Nå driter vi i den såkalte «Giri-forbannelsen»

Magnus Carlsen er nærmere ny triumf, men skammet seg over partiet mot den kjepphøye nederlenderen.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess)

Det gjør ingenting at Magnus Carlsen har 13 partier uten seier over Anish Giri. Den såkalte «Giri-forbannelsen» driter vi i. For nå er det seier i Tata Steel Chess som gjelder. 25-åringen er fortsatt i pole-position for å vinne turneringen for femte gang i karrieren, en prestasjon bare Viswanathan Anand kan vise til siden starten i 1938.

Dagens runde ble spilt i togmuseet i Utrecht, like spesielt som da det ble spilt på klosteret under Norway Chess i fjor. Foto: Alina l'Ami

Dagens runde ble spilt i togmuseet i Utrecht, like spesielt som da det ble spilt på klosteret under Norway Chess i fjor. Foto: Alina l’Ami

Passivt og noe slapt åpningsspill til tross: I dag var det liten tvil om hva som ville bli resultatet i partiet som i dag ble spilt i togmuseet i Utrecht, rundt en time unna Wijk aan Zee. Remisen ble klar etter bare to timer og 32 trekk. Etterpå var hovedpersonen selv misfornøyd med eget spill.

– Jeg skammer meg over hvordan jeg spilte, sa nordmannen i intervjuet med New in Chess-redaktør Dirk Jan ten Geuzendam etterpå.

Det var Giri som kom best ut av åpningen. 21-åringen fikk ørliten fordel da vår mann valgte en noe passiv oppstilling i Ragozin-varianten i Dronningindisk. Det til tross for at nederlenderen valgte åpningen som Carlsen tidligere har avfeid som dårlig.

Carlsens måtte bruke mye tid på klokka, og ble stående passivt. Jon Ludvig Hammer var kritisk på TV 2s sjakksending.

– Her er det Magnus som serverer ambisjoner på et sølvfat. Jeg lurer på om han spiller dårlig med vilje nå for å få Giri til å tenke, «nå må jeg nesten vinne», sa han lett spøkefullt.

Men Giri, ikke kjent for å være den mest aggressive spilleren i sjakksirkuset, klarte aldri å forbedre stillingen.

Hele 3000 tilskuere skal ha vært til stede i Utrecht denne dagen. Foto: Alina l'Ami

Hele 3000 tilskuere skal ha vært til stede i Utrecht denne dagen. Foto: Alina l’Ami

– Nå har Magnus klart å styre dette inn i noe som er anerkjent, Lasker-varianten, som er kjent som veldig akseptabelt for svart, kommenterte Hammer.

– Giri innser nok at han ikke klarte å hindre at han fikk den likheten med Lasker-varianten. Nå vil nok Giri tenke at, «ah, jeg fikk ikke noe til i dag heller», sa norgestoeren like etter.

Istedet fikk Carlsen utviklet problemløperen sin på c8. Brikkene kom ut, tårn ble byttet av og kort tid etter ble de sittende å glo på hverandre. Remisen var et faktum.

– Det har ikke virket som Giri har hatt de store ambisjonene mot Magnus. Jeg vet ikke hva som skjedde i dag, men han fikk ikke til noe. Men jeg fikk inntrykk av at han ikke prøvde så hardt heller, kommenterte Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

Carlsens 32. parti på rad uten tap

wijkr10

Carlsen har 7 poeng og kan tangere sin egen «pers» fra 2013 med 10 poeng dersom han overgår seg selv og vinner sine tre siste partier.

Det er dessuten verdensmesterens 32. parti på rad uten tap.  Men det som betyr noe er at 25-åringen, med bare tre runder igjen, leder Wijk aan Zee med et halvt poeng på Fabiano Caruana. 

Den italiensk-amerikanske 23-åringen klarte likevel å bevare spenningen i turneringen. Det gjorde han ved å feie over Wei Yi i et flott parti onsdag.

caruana-wei

Torsdag er den siste hviledagen i turneringen, så neste runde spilles fredag 13:30. Der skal Carlsen møte eks-kvinneverdensmester Yifan Hou, som han har slått begge gangene de har møttes i denne turneringen i 2013 og 2015.

– Magnus har tre tøffe motstandere, som alle andre i dette feltet, men han får hvit mot Yifan Hou – et parti han nok føler at han bør prøve å finne for å få +5. Det vil være en glimrende score, kommenterte Peter Svidler på Chess24s sending.

– Fabiano har teoretiske sjanser til å få +6, og har tre partier igjen mot Mamedyarov, Loek og Tomashevsky. Det er litt lettere motstand, men to av de er med svart, sier han videre, sa Svidler.

11. runde fredag 29. januar:
Carlsen – Yifan
Mamedyarov – Caruana

12. runde lørdag 30. januar:
So – Carlsen
Caruana – van Wely

13. runde søndag 31. januar:
Carlsen – Ding
Tomashevsky – Caruana

P.S: Sjakkbloggen vil være til stede i Wijk aan Zee og rapportere fra de tre siste rundene.

SE OGSÅ:
(Besøkt 468 ganger, 1 besøk i dag)