Selv avviser han alle beskyldninger: – Jeg har trent enormt mye.
av Tarjei J. Svensen (Foto: Roar Nærheim/Tom Eriksen)
Blinde Stein Tholo Bjørnsen (50) fra Horten har tatt sjakk-Norge med storm etter flere oppsiktsvekkende resultater det siste halvåret. 50-åringen var et ubeskrevet blad i norsk sjakk, inntil han plutselig vant klasse 2 i Landsturneringen i sommer med sterke 8 av 9 poeng. Senere har han blant annet tatt 5 av 5 poeng i en turnering for blinde i Tyskland, blitt norgesmester for synshemmede med 5 av 5, og vunnet klubbmesterskapet i Horten.
Søndag toppet det seg da han gikk helt til topps i Elo-gruppen i TV 2 Chess International, som Hans Olav Lahlum arrangerte på Fagernes i romjulen. Prestasjonen tilsvarer et høyt norsk mesternivå. Førstepremien var på 5000 kroner.
Bjørnsen ble hyllet av sjakkhistoriker Øystein Brekke og arrangør Lahlum på Sjakkbloggen. Bjørnsen har dessuten stilt opp på TV 2s God Morgen Norge. Mandag ble saken omtalt av VG og i lokalavisen Gjengangeren.
Det kan høres for godt ut til å være sant. Nå er det mange som mener at det er nettopp det.
Fra nybegynner til mester på 19 måneder
Sjakkbloggen har i løpet av de siste dagene fått flere henvendelser fra sentrale personer i sjakk-Norge som har reagert på Bjørnsens prestasjoner på sjakkbrettet.
Totalt skal 50-åringen nemlig ha spilt 66 turneringspartier det siste året uten å tape et eneste parti. Og det er altså etter å ha spilt turneringssjakk i under et år.
Under NM for synshemmede i 2014 spilte Bjørnsen i den laveste av tre klasser og endte på 4. plass med 2 poeng på fem partier. Prestasjonen ga en ratingprestasjon på i overkant av 500, noe som tilsvarer en nybegynner som nettopp har lært å flytte brikkene.
Halvannet år etter slår Bjørnsen sterke mesterspillere. Det er en fremgang som sannsynligvis er uten sidestykke i norsk sjakk.
Men det er det kanskje flere gode grunner til, mener flere eksperter Sjakkbloggen har snakket med. Helt uavhengig av hverandre har de nå tatt kontakt, overbevist om at Bjørnsen har jukset seg til sjakksuksessen.
Et av flere vitner på Fagernes som Sjakkbloggen har snakket med, sier følgende forutsatt at han får være anonym:
Det er totalopplevelsen av spill, prat, tidsbruk, øreplugg, kombinasjoner, overseelser, progresjon og det at han har spilt 60-70 partier uten tap som gjør saken klar for meg. Han kan ikke nok sjakk til at jeg tror det er mulig det han gjør, også basert på prat etter partiene kan han lite. I tillegg sier han at han har trent mye. Det har Magnus Carlsen også – med svakere progresjon enn ham.
Sjakkbloggen vet også at det i etterkant av turneringen er sendt inn minst to klager på Bjørnsen til turneringsledelsen.
Gjorde 298 trekk uten feil
Sjakkbloggen har mottatt og gått gjennom grundige analyser av Bjørnsens partier foretatt av elitespillere. En av tingene som skiller computerne fra et menneske, er at den ikke begår feil av betydning. For selv Magnus Carlsen og andre sterke stormestere kan gjøre til dels store feil i partiene.
Men i løpet av ni partier og 298 trekk totalt har ikke Bjørnsen gjort en eneste feil av betydning, ifølge én av elitespillerne Sjakkbloggen har snakket med og mottatt detaljerte analyser fra. Alle peker på det de beskriver som «helt umenneskelige trekk».
I analysen til Bjørnsens parti i 1. runde, mot Amalie Merkesvik, skriver han følgende:
25. T6g5!! – et fantastisk computertrekk. Tårnet stod trygt på g6, men går frivillig inn i en løperrøntgen fra e7. Jeg skjønte ingenting av trekket og måtte spørre computeren om råd: poenget er Se2, Sf4, Sg6! og nettopp derfor måtte hvit spille 24.b3 for å hindre 25…Lc4 og Lxe2. Genialt!
35. Kd3! – computertrekk, og svært merkelig. Et menneske ville spilt 35.Ke3 (ut av tårnlinja, tårnet fra d7 – og opp mot f4, g5). Dessuten mister løperen fluktfelt i diagonalen b1-h7 (press mot g6).
