Agon-sjef avviser påstander fra mektig milliardær

– Det stemmer overhodet ikke.

av Tarjei J. Svensen

I november skal Magnus Carlsen for tredje gang kjempe om VM-tittelen. Det er årets desiderte høydepunkt for norske sjakkfans. I september ble det også klart at NRK har sikret seg rettighetene til denne matchen – samt alle VM-kamper frem til og med 2020.

Utfordreren blir først klar etter kandidatturneringen som spilles i Moskva fra 10. – 30. mars. Der deltar Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Anish Giri, Sergey Karjakin, Peter Svidler, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Levon Aronian. Premiefondet er sponset av en Russland-basert armensk milliardær, noe som ga Aronian en plass i finalen i tolvte time.

På avslutningsseremonien etter VM-matchen i Sotsji, offentliggjorde FIDE-president Kirsan Ilyumzhijov at den neste matchen skal spilles i USA. Men den kontroversielle russeren valgte å midlertidig fratre sin stilling som leder av verdenssjakkforbundet, etter at USA innførte sanksjoner mot mannen. Sanksjonene kommer etter at banken han er medeier i skal ha gjort handel med Syrias sittende president, Bashar al-Assad.

Merenzon: – Påstandene stemmer ikke

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

Ilya Merenzon. Foto: Yerazik Khachatourian

Det førte naturlig nok til at spekulasjoner om at VM-kampen er i fare. Hvem vil sponse en organisasjon som ledes av en mann som er under sanksjoner av USA?

– Vi beklager sanksjonene, men FIDE er ikke påvirket og vil fortsette sitt arbeid som planlagt, det samme vil vi, sa Agon-sjef Ilya Merenzon til VG den gang.

Agon, selskapet han eier 100 prosent av, sitter med rettighetene til fremtidige VM-matcher, kandidatturneringer og VM i lyn- og hurtigsjakk.

– De nylige påstandene fra Andrei Filatov om at samtalene er satt på vent, stemmer overhodet ikke.

Det var meldingen Merenzon sendte ut onsdag. Avkreftelsen kommer etter at den søkkrike presidenten i det russiske sjakkforbundet, Andrei Filatov, i et intervju med R-Sport gikk ut og hevdet at forhandlingene om VM-kampen i USA er satt på vent som følge av sanksjonene. Endelig arrangørby blir ikke klar før etter kandidatturneringen i mars, hevdet han.

FIDE publiserte en engelsk versjon av intervjuet med Filatov på sine egne sider torsdag, riktignok med et forbehold på slutten om at de avviser Filatovs påstand.

Merenzon sendte så ut en pressemelding der han forteller at datoene er klare og at arrangørbyen offentliggjøres i løpet av januar. New York, Chicago og Los Angeles er alle hete kandidater.

Agon, which holds rights to organize the match, would like to inform the media that statement by RCF President is not accurate. The Match will take place in the US on November 9 – November 30, 2016, negotiations with host cities are in the final stage and Agon together with FIDE will announce the host city this month.

Filatov er visepresident i FIDE og skal være god for flere milliarder. Han er dessuten av mange regnet som Kirsan Ilyumzhinovs sannsynlige arvtager som president i FIDE. Da kan sikkert hans tette forbindelser høyt oppe i Kreml hjelpe.

LES OGSÅ: Why The World Blitz & Rapid Championship Was a Big Disappointment
Merenzon på pressekonferansen med Carlsen og Nepomniachtchi under VM i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Merenzon på pressekonferansen med Carlsen og Nepomniachtchi under VM i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Agdestein: – Vi fester lit til det Merenzon sier

Carlsen-manager Espen Agdestein, akkurat landet på Gardermoen, sier til Sjakkbloggen at de er informert om VM-prosessen og at de har full tillit til Agon.

– Ilya jobber veldig målrettet. Vi fester lit til han og det han sier. Det ser veldig bra ut, sier manager Espen Agdestein til Sjakkbloggen.

Hva synes du om det Agon har gjort så langt?

– Det som vi ser er veldig bra, han jobber veldig proft. Han er målrettet og ambisiøs. Han har gjort en stor jobb allerede og tingene ser veldig bra ut, sier Agdestein.

Merenzon kommer snart til Oslo for å oppdatere om status i VM-matchen.

(Besøkt 597 ganger, 1 besøk i dag)