Carlsen åpnet sjakkåret med fartsfylt remisparti

Aggressiv verdensmester i årets første sjakkparti.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Maria Emelianova)

– Et oppløftende svart-parti, mente Jon Ludvig Hammer i TV2s sjakkstudio.

Det ble ikke mer enn remis på Magnus Carlsen i åpningen av Tata Steel Chess i Wijk aan Zee, som åpnet med 1. runde i dag. En godkjent åpning på verdensmesteren, selv om han med sitt 8. trekk viste at han var ute etter mer.

LES OGSÅ: Carlsen kan vinne sin 26. superturnering

Motstander var David Navara med svarte brikker, rangert som nummer 10 i turneringen og nummer 25 i verden. Den høflige og sympatiske tsjekkeren spilte et av de beste partiene i 2015, og er kjent som en livsfarlig regnemaskin på sitt beste. I dag gjorde han det også vanskelig for vår mann.

tatar1

Carlsen åpnet overraskende med det modige trekket 8…g5 i Dronninggambit. Det er et trekk som svekker kongestillingen, men til gjengeld får tvunget bytte av springeren mot løperen.

– Nå får jeg hjertet litt i halsen. Spenstig, sa Carlsen søster Ellen i TV2s sjakkstudio.

– Dette er ekstremt aggressivt spilt av Magnus, sier Jon Ludvig Hammer, endelig tilbake i studio etter å ha blitt vraket under London Chess Classic.

Trekket ga tveeggede sjanser med spennende spill. Men Navara hadde likevel god kontroll og stillingen var omtrent i balanse.

Carlsen fikk en mulighet til å ofre kvalitet for kompensasjon med 21…Txe5!?, men valgte det tryggeste med 21…Lxe5. Etter dronningbytte, var det ingen grunn til å spille videre og partiet ble remis etter 31 trekk og rundt tre timers spill.

– Det var et oppløftende svartparti av Magnus. Han kom til brettet for å kjempe. Han spilte en uvanlig og aggressiv åpning og klarte å skape sjanser for seg selv, sa Hammer på TV 2s sjakksending.

– Magnus satte press på Navara som fant de riktige trekkene. Det viser helt klart en Magnus i form, sa søster Ellen Carlsen.

– Et solid resultat for begge, konstaterte stormester Jan Gustafsson på Chess24s sending.

Giri gikk på sitt første tap på 37 partier

Anish Giri har vist kjempeform i flere måneder og sto med hele 37 partier uten tap. Inntil i dag. Wesley So utspilte nederlenderen fra åpningen.

En annen seierherre i dag, var Fabiano Caruana. Amerikaneren mistet bonde i åpningen mot Pavel Eljanov, og så ut til å slite. I en kritisk, men tilsynelatende lik stilling, gjorde ukraineren en stygg feil som ga bort hele partiet.

Også kineseren Ding Liren, som Carlsen har jobbet med tidligere, vant etter at Michael Adams rotet bort grei remis.

Carlsen møter Caruana søndag

Carlsen ble utspilt av Caruana under Norway Chess i fjor sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen ble utspilt av Caruana under Norway Chess i fjor sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Og det er bare å glede seg til søndag da Carlsen møter erkerival Fabiano Caruana.

Av de 17 siste oppgjørene disse mellom, har bare fem av de endt i poengdeling. Carlsen har vunnet tre av de siste seks partiene, med to remiser og ett tap fra Norway Chess i fjor.

tatar2

Spiller for 12. gang i Tata Steel Chess

Det er 12. gang Carlsen stiller i den tradisjonsrike turneringen siden han fikk sitt internasjonale gjennombrudd der som 13-åring i 2004. Fire ganger har han vunnet toppgruppen: 2008, 2010, 2013 og i 2015.

I en alder av 25 år kan Carlsen komme opp på samme antall turneringsseire som Viswanathan Anand, som har vunnet i Wijk aan Zee fem ganger.

LES OGSÅ: SLIK OPPSUMMERER MAGNUS CARLSEN 2015

Carlsen kan dessuten ta sin 26. seier i en superturnering i løpet av karrieren. Bare legendene Garry Kasparov og Anataoly Karpov har flere.

SE OGSÅ:
(Besøkt 489 ganger, 1 besøk i dag)