38. Lh3! – det viste seg at hvits plan faktisk var å få løperen i h3-c8-diagonalen. For et menneske så det ut som løperen hørte hjemme i diagonalen b1-h7, men … computeren fant en dypere plan.
Valaker: – Sjakkforbundet må granske saken
Journalist og sjakktrener i Bergen Ole Valaker er en av dem som har analysert partiene til Bjørnsen. Partiet der hans 11-årige elev Afras Mansoor tapte er det mest overbevisende, mener Valaker.
– Jeg hadde ikke tenkt i de baner før jeg fikk et velbegrunnet tips. Jeg fant frem litt bortglemte Rybka 4 – og bingo! Det var 96 prosent samsvar. Magnus Carlsen har rundt 90 prosent på sitt beste.
– At en blind og fersk spiller skulle spille bedre enn verdensmesteren, er like sannsynlig som at jeg lærer meg å skyte bedre enn Ronaldo. Det er også flere typiske maskintrekk i partiet.
Valaker påpeker at FIDE i henhold til sitt regelverk har åpnet opp for å straffe feilaktige beskyldninger om juks.
– Jeg vet at jeg kan bli straffet hvis anklagen er uberettiget, men etter å ha gått gjennom flere partier fra Fagernes og snakket med andre spillere er jeg ikke i tvil.
– Det er ekstra synd og alvorlig at han møtte flere unge talenter i turneringen. Han har tatt tid, poeng og selvtillit fra barn. Sjakkforbundet må granske saken og aller helst sende den til Fide som har spesialkompetanse. Hvis ikke, vil dette bli en stadig større verkebyll.
I analysen til partiet skriver han følgende:
Det partiet har 96 % korrelasjon med 1. – og 2. valgene til Rybka 4 på lav dybde. De fleste trekkene er 1. valg. Det eneste utenfor topplisten, 36. Tb3, er rett under og strider mot menneskelig fornuft. De fleste ville drept motspillet med å bytte dame på d4 istedenfor å legge ut på en lang kongevandring fra g1 til e6.
Ifølge sjakknettstedet chess-db.com, som kontinuerlig analyserer partiene til alle verdens beste spillere, har Magnus Carlsen til sammenligning en match på i underkant av 88 prosent i forhold til sjakkprogrammet Stockfish.
Sjakkbloggen har også forelagt Bjørnsens partier for Arthur Kogan, en israelsk stormester som har engasjert seg sterkt i kampen mot sjakkjuks og som driver en lukket Facebook-gruppe der tilsvarende anklager diskuteres.
– Det er helt åpenbart at han har jukset her. Spesielt partiet hans i runde 8 gjør at det er liten tvil igjen. Jeg vil også legge til at det er svært mistenkelig at en spiller på 2000-nivå spiller som en stormester med helt perfekt spill i de kritiske fasene, så dette er en sak som kommer til å bli diskutert nøye.
Vitne reagerer på bruk av øreplugg
Bjørnsen er blind, og avhengig av et spesialbrett som han bruker til å utføre trekkene for så å lese de opp til medhjelperen.
Men 50-åringen har også fått spille med øreplugg, som han ifølge ham selv trenger for å ta opp trekkene til en diktafon for så å kunne gå gjennom partiet senere.
Det mener Pål Nordquelle, FIDE-dommer (FA) og til stede på turneringen, er et klart brudd på reglene:
Man trenger vel ikke en øreplugg for å ta opp lyd? På spørsmål om hvorfor han brukte plugg var svaret at han da kunne spole tilbake å høre på trekk repetert. Og gjøre dette synes totalt meningsløst. Han har en assistent som sjekker at stillingene på brettet og på blindebrettet er den samme og kan ved behov få lest trekkene av denne assistenten. Generelt synes dette behovet for å få repetert de siste 5-6 trekkene som litt meningsløst når man da definitivt har en ny stilling til vurdering skulle jeg mene? Reglene er klare på at elektroniske hjelpemidler tilgjengelig for en sjakkspiller ikke er tillatt. Det bør ikke være nok at brukeren selv definerer egenskapene til en uortodoks elektronisk innretning som er i bruk ved en FIDE rated turnering.
Nordquelle reagerte også på øreplugg-bruken da han var dommer under sommerens Landsturnering, og mener summen av alle andre faktorer «etter alle solemerker tyder på renspikket juks».
