Carlsen svindlet seg til seier etter kjempetabbe

– Ikke imponerende gjennomført, men imponerende at han vinner, sa Jon Ludvig Hammer.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Yerazik Khachatourian)

Alt tydet på remis, men Magnus Carlsen ble til slutt belønnet for å ha presset hardt i dronningsluttspillet mot den kvinnelige verdenseneren Yifan Hou i 11. runde i Tata Steel Chess fredag. Carlsen vant partiet etter over fem timers spill og 54 trekk.

– Jeg hadde håp fra åpningen, men det var selvsagt remis. Hun burde bare spilt a5 for å få lett remis. Hun spilte bra, og jeg likte planen hennes med De7-f8. Resultatene mine er bra, men jeg har ikke spilt så bra i det siste rundene, sa Carlsen til Chess24s Fiona Steil-Antoni etterpå.

På spørsmål om energinivået, svarte Carlsen smilende:

– Not so great.

Foto: Yerazik Khachatourian

Foto: Yerazik Khachatourian

Etterpå vandret Carlsen alene fra spillestedet de få hundre meterne til hotellet.

– Kanskje ikke imponerende gjennomført, men imponerende at han vinner, sa Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

– Han har stolpe inn gang etter gang. Det er ikke tilfeldig at han gjør det, sa Hans Olav Lahlum.

carlsen-yifan-positionYifan Hou hadde forsvart seg heroisk med solid spill gjennom hele partiet og lå an til å ta sitt første halvpoeng mot verdensmesteren.

Men etter nær fem timers spill kom kjempetabben 44…h5. Det var trekket som førte til at stillingen gikk fra remis til tap. Dermed tillot hun Carlsen å komme rundt med kongen på b4, i motsetning til 44…a5 som hun burde spilt.

– Det var objektivt sett remis, men stillingen hadde de nynansene som gjorde at Yifan Hou kunne trå feil, kommenterte Hammer etterpå.

– Hvis a5 holder remis, så er det vanvittig sløvt av Hou Yifan. Veldig bra spill under store deler av partiet. Hun får det det koster. En feil, så dør du. Det er prisen det koster, mener norgestoeren.

Carlsen står nå med sterke 8 av 11 poeng. Nærmeste konkurrent Fabiano Caruana spilte dessuten remis, og det betyr at ledelsen ned til amerikaneren er på et helt poeng i det to runder gjenstår.

– Jeg har egentlig aldri skjønt hva som er Hous svakhet, men etter partiet i dag, så er det nok klart at det er i sluttspillet, sa Hammer etterpå.

Det skal mye til om ikke Carlsen skal ta sin femte triumf i Wijk aan Zee. Han har svart mot Wesley So lørdag før det avsluttes med hvit mot Ding Liren søndag.

Verdenseneren har utrolige 33 partier uten tap, den tredje lengste rekken i karrieren. Det forrige tapet kom under EM for landslag i november. Siden har han gått gjennom nær 3,5 turnering uten nederlag.

– Magnus har spilt veldig godt og vunnet mange partier. Vi er optimistisk uavhengig av utfallet i dag, sa Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen på TV 2s sjakksending midtveis i partiet.

– Det viktigste for Magnus er å spille godt, det synes jeg han har gjort her. De problemene han hadde i fjor, har han ikke lenger. Jeg tror han er mest tilfreds med kvaliteten på spillet nå, sa dansken.

21-årige Yifan Hou, som skal forsøke å gjenerobre VM-tittelen mot Mariya Muzychuk i mars, er rangert på 68 plass på verdensrankingen og nummer én i verden blant kvinnene. De to foregående partiene, som begge ble spilt i Wijk aan Zee, ble vunnet av Carlsen.

Carlsen presset og presset Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen presset og presset Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

I dag stilte Yifan Hou godt forberedt mot den norske verdensmesteren. Yifan åpnet med Russisk, en åpning som i mange varianter er kjent for å være solid og remispreget. Det ble den også i dag.

Tross en liten fordel helt fra åpningen, så det ikke ut til at verdensmesteren skulle klare å skape reelle vinstsjanser mot kineseren.

– Det ser ikke ut til at han har fått til noe særlig. Samtidig er det dette Magnus kan. Han spiller posisjonsdueller og manøvrerringspartier, hvor det ser ut til at han ikke har fått til noe særlig. Men han får motstanderen til å tenke og bli usikker og gjøre en liten unøyaktighet. Når den kommer, da går det fort i nedoverbakke, sa Jon Ludvig Hammer etter 15 trekk.

Etterpå var Hammer imidlertid kritisk til Yifans 16. trekk Dd7.

– Det virker ikke som et imponerende trekk. Hun setter dronninga på et dårligere felt enn der den sto, sa Hammer.

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Også Peter Svidler var på det tidspunktet optimistisk på Magnus sine vegne.

– Det er ikke mye som skjer her, men han har definiteivt et visst press. Det er ingen behagelig stilling for svart å spille, sa superstormesteren på Chess24s sending.

– Magnus sitt parti har vært dørgende kjedelig, for å si det sånn. Det er en forsvarsjobb som skal gjøres med svart mot Magnus. Den har hun hittil gjort utmerket, sa Hammer.

Yifan forsvarte seg imidlertid svært godt og til tross for en passiv stilling, så hun til å holde seg innenfor remisgrensen.

– Det blir remis i dag. Hou Yifan har spilt et gjennomført godt parti. Dette er egentlig ikke hennes stil, det at hun sitter og venter på at den andre skal gjøre noe. Hun er på en måte angrepsdronningen. Her viser hun at hun mestrer flere deler av sjakkspillet. Når du kan spille jevnt med Magnus med svarte brikker, da har du noe i verdenseliten å gjøre, sa Jon Ludvig Hammer tidlig i sluttspillet.

Helt frem til det 44. trekket altså.

Tar Carlsen sin femte seier i Wijk aan Zee? Foto: Yerazik Khachatourian

Tar Carlsen sin femte seier i Wijk aan Zee? Foto: Yerazik Khachatourian

Med Carlsen-seier i dag, rykket verdensmesteren enda nærmere sin femte triumf i Nederland. Det vil være en tangering av Viswanathan Anand som hittil er mestvinnende i de tradisjonsrike turneringene Wijk aan Zee, med historie helt tilbake til 1938.

Carlsen står med 8 poeng to runder før slutt og trenger trolig ett poeng på de to rundene for å være helt sikker på seier. tatar11

Da nordmannen vant i 2015, tok han 9 poeng. Med seier i de to siste rundene, vil han tangere sin rekord fra 2013 på 10 poeng.

12. runde lørdag 30. januar:
So – Carlsen
Caruana – van Wely

13. runde søndag 31. januar:
Carlsen – Ding
Tomashevsky – Caruana

DSC_0255 DSC_0264 DSC_0276 DSC_0288 DSC_0322 DSC_0330 DSC_0332 DSC_0336 DSC_0344

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 030 ganger, 1 besøk i dag)