Johan-Sebastian (17): – Det var fullstendig kollaps av meg

Men 17-åringen fra Sandefjord depper ikke tross skuffende Qatar-innsats.

av Tarjei J. Svensen (Foto: David Llada)

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: David Llada

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: David Llada

Det var en nordmann som fikk oppmerksomhet i Doha. Han var imidlertid ikke den eneste norske deltakeren i Qatar Masters Open. Johan-Sebastian Christiansen (17) måtte finne seg i å være i skyggen av seierherren i turneringen.

Det var kanskje like greit. For den angrepsvillige NTG-eleven fikk det rett og slett ikke til i den supersterke turneringen i Doha.

– Det var fullstendig kollaps av meg, sier Vålerenga-spilleren til Sjakkbloggen.

Det endte med 2,5 poeng og en skuffende 123. plass blant de 132 deltakerne. Det ga en nedgang på 11 ratingpoeng.

En god start med halvannet poeng på de tre første rundene, inkludert seier over stormester Irina Krush, ble fulgt opp av fem strake tap. I siste runde fikk han imidlertid inn en lekker kombinasjon mot en russisk 2300-spiller som vant partiet.

– Det var deilig å avslutte med en seier, sier Christiansen med et glis.

– Resultatene gjenspeiler ikke spillet

– Jeg spilte veldig bra i runde 4 og 5, men så spilte jeg ikke så bra i runde 6. Da kom en liten knekk og jeg hadde tapt så mange runder. Da var jeg litt umotivert i de siste to rundene, sier Christiansen.

Sandefjordingen er en av Norges største sjakktalenter, rangert som nummer fem under 20 år. I høst ble han utnevnt til internasjonal mester, Norges nest yngste, etter en «bemerkelsesverdig prestasjon» i juni.

I september bidro han dessuten sterkt til det som er omtalt som «den største sensasjonen i norsk klubbhistorie». 17-åringen slo det russiske kvinnelandslagets hovedtrener, superstormester Sergey Rublevsky. Og det med svarte brikker. I november ble han også norgesmester for ungdom i eldste klasse i Bergen.

Christiansen i partiet mot italieneren Luca Moroni. Foto: David Llada

Christiansen i partiet mot italieneren Luca Moroni. Foto: David Llada

– Jeg er fornøyd med spillet, men resultatene gjenspeiler ikke akkurat det jeg har prestert på brettet, sier 17-åringen til Sjakkbloggen etterpå.

Han mener likevel at han har lært mye av å spille i turneringen, og fått et «killer-instinkt» av å møte de beste. Og selv om resultatene ikke helt gikk som ønsket, ødelegger ikke dette Johan-Sebastians motivasjon videre.

– Ikke i det hele tatt. Jeg blir bare sterkere av det, sier Christiansen entusiastisk.

Og Qatar Masters Open er en turnering han vil anbefale til andre.

– Det var en fantastisk turnering og alt var veldig profesjonelt. Det gjør man føler at man spiller mye bedre når alt er så ordentlig.

"JS" sammen med kameraten Ravi Haria fra England. Foto: Fiona-Steil-Antoni

«JS» sammen med kameraten Ravi Haria fra England. Foto: Fiona-Steil-Antoni

Christiansen reiste i natt sammen med pappa Vidar tilbake til Norge. Allerede 8. januar stiller han i Åpent NM i lyn- og hurtigsjakk i Fredrikstad, før det er Eliteserie for Vålerenga helgen etter.

I slutten av januar begynner Tradewise Gibraltar Chess Challenge, der 17-åringen, kjent som «JS» blant kompisene, helt sikkert er tilbake på topp.

SE OGSÅ:
(Besøkt 733 ganger, 1 besøk i dag)