Magnus Carlsen drar fra feltet i Tata Steel Chess

Nå har verdensmesteren et helt poengs ledelse.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess)

Det tok ham seks timer, 66 trekk. og gikk ikke helt knirkefritt. Men Magnus Carlsen vant til slutt partiet over Michael Adams i 9. runde av Tata Steel Chess tirsdag. Det var Carlsens fjerde seier i turneringen, og det 31. partiet på rad uten tap.

Med et helt poeng ned til Fabiano Caruana, har Carlsen festet et enda fastere grep grep om trofeet i Wijk aan Zee. Det er bare fire runder igjen av storturneringen og mye skal gå galt der for at 25-åringen ikke skal vinne sin tredje turnering på rad.

Italiener mot britisk «klient»

carlsen-adams3Forventningene er skyhøye hver gang Magnus Carlsen spiller, men kanskje ekstra høy når han spiller med hvit mot sin egen VM-sekundant. Carlsen økte nemlig sin allerede fantastiske score mot Adams og står nå med utrolige åtte hvitseire over Adams på ti møter (to remiser).

En helt ellevill statistikk mot en spiller som altså har vært i verdenstoppen i 25 år.

I dag kunne det se ut som Adams fikk utmerkede remissjanser etter åpningen. Men som så ofte før, beviste Carlsen at det som i utgangspunktet ser helt likt ut, ikke trenger å være det.

Carlsen i slaget i Wijk aan Zee. Foto: Alina l'Ami

Carlsen i slaget i Wijk aan Zee. Foto: Alina l’Ami

Det åpnet med Italiensk, med åpningsteori som går tilbake til 1600-tallet. En litt tam åpning synes kanskje mange. Men interessant ble det etter hvert. Stillingen var relativt rolig, og ble en manøvreringskrig i sentrum. Carlsen brukte overraskende mye tid, blant annet 32 minutter på sitt 13. trekk. Omsider fikk han manøvrert springeren fra a3 til det flotte feltet f5.

– Det er en strategisk manøvreringsduell på øverste nivå. Og det er to av de beste spillerne i verden som gjennomfører den, Det tårntrekket til Adams er jeg ikke stor fan av. Jeg synes Magnus har fått en fin åpning, kommenterte Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending, som for øvrig måtte slåss med Simen Agdestein og  Hans Olav Lahlum om taletid denne sjakktirsdagen.

Så kom Carlsens brudd i sentrum. Adams’ svar på 24.Qd2! med 24…Kh7 var neppe det beste. Da Carlsen fikk inn 25. f4! var fordelen allerede klar.

– Jeg tror hvit står litt bedre her, men det er ikke ganske mye. Spørsmålet er om Adams klarer å nøytralisere det lille initiativet til Magnus her. Det er det Adams er veldig god på, sier norgestoeren.

Få trekk senere vant Carlsen svarts problembonde på d6. Da fant ikke Adams noe bedre enn å gi en hel kvalitet. Klar fordel til vår mann, men det var likevel litt spill igjen. Briten nektet å gi opp. Så kom feilen.

Carlsen tillot Adams fremstøtet g3-g2 i det 49. trekket, og måtte ofre springeren for to bønder. Mange begynte å lure på om Adams på mirakuløst vis hadde stått opp fra de døde.

– Magnus har tatt for lett på det, konstaterte Simen Agdestein.

Men neida. her viste Carlsen seg fra sin beste side. Med presist og iskaldt spill økte han fordelen og førte partiet til seier med de samme computertrekkene som ble foreslått av supercomputeren i Trondheim.

Foto: Alina l'Ami

Foto: Alina l’Ami

Fabiano Caruana er den eneste som kan sies å være på skuddhold med fire runder igjen. I dag presset han lenge Sergey Karjakin med hvit, men måtte til slutt ta til takke med remis.

tatar9

Den eneste andre spilleren som klarte å dra i land et helpoeng i 9. runde, var supertalentet Wei Yi (16). Etter ni remiser tok kineseren sin første seier. Og det i et forrykende angrepsparti mot David Navara.

Carlsens vanskeligste hinder, er trolig partiet med svart mot Anish Giri i 10. runde onsdag. Kommer han fra det med livet i behold, får han overkommelig motstand med hvit mot Yifan Hou i 11. runde fredag, Wesley So med svart lørdag før Ding Liren venter med hvit i 13. – og siste runde søndag. Caruana har på papiret noe lettere motstand, med blant annet hvit mot Wei Yi og Loek van Wely.

Om Carlsen tar to poeng, kan det være nok til seier, men trolig må Carlsen ta minst 2,5 eller 3 poeng. For ordens skyld kan vi minne om Carlsens «pers» på 10 poeng fra 2013. Garry Kasparovs rekord på 10,5 poeng kan tangeres, men da må Carlsen overgå seg selv og vinne resten av partiene.

P.S! 10. runde spilles fra Utrecht med start 14:00.

SE OGSÅ:
(Besøkt 650 ganger, 1 besøk i dag)