Carlsen etter knusende seier i Qatar: – Han kollapset

Carlsen kjørte over Shakhriyar Mamedyarov og styrer mot sin 21. triumf i superturneringer på fem år.

av Tarjei J. Svensen (foto: David Llada)

Magnus Carlsen tok en knusende seier over Shakhriyar Mamedyarov i 8. runde av Qatar Masters Open i dag. Partiet var over etter bare litt over to timer da aserbadsjaneren gikk helt feil i åpningen. Det var Carlsens fjerde strake seier over aserbadsjaneren, den femte totalt på tolv møter.

Carlsen har nå 6,5 poeng og leder turneringen med et halvt poeng på kineseren Yu Yangyi og erkerival Vladimir Kramnik som står med 6 poeng. Dermed kan remis være godt nok for 25-åringen til å vinne sin femte turnering med klassisk betenkningstid, den sjette totalt i 2015.

Foto: Kateryna Savina

Foto: Kateryna Savina

– Ja, dette gikk lettere enn jeg trodde. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, men også forundret, sier Carlsen til Sjakkbloggen.

Hva skjedde?

– Jeg gjorde egentlig bare naturlige trekk. Så kollapset han ganske fort. Jeg tror hele planen hans var litt for treig. Han sa etterpå at han overså Td6 og Td8, og d5 funker ikke for han. Da kollapser hele stillingen, sier Carlsen til Sjakkbloggen.

Hva betyr dette for turneringssituasjonen nå?

– Dette er helt avgjørende. Med tap hadde jeg vært helt ute, med remis ville jeg hatt sjanser, men da måtte jeg helt sikkert ha vunnet i siste runde. Nå kan jeg sikre delseier med remis. Det er en veldig komfortabel situasjon for meg, sier Carlsen.

Foto: Kateryna Savina

Foto: Kateryna Savina

Har du noen preferanser på hvem du vil møte?

– Ikke spesielt. Men det hadde vel vært fint med hvit mot Kramnik.

Og Magnus fikk det akkurat som han ønsket. Kramnik blir motstander i siste runde med hvit.

Carlsen: – Nå skal jeg sove litt

Hvor viktig er denne turneringen for deg?

– Hver turnering jeg spiller er viktig. Det å ha sjansen til å vinne turneringa foran så mange sterke spiller er jeg veldig fornøyd med. Det er ikke enklere enn å vinne superturneringer i hvert fall, hvis man skal gjøre det hver gang, sier Carlsen.

Hvordan skal du forberede deg nå?

– Jeg skal sove litt, så det er det eneste jeg tenker på nå.

Tar Carlsen sin sjette triumf i år? Foto: Kateryna Savina

Tar Carlsen sin sjette triumf i år? Foto: Kateryna Savina

I dag valgte aserbadsjaneren det Peter Svidler på den offisielle sendingen kalte en skarp variant i Ragozin-varianten i Dronninggambit. Carlsen har erfaring med denne åpningen fra et parti mot Aronian i fjor og fikk en liten fordel da Mamedyarov valgte det aggressive, men tvilsomme 17. h4.

To trekk senere gjorde aserbadsjaneren en avgjørende feil i det 19. trekket med Dg4.

– Dette ser veldig tvilsomt ut for Mamedyarov. Dette har gått helt galt for han. Bonden hans er i trøbbel, kommenterte Peter Svidler på den offisielle sendingen.

– Nå står svart nesten til vinst. Hvits stilling er fullstendig i ruiner hvis han ikke klarer å skape noe motspill. Det er omtrent helt tapt om hvis ikke har noe her, sa Svidler videre. Minutter etter ga Mamedyarov opp partiet.

Kramnik: – Scoren min mot Magnus er blant de bedre

Kramnik vant et langt parti over sin landsmann Sanan Sjugirov. Foto: Alla Oborina

Kramnik vant et langt parti over sin landsmann. Foto: Alla Oborina

Eks-verdensmester Vladimir Kramnik vant selv sitt parti over sin landsmann Sanan Sjugirov og ligger sammen med Yu halvpoenget bak Carlsen på 6 poeng.

– Jeg bryr meg ikke så mye om hvem jeg møter. Men jeg vil gjerne ha hvit, siden jeg hadde svart sist gang. Men for meg har det ikke så mye å si, jeg vil bare møte de beste spillere, sa Kramnik i det offisielle intervjuet med Fiona Steil-Antoni.

– Det ville vært veldig interessant å møte Magnus. Jeg vil alltid møte de beste spillerne, sier Kramnik-

Kramnik har ikke vunnet et parti mot Carlsen på de tolv siste partiene.  Forrige seier kom i Bilbao i 2010.

– Scoren min mot Magnus er faktisk en av de beste. Og jeg gjør det for eksempel mye bedre mot ham enn det Nakamura gjør. Jeg har ingen problemer med Magnus psykologisk sett, sa en blid Kramnik i intervjuet med Steil-Antoni.

Kramnik møter nå Carlsen for første gang siden Shamkir Chess i april. Den gang ble det tap med svarte brikker.

Carlsen ble også intervjuet av Fiona Steil-Antoni for den offisielle sendingen.

Carlsen kan vinne sin 21. superturnering

Verdensmesterem har nå en utmerket sjanse til å vinne sin sjette turnering i 2015. Og det i et år som på mange måter har vært en berg-og-dalbane, med tre turneringsseire i begynnelsen av året, før karriereverste kom i Norway Chess i juni.

Senere ble det en noe skuffende 2. plass i St. Louis etter rufsete spill, før han tok VM-tittelen i hurtigsjakk i Berlin. Den virkelige oppturen kom i London i desember, der Carlsen gikk til topps for fjerde gang – og dessuten stakk av med det første Grand Chess Tour-trofeet.

Qatar Masters Open kan bli Carlsens sjette triumf på åtte starter i 2015. Det vil også være den 21. superturneringen 25-åringen vinner på sine 32 starter siden januar 2010. Ingen andre toppspillere er i nærheten av det.

Tar man med London, Moskva og Nanjing i siste del av 2009, har Carlsen vunnet 23 av sine siste 35 turneringer med lang betenkningstid.

Det vil etter alt å dømme være en historisk prestasjon.

Carlsen kan klare seg med remis

Verdensmesteren vil etter all sannsynlighet vinne turneringen med remis med hvit, forutsatt at Yu Yangyi ikke vinner sitt parti med hvit over Wesley So.

Siste runde i Qatar spilles tre timer tidligere og starter altså klokken 10 norsk tid. Remis kan være nok til å sikre seier i turneringen. Ved poenglikhet om 1. plassen blir det playoff, av samme system som i London.

SE OGSÅ:

 

(Besøkt 578 ganger, 1 besøk i dag)