En øreplugg kan være et svært godt hjelpemiddel til motta trekk fra en medhjelper via mobiltelefon med bluetooth-teknologi. Det har for eksempel stormesteren Vladislav Tkachiev demonstrert i denne videoen:
Nordquelle mener dessuten at tidsbruken er Bjørnsens tidsbruk er et annet viktig moment i saken. Selv i stillinger der det neste trekket var åpenbart, brukte han mye tid. Normalt vil selv en nybegynner kunne utføre opplagte trekk i løpet av sekunder.
Det ble også reagert på at Bjørnsen heller ikke kunne forklare avgjørelsene for motstanderne i etterkant. Da han ble spurt av en av dem hvorfor han gjorde et spesielt trekk, var svaret:
Det var magefølelsen.
Bjørnsen avviser beskyldningene: – Jeg har trent enormt mye
Stein Bjørnsen sier til Sjakkbloggen at han etter triumfen har fått svært mange henvendelser fra aviser og mye skryt fra venner og bekjente.
Du har altså gått opp fra rundt 1200 i rating, mens nå vil du ha godt over 2000, hvordan har du klart i løpet av så kort tid?
– Jeg så i dag at jeg hadde 2075, pluss 98 jeg fikk der oppe. Så da er jeg i realiteten over 2170. Jeg har trent enormt mye og spilt gjennom partier, mest mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen. Jeg tok for meg dem med ulike farger. Og jeg har fått det på mail fra andre og skaffet partier selv. Jeg har en telefon med voice-over som jeg går gjennom trekk-for-trekk på mitt eget blindebrett, sier Bjørnsen.
– På det verste har jeg holdt på i opptil ti timer i døgnet, sier Bjørnsen, som legger til at det har blitt litt mindre av dette det siste halvåret.
Bjørnsen forteller dessuten at han spillte mye skolesjakk i 1978 til 1980 og fra 1987 til 1989.
– Den gangen var det ingen sjakkteori eller noen annen kunnskap. Vi kunne godt hvor brikkene gikk og de vanlige reglene i sjakk.
Det er en del personer i sjakk-Norge som er helt overbevist om at du jukser med computer, hva tenker du om det?
– Jeg fikk høre det der oppe jeg også. Jeg ble utsatt for en «helsjekk» og jeg hadde en dommer ved siden av meg hele veien. Det er trist og ikke noe gøy med slike beskyldinger. De sjekket meg ordentlig, og det satt en dommer 20 centimeter unna meg.
Hvorfor bruker du øreplugg?
– Jeg har en gammel diktafon som jeg leser inn trekkene på. Jeg har jo ørepluggen til diktafonen, så jeg spiller gjennom partiene og de 5-6 siste trekkene for å gjøre bildet tydeligere og for å ta vare på partiet etterpå. Jeg har jo ingen glede av noteringsskjemaene.
– Det er slik jeg har jobbet hele veien. På slutten av turneringene begynner jeg å bli sliten, så da er det enda viktigere å få repetert partiene.
Men du trenger vel ikke øreplugg for å ta opp lyd?
– Nei, men for å høre gjennom etterpå. Men jeg kunne godt tenkt meg å spille uten øreplugg, men da blir det lyd på diktafonen, og det tror jeg ville distrahert motstanderne.
I ett av partiene som jeg mottok analyser fra, så var det en likhet med et sterkt sjakkprogram på 96 prosent, hvordan forklarer du det?
– Det er ikke mulig. Det finnes ingen … det er helt krise for oss, sier Bjørnsen som så sier at det ikke finnes sjakkprogrammer for blinde og svaksynte.
Men du spiller med en øreplugg og kan få overført trekk til en annen person som hjelper deg med partiene?
– Ja, men det er ikke problemet, for jeg spiller ikke med en vanlig høretelefon som går til diktafonen. Diktafonen er undersøkt opp og ned og frem og tilbake sånn at det ikke skal være noe mistanke. Det er en gammel diktafon.
– Skjønner at mange reagerer
Så du avviser at du har fått noen hjelp fra andre i partiene dine?
– Men hvordan skal det gå til?
Hvis du for eksempel har en telefon, som du kan kan bruke til å fortelle medhjelperen hvilket trekk du har gjort?
– Det skjønner jeg ingenting av. Jeg har ikke noen telefon.
Du har ingen telefon med deg?
– Nei, nei. Jeg har ingenting sånt. Jeg har ikke noen telefon. Dette er en gammel diktafon som er 10 år gammel.
Men skjønner du at det er mange som reagerer på resultatene dine?
– Ja, jeg skjønner det, og det var nok derfor det ble så mange undersøkelser og Lahlum sa til meg at han regnet med det ville komme.
