Jon Ludvigs fantastiske sjakkår kronet med milepæl

Jon Ludvig Hammer, her fra Europacupen. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer, her fra Europacupen. Foto: Maria Emelianova

Og nå kan Hammer bli historisk i Sverige.

av Tarjei J. Svensen

Norgestoer Jon Ludvig Hammer nådde en milepæl da han tirsdag for første gang passerte den magiske 2700-grensen. Det skjedde da 25-åringen knuste den svenske stormesteren Erik Blomqvist i 3. runde i tradisjonsrike Rilton Cup i Stockholm.

Etterpå kom han med følgende gledesutbrudd på sin Facebook-side:

Dobbelt bondeoffer + hele arméen med i angrep = knockout-seier! Perfekt måte å bryte 2700-barrieren på!

Det er en opptur for Hammer tok sin fjerde strake seier i turneringen onsdag og er nå helt oppe på 41. plass på den uoffisielle verdensrankingen med 2702,8. På den offisielle januar-ratinglisten som kom ut 31. desember, står norgestoeren med 2695 siden Rilton Cup ikke vil telle før på februar-listene.

Hammer i godt slag i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund.

Hammer i godt slag i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund.

Det er knyttet stor prestisje til å komme over grensen, og selv om Hammer må regne med å gå opp minst 30-40 poeng til for å kunne få jevnlige invitasjoner til de mest lukrative superturneringene, er det et stort steg på den sjakklige karrierestigen.

Hammer er den tredje nordiske spilleren som har krysset grensen. I tillegg til Carlsen selv, nådde danske trener Peter Heine Nielsen 2700 blank i 2010.

2015 må sies å være et strålende år for den populære sjakk-kommentatoren:

Vant Fagernes Chess International med 7 av 9 og prestasjon på 2774.
– Vant EnterCard Chess Qualifier og kvalifiserte seg for Norway Chess.
– Gikk 45 partier på rad uten tap.
– Slo Magnus Carlsen i Norway Chess.
Hyllet etter innsatsen som kommentator på TV2s sjakksendinger.
– For første gang inne på VGs liste over Norges 100 største idrettsutøvere.
– Klatret over 60 plasser på verdenrankingen og nådde 2700 i rating.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Tisdall: – Veldig imponert av Jon Ludvig

Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, stormester Jonathan Tisdall, er mannen som er ansvarlig for å følge opp landets beste spillere.

– Jeg er veldig imponert over Jon Ludvig. Han er både veldig seriøs og ekstremt fokusert på å jobbe med de antatte svakhetene sine, sier Tisdall til Sjakkbloggen.

Hammer har tatt steget opp i verdenstoppen ved å jobbe alene uten en egen trener, men selv har han uttalt at jobbingen som sekundant og koordinator under VM-kampene har medvirket til fremgangen.

– Jeg håper å kunne gi ham en eller annen form for input fra en trener. Jeg tror han trenger å finne noen som passer sammen med ham som trener, forteller Tisdall.

Hammer i godt slag i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund.

Foto: Lars OA Hedlund.

Hammer kan bli historisk

Rilton Cup begynte i Stockholm 27. desember og spilles frem til 5. januar. Det er blant Nordens mest tradisjonsrike turneringer og er veldig populære blant nordmenn.

Det er ni deltakere i den åpne gruppen over 2000, og ni i Rilton Elo for de under 2000. Hammer vant turneringen i både 2013/2014 og 2014/2015 og kan bli den første som vinner turneringen tre år på rad.

Og etter fire runder ligger han godt an. Hammer er sammen med andrerangerte Maxim Rodshtein fra Israel og Sergey Ivanov én av tre spillere med full pott. Seieren i fjerde runde kom etter at den svenske stormesteren Tiger Hillarp Persson i en komplisert stilling fikk kraftig tidsnød og gikk seg vill.

Etter seieren over Persson skrev han følgende på Twitter:

Neste mål er allerede klart: Bli førstemann til å vinne Rilton Cup tre år på rad. Ok start hittil.

Ujevn start for Tari og Salomon

Aryan Tari, som i april vil bli utnevnt til Norges yngste stormester, har hatt en ujevn start i Stockholm. 16-åringen har åpnet med 2,5 poeng, etter remis og tap for betydelig lavere ratede spillere. Men i 4. runde fikk han likevel en fin opptur med denne vakre avslutningen mot Eric Thörn (2140).

Norges tredje håp i Rilton Cup, er 18-årige Johan Salomon. Nordstrand-spilleren jakter sitt andre stormesternapp etter å ha tatt det første i sommer.

I Rilton Cup har 18-åringen fått en grei start med 3 av 4 poeng, til tross for tapet mot den sterke polakken Michal Krasenkow. Salomons avslutning mot Sveriges stormester Thomas Engqvist bør rammes inn og plasseres på peishylla.

Rilton Cup har for første gang egen livesending med kommentering av partiene. Nyttårsaften er turneringens eneste hviledag, så 5. runde spilles 1. nyttårsdag med start 15:00. Der skal Hammer opp i et nøkkeloppgjør mot Rodshtein.

SE OGSÅ:
(Besøkt 649 ganger, 1 besøk i dag)