Den tidligere VM-utfordreren tror Carlsens deltakelse i åpne turneringer gjør ham bedre.
av Tarjei J. Svensen (Foto: Alla Oborina)
Magnus har virkelig cruiset her. Det har vært en fornøyelse å se Magnus i dag. Det var et fantastisk parti.
Ordene kommer fra superstormester Peter Svidler, som kommenterer for den offisielle sendingen i Doha. Sammen med stormesterkollega Alejandro Ramirez var han imponert over det Magnus Carlsen viste på brettet i 5.runde i Qatar Masters Open.
På selveste julaften tok verdensmesteren for første gang ledelsen i superturneringen i Doha. Det skjedde etter en praktfull nedspilling av Chao Li, rangert som nummer 15 i verden. Kineseren ble regelrett feid av brettet i det som kanskje er et av Carlsens beste partier i år.
Magnus ser ikke lenger ut til bare å være verdens beste spiller, men også den beste i hele universet, skrøt den britiske stormesteren Daniel Gormally på Twitter.
Ubeseiret på de siste 18 og seks seire på de siste åtte partiene. Carlsen ser ut til å være tilbake i kjempeform etter en dårlig trend. Men da må det presteres på høyeste nivå også i de fire siste rundene.
1. juledag pøste regnet ned i Doha – for bare andre gang i år. I dag fortsetter turneringen med 6. runde – av i alt ni. Carlsen står altså med 4,5 poeng på sine fem første partier. Det er et halvt poeng foran åtte spillere på 4 poeng.
Av disse er Anish Giri, Vladimir Kramnik, Shakhriyar Mamedyarov, Sergey Karjakin og dagens motstander, Wesley So, regnet som de farligste utfordrerne.
Carlsen er ubeseiret på tre møter mot So, rangert som nummer ti i verden på den offisielle listen. I Sinquefield Cup i august vant Carlsen med hvit. Klokken 13:00 i dag spiller verdensmesteren med svarte brikker.
Short: – Sunt for disse gutta å spille åpne turneringer
Turneringene Carlsen har deltatt i de siste årene har vært lukkede. Det vil si at alle møter alle og at oppsettet er forhåndsbestemt, i motsetning til åpne turneringer med flere deltakere der man møter spillere med lik eller tilsvarende poengsum.
Det er en uvant situasjon for Carlsen. Det er nemlig første gang på åtte år at 25-åringen deltar i en slik turnering med lang betenkningstid. Sist gang var Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2007, der det ble en litt skuffende 4. plass som førsterangert.
Sjakkbloggen har snakket med den tidligere VM-utfordreren Nigel Short og kommentatoren, som har fulgt turneringen fra sidelinjen i sitt hjem i Athen. Han mener Carlsen og resten av toppspillerne har godt av å prøve seg mot lavere rangerte spillere.
Det er veldig sunt for disse spillerne å delta i åpne turneringer av og til.
Hvorfor?
Det gjør deg skarpere. Med en score på bare +3 (antall seire minus antall tap) kommer du ingen vei i en åpen turnering.
Short mener av den grunn at man må spille mer aggressivt i en åpen turnering, i motsetning til i en lukket turnering der man kan gå til topps i turneringen med bare to seire, akkurat som Carlsen gjorde i London.
Selv om akkurat det kanskje ikke er noe de bevisst tenker på, så ligger det nok i bakhodet. Jeg føler denne varianten er litt som å sykle. Du må gå fremover, ellers faller du av. Derfor måtte han spille aggressivt når han først valgte den.
Short mener dessuten at Carlsen tok store sjanser i det første partiet, da det nesten gikk galt.
Det var risikabelt spilt. Hun forsvarte seg veldig bra. Og da er marginene små.
Carlsen: – Mange underratede spillere
Ifølge Mark Crowther, redaktør for sjakknettstedet The Week in Chess, er Carlsen den første sittende verdensmester på 34 år som stiller opp i en åpen turnering. Noe av grunnen til at de beste uteblir, er risikoen for å miste mange ratingpoeng.
Den risikoen fikk verdensmesteren erfare allerede i 1.runde. Da han gikk på en liten smell – mot en spiller helt nede på 785. plass på verdensrankingen.
Magnus Carlsen selv innrømmer at det er en uvant situasjon for ham i Qatar. Han påpekte at han kikket på resultatlisten og ikke kunne se mange spillere det ikke ville være flaut å tape for.
Det viser bare at det ikke er enkelt – det er så mange underratede spillere, noen av de er også taktisk begavede. Og mange av de som ikke har mye erfaring vet ikke hva de skal være redde for så de spiller uten frykt, og uten fordommer. Det er noen ganger vanskelig å møte.
Mange har lagt merke til Carlsens aggressive stil, litt uvant den seige måten verdensmesteren er kjent for å spille på, der han sakte men sikkert maler motstanderen i senk i lange sluttspill.
Fra smygende anakonda til brølende løve: Ser vi konturene av at @MagnusCarlsen oppfinner seg selv på ny? Aggressivt spill i Qatar!
— Torstein Bae (@torbae) December 26, 2015
I intervjuet med Fiona Steil-Antoni etter partiet ble han spurt om akkurat dette:
Det handler mye om stillingen på brettet også. I dag var det litt i stillingens natur at det ville bli en skarpt oppgjør. Men hvis motstanderne ikke gir deg angrepssjanser, så blir det ikke noe angrep heller. Men jeg liker å spille alle typer sjakk. Så det er morsomt å spille noen mer kreative partier.
I sine yngre dager ble Carlsen kjent for sin nådeløse aggressive spillestil der han gikk i strupen på motstanderne. Etter hvert som han nådde verdenstoppen, inntok han en mer posisjonell og «tørr stil». Noen har også kalt den kjedelig. Men under den offisielle sendingen filleristet Svidler myten om at Carlsen ikke kan spille aggressiv sjakk.
Hvis det var noen der ute som feilaktig trodde at Magnus ikke kan spille slik, så tar de helt feil. Det var nok ikke mange, men jeg har gjentatt dette mange ganger. Du kan ikke nå et brukbart nivå – og jeg sier ikke at Carlsen er brukbar, for han er langt over det – men du kan ikke nå dette nivået uten å ha en universell stil. Man må kunne gjøre matte motstanderen.
25-åringen ligger altså ta sin sjette turneringsseier på åtte starter – og det i et år som så ut til å bli skuffende. Dette vil etter all sannsynlighet være noe ingen før har klart.
Om dette sier Short:
Carlsen har svart kritikerne sine.
Magnus Carlsen must be driving his critics mad with this kind of dry chess. https://t.co/rkda2YdEtx
— Olimpiu G. Urcan (@OlimpiuUrcan) December 25, 2015
P.S: Norges andre deltaker i Qatar, 17-årige Johan-Sebastian Christiansen, står med 1,5 poeng. Det er omtrent som forventet ut i fra den sterke motstanden. I dag møter han italienske Luca Moroni (2466) med svarte brikker.
SE OGSÅ:
- Offisiell nettside
- Offisiell konto på sosiale medier: Facebook | Twitter | Instagram
- Direktesending med partier (fra kl 13:00) via Chess24 | Chess.com
- Bilder fra 5. runde
- Resultatservice
- Bergensjakk.no