Det er også tidligere sendt inn «bekymringsmeldinger» etter Bjørnsens prestasjoner. Senest under innsatsen i Landsturneringen i sommer.
– De kom under NM også, og tok fra meg alt. Jeg synes det er helt greit, men jeg synes ikke det kan fortsette sånn. Det er demotiverende og jeg mister helt piffen. Men på Fagernes trøstet Lahlum meg etterpå.
Det er imidlertid ikke første gang Bjørnsen har vært anklaget for juks. Fra perioden som kroppsbygger på 2000-tallet ble han utestengt for et ulovlig preparat.
Da Sjakkbloggen konfronterer Bjørnsen med dopinganklagene, nekter han først for dette.
Så det stemmer ikke?
– Det eneste jeg fikk advarsel for var i styrkeløft, men det har ikke noe med bodybuilding å gjøre. Da måtte jeg bare legge frem alt. Det ble det ingenting ut av.
Så du ble ikke utestengt for styrkeløft?
– Jo, jeg ble utestengt en periode, fordi jeg skulle ha lagt frem dette på forhånd, så det er på en måte min skyld. Men det ble ikke noen sak ut av det, sier Bjørnsen.
Likevel bekrefter at han at han ble utestengt i seks måneder for dopingbruk, på slutten av karrieren, i 2006.
Hva er de sjakklige planene fremover nå?
– Jeg skal spille Østlandsserien neste helg. Så er det et åpent klubbmesterskap i Horten.
– Det frister med GM-turnering på Fagernes, men jeg vet ikke hvordan man skal få bort alle de mistankene. Det frister ikke mye hvis det blir så mye trøbbel. Det er folk som tviler på at jeg ser dårlig også.
Sjakkforbundet vil se på saken
Til Sjakkbloggen sier turneringsarrangør Hans Olav Lahlum, ansvarlig for TV 2 Chess International, følgende i en kommentar:
– For at man normalt tar opp sånne saker, så må man ha levert inn en klage. Det kom ingen formelle klager fra noen av motstanderne i løpet av turneringen. Det var heller ingen som leverte inn noen protester, sier Lahlum.
Han forteller at de fikk med seg rykter som sirkulerte, og at de ut fra det samt det oppsiktsvekkende gode spillet før siste runde ble iverksatt «sikkerhetskontroller».
– Vi iverksatte noen sikkerhetskontroller før siste runde. På de testene vi gjorde, så fant vi ikke noe bevis for juks av noe slag, sier han.
Lahlum er også leder i Norges Sjakkforbunds Reglementsutvalg (RU), som er Sentralstyrets ankeinstans i disiplinærsaker. Han understreker at han i dette tilfellet uttaler seg som arrangør av turneringen.
I en kommentar til Sjakkbloggen sier president i Norges Sjakkforbund Bjørn Salvesen følgende:
– Sentralstyret kan på eget initativ se på dette, og i og med at denne saken har fått en såpass stor dimensjon, så vil det skje på neste styremøte 3. februar, sier presidenten.
Salvesen sier Bjørnsen står fritt til å spille i turneringer fremover.
Stormester utestengt i tre år og fratatt tittelen
Juks og offentlige anklager om det er fortsatt relativt uvanlig i sjakkverdenen. Men fra tid til annen dukker det imidlertid opp episoder som fører til stor oppmerksomhet også i internasjonale medier. Nylig ble en georgisk stormester utestengt i tre år etter å ha blitt tatt under en turnering i Dubai i fjor. Han mistet dessuten stormestertittelen.
Mannen skal ha blitt tatt med en mobiltelefon gjemt på toalettet. Like etter ble en spiller på rundt 1500 tatt med mobiltelefon festet til kroppen i en turnering i India, skriver chess.com.
I september skrev Sjakkbloggen om en italiensk amatør som ble kastet ut av en turnering etter angivelig å ha jukset på mest utspekulert vis.
Verdenssjakkforbundet har i den senere tid skjerpet kontrollene i større internasjonale sjakkturneringer. Spillere som blir tatt i juks risikerer opptil tre års utestengelse ved første gangs forseelse, og 15 år om det gjentas.
Norsk sjakk har hatt få kjente episoder der spillere har vært avslørt i å jukse. I 2012 ble imidlertid en norsk unggutt diskvalifisert fra en turnering på Island etter å ha angivelig samarbeidet med faren under ett av partiene.
Saken nådde den gang riksmediene. Faren avviste alle anklagene, men ble senere dømt til ni måneders utestengelse fra alle turneringer.