Magnus med knusende seier på julaften: – Jeg har aldri vært sykmeldt!

Chao Li i partiet mot Magnus Carlsen. Foto: Kateryna SavinaChao Li i partiet mot Magnus Carlsen. Foto: Kateryna Savina

– Jeg har aldri vært sykmeldt, sier Carlsen til Sjakkbloggen etter nytt praktparti.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Kateryna Savina)

Magnus Carlsen i storform i Qatar. Foto: David Llada/qatarmastersopen.com

Magnus Carlsen i storform. Foto: David Llada

Det var en fantastisk festforestilling av et parti som Magnus Carlsen leverte på selveste julaften. I 5. runde i Qatar Masters Open mot den supersterke kineseren Chao Li, nummer 15 på verdensrankingen med 2750 i rating, var 25-åringen sjef fra start til mål. Det er Carlsens 18. parti på rad uten tap.

– Jeg er godt fornøyd. Det var gøy å spille i dag, sier Carlsen til Sjakkbloggen på selveste julaften.

Carlsen har nå 4,5 poeng etter fem runder, og er for første gang i ledelsen alene. Det er et perfekt utgangspunkt før fridagen 1. juledag.

– Jeg tar enhver seier jeg får, men det er gøy å matte motstanderen en gang i blant, sier han videre.

Kan man si at du er friskmeldt nå?

– Jeg har aldri sykmeldt meg selv. Det går litt opp og ned. Men jeg er klar for jeg har funnet en viss trygghet i spillet, sier Carlsen til Sjakkbloggen.

Hva tror du om fortsettelsen i turneringen nå?

– Det tar vi som det kommer, avslutter en nøktern Carlsen, som nå skal spise en bedre julemiddag i 14. etasje på luksushotellet The Torch sammen med hele familien, som også er til stede i Doha.

Carlsen er nesten ikke til å kjenne igjen fra den spilleren vi har sett tidligere i år – og i de to første rundene, da han virket litt rufsete. Men i dag spilte han angrepssjakk av ypperste klasse og regelrett feide sin kinesiske motstander av brettet.

Akkurat som han tidvis gjorde med motspillerne under gårsdagens store fotballkamp på det enorme anlegget ved Aspire Academy, rett ved der det bygges en gigantisk stadion som skal stå klar til fotball-VM i 2022.

På den strøkne gressmatta briljerte 25-åringen flere ganger med lange raid, som ble avsluttet med en klassescoring i venstre hjørne fra høyre kant. Carlsen spilte på Europa-laget, forsterket av en drøss med gode indere, mens motstanderlaget besto av russerspråklige spillere.

1. juledag skrus skrus flomlysene på i for tredje gang i løpet av turneringen. Da er det planlagt en ny fotballkamp i regi av arrangøren.

Svidler: – Et fantastisk parti av verdensmesteren

Foto: Kateryna Savina

Foto: Kateryna Savina

Det åpnet med en skarp Grünfelder der Carlsen valgte det aggressive 3.f3. Kineseren valgte så en nyhet i det 11. trekket, som sannsynligvis ikke var det beste iden. For Carlsen fikk en komfortabel angrepssstilling og overkjørte etter hvert den sterke kineseren, rangert som nummer 15 i verden.

Carlsen ofret på elegant vis bonden sin på a2, og fikk satt i gang et angrep på kongefløyen. Det ble avgjørende. Peter Svidler og Alejandro Ramirez var spesielt imponert over Carlsens 21. Ld1, som gjør klart for mattangrep i h-linjen

– Det der er lekkert, sa Ramirez.

– Det er veldig, veldig vakkert. Det er et trekk som det er lett å overse. Et knusende trekk, sa Svidler.

Etter 36 trekk og litt over tre timers spill ga Chao Li opp.

– Det er bra at jeg fortsatt kan vise at jeg har litt angrepsinstinkter igjen i meg, sa han senere på den offisielle gjennomgangen.

– Magnus cruiser nå. Det var et virkelig fantastisk parti av verdensmesteren, sa superstormester Peter Svidler på den offisielle sendingen.

– Et veldig overbevisende parti av Magnus, som fullstendig knuste Chao Li, sier stormester Alejandro Ramirez.

Den anerkjente stormesteren Daniel King har analysert partiet i videoen under.

Chao Li gir endelig opp. Foto: Kateryna Savina

Chao Li gir endelig opp. Foto: Kateryna Savina

Og etterpå kom hyllestene på rekke og rad fra Twitter-fansen:

https://twitter.com/elgransenor1/status/680044305784958977

Eks-Barcelona-stjernen Xavi, som nå spiller fotball i Doha, fikk sjansen til å møte Magnus Carlsen under 3.runde i Qatar. Foto: David Llada/qatarmastersopen.com

Eks-Barcelona-stjernen Xavi, som nå spiller fotball i Doha, fikk sjansen til å møte Magnus Carlsen under 3.runde i Qatar. Foto: David Llada/qatarmastersopen.com

Selv om verdensmesteren nå har vunnet fire strake partier, er over 2840 på verdensrankingen igjen leder turneringen med et halvt poeng, er det fortsatt et stykke igjen. Det skal spilles ni runder totalt, i tillegg til eventuelt omspill ved poenglikhet. Turneringen avsluttes 29. desember.

Og like bak venter de største kanonene. Et halvt poeng etter Carlsen, på 4 poeng, finner vi åtte spillere. Blant disse følger blant andre Anish Giri og Vladimir Kramnik, som har vekslet mellom å være rangert som nummer to og tre på verdensrankingen i løpet av turneringen.

Av disse har spesielt Giri virket sterk i det siste. 21-åringen har nå 33 partier på rad uten tap. Forrige tap kom i Europacupen for klubblag i oktober, der han tapte for Vlastimil Babula. Giri er kjent for sin supersolide spillestil som gjør ham vanskelig å slå. Carlsen har fortsatt til gode å slå den sympatiske nederlenderen.

Også på fire poeng finner vi farlige spillere som Wesley So og Sergey Karjakin.

topp12-qatar

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett

Og det er So som blir Carlsens motstander 2. juledag. Verdensmesteren vant et fint parti med hvit mot den filipinsk-fødte 23-åringen som har gjort amerikaner av seg i Sinquefield Cup i august. Men denne gangen spiller vår mann med svarte brikker.

P.S: Norges andre deltaker Johan-Sebastian Christiansen (17) tapte sitt parti i dag, etter en stygg feil i god stilling mot en kinesisk IM. Vålerenga-spilleren blir dermed stående med 1,5 poeng.

SE OGSÅ:
(Besøkt 809 ganger, 1 besøk i dag)