Aryan (16) og Lars Oskar (17) herjet på «The Rock»

NTG-trener og stormester Simen Agdestein har sluttet å la seg overraske av elevene sine.

av Tarjei J. Svensen (Foto toppbilde: John Saunders/Rolf Haug)

Norges fjerde høyest rangerte sjakkspiller Aryan Tari (16) gjorde et kjemperesultat i Gibraltar Chess Festival, en av verdens sterkeste og største åpne turneringer. Festivalen, som også inkluderer flere sideturneringer, ble avsluttet torsdag. For Tari endte det med en knallsterk 26. plass med 6,5 poeng på de ti rundene.

I april blir Aryan utnevnt til stormester. Foto: Sophie Triay

I april blir Aryan utnevnt til stormester. Foto: Sophie Triay

– Det må være mitt beste resultat noensinne, på lik linje med Reykjavik, sier Tari til Sjakkbloggen.

Prestasjonen gir en fremgang på hele 17 ratingpoeng. Vålerenga-spilleren er dermed tilbake der han var før det noe skuffende resultatet i Rilton Cup ved årsskiftet, over 2550.

– Jeg er veldig glad for det. Men jeg tror at jeg har fått mye erfaring og er sterkere nå. Jeg har definitvt forbedret meg de siste to månedene vil jeg si, sier Tari.

I Gibraltar måtte Tari gi tapt for de to franske verdensstjernene Maxime Vachier-Lagrave og Etienne Bacrot. Men avslutningen er det lite å si på. Der ble det en solid remis mot Radoslaw Wojtaszek, rangert som nummer 27 i verden og fast sekundant for Viswanathan Anand.

Høydepunktet kom likevel i 7. runde med den største skalpen i karrieren, mot Ungarns tredje beste spiller Zoltan Almasi, rangert som nummer 57 i verden med 2684. Ungareren måtte heise det hvite flagget etter bare 25 trekk.

Overfor Sjakkbloggen avslører 16-åringen at han fikk hjelp av sin russiske trener Evgeny Romanov til forberedelser.

– Det var ren nedspilling ja! Jeg må gi stor «cred» til Evgeny der for åpningsvalget. Jeg har aldri spilt slik i åpningen, men det funket veldig bra mot Almasi, sier Tari.

Deler av den norske delegasjonen samlet til middag. Foto: Sophie Triay

Deler av den norske delegasjonen samlet til middag. Foto: Sophie Triay

Gibraltar har åpenbart vært en stor suksess for Tari, både på og utenfor brettet.

– Jeg elsker virkelig Gibraltar! Jeg må si at det er min favoritturnering og at jeg har hatt det veldig gøy og møtt mange venner. Men det viktigste var at spillet var på et veldig høyt nivå, sier en fornøyd sjakkstjerne.

Taris prestasjon i Gibraltar er nok til hans tredje stormesternapp, men GM-tittelen er allerede i boks. Det kom under EM for landslag i november, da spesielle regler gjorde at han plutselig sikret seg stormestertittelen direkte. Dermed slapp han å ta et tredje napp. Tittelen vil offisielt bli bekreftet under FIDEs neste møte i Moskva 27. – 30. mars.

Aryan kan nå se frem til sin neste store oppgave i Reykjavik Open som begynner 8. mars. 23. – 25. mars er planen å kvalifisere seg til Norway Chess.

– Det er helt klart planen, ja!

Hauge blir Norges neste IM

Lars Oskar Hauge. Foto: Rolf Haug

Lars Oskar Hauge. Foto: Rolf Haug

Tari var ikke den eneste tenåringen som imponerte på «The Rock». OSS-spilleren Lars Oskar Hauge (17) hadde allerede tre IM-napp, men det ene var over bare sju partier fra Europacupen for klubblag i fjor.

5 poeng her var nok til at og 17-åringen sikret seg sitt avgjørende IM-napp.

