Magnus Carlsens ubeseiret i 30 strake partier

Nå leder verdensmesteren i Wijk aan Zee alene før den andre hviledagen.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Alina l’Ami)

5,5 poeng og ledelse alene etter åtte runder. Ubesiret på sine siste 30 partier. Det er status for en verdensmester i kjempeform i Tata Steel Chess.

Magnus Carlsen hadde aldri tapt med svarte brikker mot Sergey Karjakin på ti oppgjør i langsjakk. Den rekken ble altså utvidet til 11 partier søndag. Russeren var aldri i nærheten av å skape vinstsjanser mot Carlsen i 8. runde.

carlsen-karjakin7Remisen må sies å være en sukess for verdenesmesteren, som lett utlignet etter en uortodoks Spansk, som Karjakin også har hatt erfaring med tidligere. Spesielt manøvren 11…Sg8 fikk mange sjakkfans til å heve øyebrynene.

– Det ser ut som et helt idiotisk trekk, utbrøt Jon Ludvig Hammer spontant på TV 2s sjakksending.

Men trekket hadde en klar plan. Omrokering av brikkene, og avbytte av svak løper mot sterk løper på h6. Det lykkes Carlsen med, selv om det aldri ble noe av den forventede bondestormen på kongefløyen.

LES OGSÅ: Jobava: – Carlsen spilte som Capablanca

I stedet valgte Carlsen å nøytralisere hvits ekspansjon på dronningfløyen med 17…a5, som også åpnet opp for tårnet i a-linjen. Da svart også fikk spilt 19…Sb6!, var stillingen helt i balanse.

– Magnus sin stilling er helt fin. Men spørsmålet er om det er lett å spille på vinst. Stillingen er helt lik, sa norgesmester Aryan Tari (16) på sjakksendingen.

– Jeg tror svart står helt fin, men det gjør også hvit. kommenterte superstormester Peter Svidler på Chess24s sending, og pekte på at svart ikke hadde noen svakheter.

Kan Magnus Carlsen vinne i Wijk aan Zee for femte gang? Foto: Alina lÄmi

Kan Magnus Carlsen vinne i Wijk aan Zee for femte gang? Foto: Alina lÄmi

Men det endte i trekkgjentakelse etter 31 trekk og cirka tre timers spill, i en stilling som Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending mente var litt bedre for Carlsen.

– Jeg synes det var et vanskelig parti han sto overfor med svart mot Karjakin. Han besto med glans. Om noen sto bedre i sluttstillingen, så var det Magnus. Det var et godt og profesjonelt gjennomført parti av han. Han spilte uortodoks i åpningen, og prøvde å få motstanderen ut i vante baner. Han kom for å vinne, men klarte ikke å få en stor fordel og utspille Karjakin i dag, sa en imponert Hammer på TV 2s sjakksending.

Caruana tapte for Navara

tatar8

Fabiano Caruana er på sitt beste helt på høyden med verdensmesteren, men et av hans største problemer er ujevnheten. Dermed har han heller ikke klart å befeste sin posisjon blant de tre beste spillerne i verden.

I dag rotet han bort en fordelaktig stilling mot regnemaskinen David Navara, som ofret et helt tårn underveis. Men amerikaneren gikk feil, og ga Navara sjansen til å få et behagelig sluttspill. Det førte den sympatiske tsjekkeren til seier.

Med tap, ligger Fabiano Caruana et halvt poeng etter Carlsen før 9. runde tirsdag. Wesley So, Anish Giri og Ding Liren er ytterligere et halvt poeng bak på 4,5 poeng.

Hammer forventer at Carlsen slår Adams

Carlsen før partiet mot Karjakin. Foto: Alina lÄmi/Tata Steel Chess

Carlsen før partiet mot Karjakin. Foto: Alina lÄmi/Tata Steel Chess

Magnus Carlsen er nå ubeseiret i sine 30 siste partier. Det forrige tapet kom mot Yannick Pelletier i EM for landslag på Island i november. Siden den gang, har Carlsen altså gått gjennom London Chess Classic, Qatar Masters Open og åtte partier i Nederland uten å tape en eneste gang.

Spillet i Nederland har imponert mange. En av dem er Baadur Jobava, som Sjakkbloggen snakket med lørdag.

– Carlsens parti mot Tomashevsky. Der spilte han som Capablanca og fikk det til å se enkelt og logisk ut. Litt som to-gangeren, sa Jobava til Sjakkbloggen.

Men det er fortsatt et stykke frem til ny «pers».

Men mer moro kan det bli. Etter den andre av i alt tre hviledager mandag, skal Carlsen møte Michael Adams i 9. runde tirsdag. Adams er en av spillerne i verdenstoppen som nordmannen har best tak på.

På de ni partiene de har møttes med hvit, har Carlsen vunnet sju ganger. De to andre partiene, blant annet det siste møtet i London, har endt med remis.  Hammer tror Carlsen vinner.

– Det forventer jeg. Kort og godt. Adams har hatt en elendig turnering hittil og ligger på delt sisteplass. Han har ikke fått til noe som helst, sa han på TV 2s sjakksending.

SE OGSÅ:
(Besøkt 527 ganger, 1 besøk i dag)