Jon Ludvig hamret løs: – Kanskje det beste partiet jeg har spilt noen gang

Jon Ludvig Hammer er klar for Norway Chess! Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer er klar for Norway Chess! Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer stoppet den rutinerte stormesterens seiersrekke og leder igjen i Sverige.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer ser ut til å være i kjempeslag i Rilton Cup i Stockholm der 6. runde i dag ble spilt. Onsdag var en milepæl i 25-åringens karriere da han for første gang passerte den magiske 2700-grensen. I dag utspilte norgestoeren den rutinerte polske stormesteren Michael Krasenkow med svart og inntok igjen ledelsen i turneringen.

Polakken, som selv har gått til topps i turneringen tre ganger tidligere, hadde vunnet alle sine fem partier. Så ble han altså feid av brettet av krølltoppen fra Oslo.

– Kanskje det beste partiet jeg har spilt noen gang, skrev Hammer på Twitter, og mente partiet «inneholdt alt».

Krasenkow gir opp mot Hammer etter rundt 4,5 timers spill. Foto: Rilton Cup

Krasenkow gir opp mot Hammer etter rundt 4,5 timers spill. Foto: Rilton Cup

– Et gigantisk parti i dag. Det var veldig viktig, sa Hammer da han kommenterte partiet i studio.

Etter seieren over Krasenkow, er norgestoeren for første gang inne blant de 40 beste sjakkspillerne i verden med en uoffisiell rating på 2706,4. Bak seg på har han nå spillere som Wei Yi, Peter Leko, Ian Nepomniachtchi, og kamerat/Carlsen-sekundant Laurent Fressinet.

25-åringen har vunnet de to foregående utgavene av Rilton Cup og ligger nå godt an til å bli første spilleren som vinner tre år på rad i turneringens 44 årige historie.

Før 7. runde søndag står Hammer med sterke 5,5 poeng og er dermed et steg nærmere å bli historisk i den tradisjonsrike nyttårsturneringen. Norgestoeren har et halvt poeng ned til trioen Krasenkow, Rodshtein og den 17-årige tyske stormesteren Alexander Donchenko, som er motstander i 7. runde søndag.

riltonr7-res

Det spilles i alt ni runder og turneringen avsluttes 5. januar.

SE OGSÅ: Oppdatert resultatliste på Chess-results

Heldig remis fredag – knusende seier lørdag

Hammer var heldig som klarte å redde et halvpoeng mot andrerangerte Maxim Rodshtein fredag, og var nær ved å få hjelp av Tiger Hillarp Persson som sto til lett vinst mot israeleren lørdag. Den svenske stormesteren måtte til slutt ta til takke med et halvpoeng.

Seieren i 6. runde lørdag kom etter at Hammer fikk en fin og ubalansert stilling i det som er kjent som Ragozin-varianten i Dronningindisk.

– Jeg tror Jon Ludvig liker stillingen sin, kommenterte Nils Grandelius på den offisielle sendingen.

Hammer fikk senere åpnet opp stillingen og utnyttet det sterke løperparet sitt. Hans lekre 31. trekk var det virkelig klasse over.

Hammer fikk også skryt av Malcolm Pein, arrangør av London Chess Classic-turneringene og sjakkspaltist i Daily Telegraph.

Hammer dukket opp i studio for å kommentere partiet etterpå. Se hans analyse under:

Aryan Tari skuffer

Aryan Tari og Erlend Mikalsen. Foto: Lars OA Hedlund

Aryan Tari og Erlend Mikalsen. Foto: Lars OA Hedlund

Hammer er ikke den eneste norske elitespilleren som spiller i Stockholm. Johan Salomon (18) rotet trolig bort et halvpoeng i sluttspillet mot det unge amerikanske stortalentet Samuel Sevian (15) og har med 3,5 poeng et resultat litt over forventet.

Nybakt stormester Aryan Tari (16) har til tross for seier lørdag skuffet stort med 3,5 poeng, en prestasjon langt under forventet score. Men med tre runder igjen er det fortsatt alle muligheter igjen til å klatre på resultatlisten.

Rilton Cup begynte i Stockholm 27. desember og spilles med ni runder frem til 5. januar. Det er blant Nordens mest tradisjonsrike turneringer og er spesielt populær blant nordmenn. Hammer vant turneringen i både 2013/2014 og 2014/2015 og er nå altså nærmere å bli den første som vinner turneringen tre år på rad.

Det er totalt ni norske deltakere i den åpne gruppen over 2000, ni i Rilton Elo for de under 2000 og tre i Rilton 1600.

7. runde i Rilton Cup spilles søndag 15:00. Hammer får hvite brikker mot Alexander Donchenko, en 17-årig stormester fra Tyskland.

riltonr7

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 452 ganger, 1 besøk i dag)