Carlsen nær seier over Caruana etter sjokkåpning

Åpnet med 1. g3 for første gang i karrieren.

av Tarjei J. Svensen (Foto: © Tata Steel Chess)

Det ble bare nesten for Magnus Carlsen i 2. runde i Tata Steel Chess søndag. Verdensmesteren hadde sin erkerival Fabiano Caruana i tauene etter aggressivt spill i åpningen.

Så kom feilen. I det 25. trekket valgte Carlsen Tac1 fremfor computertrekket 25. b3. Caruana vant en viktig bonde, og slapp unna med evig sjakk og remis.

– Han er nok oppgitt og skjønner at han ikke fikk ballen i mål. Det er irriterende for Magnus, kommenterte storesøster Ellen Carlsen på TV 2s sjakksending umiddelbart etter at remisen var et faktum.

For det var virkelig en sjokkåpning av verdensmesteren i dag. Det var nemlig første gang i karrieren at Carlsen åpnet med 1.g3 i et langsjakkparti. Kanskje ville han for all del unngå en ny Berlin-mur, den forhatte åpningen som Caruana kan regnes som en spesialist på.

– Det var en uteoretisk åpning, så jeg antar han bare ville spille et parti i dag, kommenterte Caruana.

Carlsen forsøkte å utnytte amerikanerens litt klønete åpningsvalg med å sette bøndene på e5 og c5, noe blant annet stormester Jan Gustafsson kommenterte på Chess24s sending.

– Det var ikke veldig smart av meg å spille e5 og c5, sa Caruana.

Carlsen valgte en aggressiv variant og fulgte opp med 10. h4, trekket som fikk storesøster Carlsen til å skvette.

– Magnus viser at han ønsker et kampparti. Dette er et parti han virkelig ønsker å vinne, sa Jon Ludvig Hammer på TV 2.

Partiet ble stadig mer komplisert og kritisk. Caruana på sin side begynte dessuten å få dårlig tid.

– Det ble en veldig komplisert stilling, og jeg trodde jeg sto godt, men jeg spilte feil på et eller annet tidspunkt. Da ble det risikabelt for meg, sa amerikaneren.

Carlsen fikk inn 19. d4 på et passende tidspunkt, men klarte ikke å følge opp med det iskalde 25. b3, et trekk som ville satt Caruana på prøve.

– Etter Tac1 er det nok bare remis, mente Caruana.

Og det ble det, for Carlsen klarte ikke å slippe unna alle sjakkene og partene ble enige om remis noen trekk senere. Litt surt for Carlsen, men slettes ingen krise.

SE OGSÅ: Alle partiene fra 2. runde

Det var ingen andre partier som endte med en seierherre denne runden, og dermed er vi like langt før 3. runde.

tatares2

Carlsen skal opp mot ingen ringere enn Wei Yi i 3. runde mandag, et møte som får sjakkfansen til å riste.

Det er Carlsens første møte med den unge stjerneskuddet, av mange antatt som en fremtidig utfordrer til VM-tittelen. Kineseren hadde et kjempeår i fjor, helt frem til hans første store nedtur i Qatar Masters Open.

– Han er veldig god for å være 16 år, men han er nok ikke på nivå med de beste i verden. Han har kjempepotensiale, og Magnus har også snakket om at det er veldig vanskelig å vite hvor gode de kommer til å bli, selv om de er gode i ung alder, sa Agdestein til Sjakkbloggen tidligere.

– Han kommer til å bli god, men så vet man ikke om han kommer til å bli topp 10, eller topp to. Topp én er det jo ikke plass til, sa manageren, etterfulgt av latter.

3. runde spilles mandag 13:30.

SE OGSÅ:
(Besøkt 575 ganger, 1 besøk i dag)