OSS-spilleren spilte remiser mot fire stormestere og vant tre partier. Den ene seieren var en 23-trekks nedspilling av tidligere kvinneverdensmester Zhao Xue.

Hauge blir Norges 30. internasjonale mester og vil ta over tittelen som den yngste etter Aryan Tari. Han er den niende i rekken av norske tenåringer som får tittelen før fylte 18 år.

Fire av disse har klart det i løpet av det siste året: Kristian Stuvik Holm, Johan-Sebastian Christiansen, Johan Salomon og nå altså Hauge.

Trolig vil stortalentet få tittelen bekreftet i april, dersom Norges Sjakkforbund sørger for rask registrering til FIDE.

Tisdall: – Ingen overraskelse

Jonathan Tisdall er toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Jonathan Tisdall er toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester Jonathan Tisdall, toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, er godt fornøyd.

– Jeg er veldig glad for at Aryan «bekrefter» tittelen sin igjen. Å overskride kravet to ganger på så kort tid, er veldig, veldig motiverende.

– Han spiller så mye at han kanskje aldri blir den typen som kommer til å bli veldig stabil. På den annen side kan det at han spiller såpass mye føre til at han når et veldig høyt nivå veldig raskt.

Tisdall håper Tari klarer å komme seg over 2600 i løpet av 2016.

– Det ville vært enormt. Det vil også gi oss en veldig sterk stamme, sier Tisdall og sikter til at Norge da vil ha fire spillere ratet over 2600.

Tisdall er også glad for Hauges prestasjon og mener det bare var et spørsmål om tid før han ville få tittelen.

– Det er på mange måter ingen overraskelse. Jeg ønsker det velkommen, for det har tatt litt tid, men det er helt tydelig at han er en spiller med et veldig stort potensiale når han er i form.

Hauge kunne også tatt et stormesternapp med en god finish, men tapte de to siste rundene.

– Når han lærer seg å avslutte sterkt, så kommer han til å gjøre prestasjoner på stormesternivå. Han har hatt noen vaklende avslutninger før, sier Tisdall.

Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. Svensen

Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjefen trekker også frem en annen NTG-elev, nemlig regjerende juniornorgesmester Sebastian Mihajlov (16) som var et halvt poeng unna å ta sitt første IM-napp.

– Sebastian var virkelig nær et napp og spilte mot god motstand, så dette var et godt resultat. Men jeg håper forbannelsen hans snart er over og at han snart får tittelen.

– Han har sakte men sikkert forbedret seg. Han spiller bra, og vil etter mitt syn begynne å ta IM-napp snart. Tiden på NTG vil sikre at han tar stegene fremover.

Mihajlov slo den svenske stormesteren Erik Blomqvist på ferden mot 5 poeng og en ratingprestasjon på 2438, noe han tjener 26 ratingpoeng på.

– Selv om det er et godt resultat, så føler jeg han har mye mer innen nær rekkevidde. Kanskje er det bare en mental barriere. Når han får det første nappet, så kommer de alle sammen på løpende bånd, sier Tisdall.

Simen Agdestein: – IM-tittel er ikke noe mål for Lars Oskar

Simen og elevene i lynsjakktrening i sjakktimen. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen og elevene i lynsjakktrening i sjakktimen. Foto: Tarjei J. Svensen

NTG-trener på 17. året Simen Agdestein er stolt over det hans elever presterer over sjakkbrettet for tiden.

– Jeg synes som alltid det er veldig hyggelig og inspirerende. Det smitter over på alle som er rundt. Det skaper entusiasme hos meg at suksessen fortsetter.

Om Taris fremgang, sier treneren:

– Aryan får nok hjelp av Romanov. Det er veldig greit. Jeg tror det er godt å ha en sekundant som Romanov som han spiller og trener mye sammen med.

– Han spiller mest og hvert eneste parti er lærerrikt å spille. Det at han tar hvert parti er en treningsøkt er veldig greit, sier Agdestein.

