kvalifiseringen arrangeres samtidig med Hans Olav Lahlums Fagernes Chess International i påskeuken.

Norway Chess arrangeres for fjerde gang i Stavanger fra 18. – 29. april og samler verdens beste sjakkspillere. Magnus Carlsen er én av seks bekreftede deltakere, mens tre andre offentliggjøres i løpet av kort tid.

LES OGSÅ: Norway Chess gjør store endringer i 2016

At Norges suverent nest beste spiller for tredje gang må gjennom kvalifisering til Norway Chess, har vekket noen reaksjoner i Sjakkbloggens kommentarfelt og på sosiale medier:

Synes det er litt synd at Hammer må ut i kvalikk. Han er klart norges andre beste spiller og burde få så mye trening mot de beste i verden så mye som mulig. Får bare håpe han kvalifiserer seg.

Synes dette var skuffende av Norway chess. Det hadde vært viktig for Hammer å få lov å forberede seg inn mot turneringen i år. Selv en topp 40 spiller i verden får nok begrenset med invitasjoner til turneringer og det vil være trist for norsk sjakk om nå en kineser eller en svenske stikker av med plassen, det kan skje.

I fjor vant Hammer en sterk kvalifisering foran blant andre Laurent Fressinet, Tari og Simen Agdestein. På under ett år har fremgangen vært eventyrlig og ratingen har økt med 40 poeng.

Norgestoeren passerte en milepæl da han for første gang gikk over 2700 i rating. På februar-listen er 25-åringen på 40. plass i verden med 2705.

Simen Agdestein: – Litt irriterende

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Tidligere Norway Chess-deltaker og Norges tredje beste sjakkspiller Simen Agdestein, liker heller ikke at Hammer må gjennom kvalifisering og at det kan bli en utenlandsk spiller som får friplassen..

– Helst ville jeg sett en nordmann fikk sjansen. Det hadde ikke vært kontroversielt synes jeg. Det er jo vanlig i utlandet at man har en hjemmespiller som får prøve seg. Det er den eneste sjansen han har til å få bryne seg på noen på samme nivå. Den sjansen får han ikke noen andre steder. Sånn sett er det litt irriterende, sier Agdestein til Sjakkbloggen.

Agdestein understreker at han skjønner tanken med å skape blest og ekstra oppmerksomhet til sjakken, men synes vi bør ha to norske deltakere i Norway Chess.

– Dette er et eget arrangement i seg selv. Det er en festlig sak denne turneringen. Det er en spennende event, som jo er fint. Men jeg håper en nordmann vinner. Det er litt dumt om ikke det skjer, sier 48-åringen.

Simen selv er påmeldt til den åpne turneringen på Fagernes der han foreløpig er rangert som nummer fem i et sterkt felt.

Vurderte å droppe kvalifisering

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug

Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess svarer slik på spørsmål fra Sjakkbloggen om hvorfor ikke Hammer får direkte plass i «finalen».

– Sjakkforbundet er veldig motivert for en slik turnering. Så har jo Jon Ludvig allerede spilt i to av de tre turneringene som er arrangert. Vi ønsker jo at det skal få større virkninger. Og en positiv virkning av dette er jo en kvalifisering der flere får sjansen og det skaper større publisitet til sjakken.

Vurderte dere å droppe kvalifiseringen og gi plassen til Jon Ludvig?

– Det ble vurdert, ja.

Simen Agdestein og flere andre mener det vil være litt synd om det er en utenlandsk spiller som gis den sjansen i Norway Chess?

– Vi gir vel egentlig ikke den plassen, i den forstand at den spilleren som kvalifiserer seg gjør det mot relativ tøff motstand. Om vedkommende som vinner den turneringen er svensk eller kinesisk, jeg håper på norsk seier, men da er det flere som har fått sjansen. Det ser man på som positivt, sier Aulin-Jansson.

Norway Chess regner med å ha feltet klart i løpet av kort tid.

– Vi venter på noen svar som jeg håper blir positive. I så fall blir det den sterkeste 10-mannsturneringen i 2016.

(Besøkt 893 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "– Litt irriterende om en nordmann ikke får friplassen i Norway Chess"

 1. Trond-Arne Ausdal | 28. februar 2016 på 13:54 |

  Det er jo et annet aspekt også her, nemlig det økonomiske.
  I fjor var det pengepremie i kvalifiseringsturneringen i tillegg til premie i Norway Chess, som til og med for sistemann er en betydelig sum for en spiller som til vanlig ikke blir invitert til slike turneringer.
  Sett i dette lyset blir det vanskelig å undervurdere betydningen det ville hatt for Tari eller Hammer å bli invitert.
  I tillegg til dette kommer det sportslige; muligheten til å matches mot de beste i verden.
  Slik det ser ut nå blir denne muligheten til å bli invitert og dermed oppnå disse godene likt fordelt på to nordmenn, en kineser og en svenske. Altså er det bare 50 % sjanse for at en nordmann stikker av med pengene og muligheten til å spille mot verdenseliten.

  Det burde vært 100 %.

  Det er vanskelig å måle betydningen disse tingene ville hatt for en up and coming-norsk spiller og dermed, på sikt, norsk sjakk.

  At en svenske og en kineser blir invitert til Norway Chess har jeg ingen problemer med, såfremt det ikke skjer på bekostning av en nordmann og norsk sjakk…

Stengt for kommentarer.