– Jeg har sluttet å bli overrasket egentlig. Det er mange ting som ikke eksisterer i mitt hode har jeg merket. Jeg blir ikke overrasket, for det siktes litt høyere.

Agdestein mener elevene må høye mål. Ikke minst Hauge.

– IM-napp er liksom ikke noe mål for Lars Oskar. Han kan sikte litt høyere. 

Lars Oskar Hauge, her i NM for lag i juni, der han tok 4 av 5. Foto: Tarjei J. Svensen

Lars Oskar Hauge, her i NM for lag i juni, der han tok 4 av 5. Foto: Tarjei J. Svensen

– Han er et stort talent. Han er god på å regne varianter. Han ser veldig raskt taktiske motiver. Han er en taktiker. Han har noe mer, sier stormesteren om Lars Oskar.

– De må begynne å lese bøker

Norgestreeren kommer så med et godt råd som kan hjelpe på veien mot toppen.

– Alle er veldig talentfulle. De kan komme mye lengere, men de leser litt lite bøker. Men jeg er ikke sikker, det er en ny tid nå. Jeg leser bøker, Jon Ludvig leser bøker, Magnus leser bøker hele tiden. Men nå må disse også begynne å lese bøker. Det tror jeg er et godt tips, sier Agdestein.

NTG-treneren vil også trekke frem Olga Dolzhikova, som spilte utrolige 19 partier i løpet av tre turneringer. Det altså på ni dager.

– Olga gjorde jo et kjemperesultat! Det var fantastisk bra og veldig hyggelig. Hun har ofret seg veldig for alt annet enn egen sjakkspilling. Det er alltid hun som trekker seg når vi arrangerer turnering på NTG. Hun har spilt veldig bra i det siste og er en smart dame med et smart hode med mye ubrukt potensiale. 

Olga Dolzhikova. Foto: Sophie Triay

Olga Dolzhikova. Foto: Sophie Triay

36-åringen driver Stormester & Stormester sammen med Agdestein. Selskapet arrangerer kurs, turneringer og holder foredrag om sjakk i Oslo-området.

Dolzhikova tok 4 av 5 i de to Challenger-gruppene, som spilles tidligere på dagen, før Masters-turneringen. I Masters-turneringen tok hun 4,5 poeng, totalt sett langt over forventet score.

gibraltar-poeng

SE OGSÅ: Alle norske resultater

Nakamura vant for andre gang

Ingen ringere enn Hikaru Nakamura gikk til topps i Gibraltar Chess Festival for andre år på rad. Den kom etter 3-2-seier i omspillet over Maxime Vachier-Lagrave.

Amerikaneren avsluttet sterkt med seier på de siste tre rundene og virker å være i rute før Kandidatturneringen begynner 12. mars.

Den store snakkisen er likevel Viswanathan Anands store fall fra 8. – 12. plass på verdensrankingen. Den femdobbelte indiske verdensmesteren endte helt nede på 41. plass med 6,5 poeng, en ratingnedgang på hele 22 poeng.

Underveis tapte han blant annet for en 16-årig IM. Så gjenstår det å se om Tigeren fra Madras klarer å reise seg til det braker løs i Moskva.

Gibraltar Chess Festival er kjent som en av de best organiserte sjakkturneringene i verden. Det er to faste fotografer, live-show med GM Simon Williams og IM Elisabeth Päehtz og et eget team ledet av IM Tania Sachdev som lager The Day’s Play med oppsummering av hver runde. Arrangøren er også svært aktiv på sosiale medier som Facebook og Twitter, svært populært blant sjakkfansen.

Premiefondet er dessuten blant de aller største i sjakkverdenen. Nakamura stakk av med 250.000 kroner for 1.plass, mens beste kvinne, ukrainske Anna Muzychuk, fikk nærmere 190,000 kroner.

Datoene for 2017-utgaven er allerede fastsatte: 23. januar – 2. februar.

Siste episode av The Day’s Play kan sees under:

(Besøkt 1 319 ganger, 1 besøk i dag)