Carlsen var i trøbbel mot 16-årig jypling, ble reddet av vill tidsbruk

Foto: Katerina Savina, qatarmasters.comFoto: Katerina Savina, qatarmasters.com

Det holdt på å gå galt for verdensmesteren – igjen.

av Tarjei J. Svensen (foto: Katerina Savina, qatarmasters.com)

qatarmastersMagnus Carlsen vant i dag sitt første parti i Qatar Masters Open. Seieren kom mot det indiske stortalentet Aravindh Chitambaram (16), verdens tredje yngste stormester, etter ganske nøyaktig tre timers spill i 2.runde.

Tenåringens hårreisende tidsbruk førte til at han tapte på tid i trekk 38 – to trekk før han ville fått en halvtime ekstra.

Det er en ørliten opptur for 25-åringen, etter gårsdagens skuffelse da det bare ble remis mot verdens 785. beste sjakkspiller, Nino Batsiashvili fra Georgia.

LES OGSÅ: Carlsen-skuffelse i Qatar-åpningen
Foto: David Llada, qatarmastersopen.com

Foto: David Llada, qatarmastersopen.com

Men Carlsen er neppe fornøyd med eget spill i dag heller. Etter å fått en overlegen stilling med svart etter bare 10 trekk, klarte inderen å utligne fordelen og hadde en periode fordel på brettet.

Det var en sjokkerende utvikling i partiet, etter at verdensmesteren hadde spilt seg til en overlegen stilling tidlig i åpningen.

– Her er det bare å forsvare seg og vente på en sakte død. Selv om det er materielt likt, er han i alvorlig trøbbel. Det er bare en veldig behagelig stilling å spille for svart, kommenterte superstormester Peter Svidler på den offisielle sendingen.

I etterkant ergrer stortalentet seg nok over en ganske hårreisende tidsbruk der hele 40 minutter gikk til å tenke på det fjerde trekket. Dermed kom han tidlig i tidsnød.

Etter 11 trekk hadde Aravindh under fem minutter igjen på klokka – 30 sekunder i tilleggstid per trekk ekskludert.

– Avgjørelsen hans med å bytte av hvitfeltsløperen mot springeren på c6 ser tvilsom ut for meg, kommenterte Peter Svidler på den offisielle sendingen.

Svidler var ikke den eneste sterke spilleren som reagerte på det niende trekket.

– Dette er en veldig ubehagelig stilling å spille mot hvem som helst, men mot Magnus er det noe han ikke kommer til å like, sa Svidler videre.

Men etter Carlsens 19. trekk, klarte 16-åringen overraskende å utligne fordelen.

Foto: Katerina Savina

Foto: Katerina Savina

– Jeg er litt overrasket over måten Carlsen gikk fremover på. Dette trekket er litt mystisk. Hvorfor fortsatte han ikke med a4? Det ville vært et mer naturlig trekk. Kanskje følte Magnus han kunne gjøre det senere, sa Svidler.

– Nå trenger ikke hvit å bekymre seg for dronningfløyen lenger, sa Svidler.

– Hva er det egentlig Carlsen oppnår ved å avansere på kongefløyen, kommenterte Alejandro Ramirez, også han en sterk stormester.

Selv om 16-åringen klarte seg overraskende godt i tidsnøden, med bare tilleggstiden på 30 sekunder å spille med, ble stillingen etter hvert komplisert.

– Nå synes jeg Aravindh har spilt bort fordelen, takket være den voldsomme tidsnøden.

I komplikasjonene som oppsto, klarte Carlsen å fremskyve sin farlige g-bonde til g2. I sluttstillingen er det verdensmesteren som har klar fordel, og Aravindh klarte ikke å få utført et trekk før tiden var gått ut.

– Jeg føler Magnus gamblet litt rundt trekkene 25 til 35, kanskje påvirket av motstanderens klokke. Det ble han til slutt belønnet for, sa Svidler.

Carlsen har møtt Aravindh før

Det er ikke første gang Carlsen møter det indiske stortalentet. Foran VM-matchen mot Anand i 2013, spilte Carlsen mot da 14-årige Aravindh i en simultan over 20 brett i Chennai.

Det partiet endte i remis.

Aravindh fortalte meg at han kunne slått Carlsen, men han bestemte seg for å spille remis. Han sa han ikke ville slå idolet sitt, sa faren til Indian Express.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra 2.runde
GZ3A8054 (1)

Foto: Katerina Savina

Qatar er verdensmesterens første åpne turnering på over åtte år, og hans tiende opptreden så langt i år. Ikke siden 2008 har 25-åringen vært mer aktiv. Så vidt Sjakkbloggen har klart å finne ut av, har heller ingen verdensmestere vunnet fem superturneringer med klassisk betenkningstid på ett og samme år.

Regner man med lyn- og hurtigsjakk-VM, har 25-åringen altså vunnet i fem av åtte starter. Og det kan altså bli enda en før året er omme. 

Norges andre deltaker Johan-Sebastian Christiansen, som overrasket med remis mot en kinesisk stormester søndag, tapte i dag sitt parti. 17-åringen fikk en fin stilling med hvite brikker, men en svak løper på h2 ble avgjørende og Christiansen tapte etter 52 trekk.

Carlsen har nå tatt 1,5 poeng på de to første rundene i Qatar og vil møte sterkere motstand i 3. runde tirsdag.

Det er ni spillere med full pott etter to runder. Blant disse er tredjerangerte Anish Giri, som slo Sveriges toppspiller Nils Grandelius, og Wesley So.

I 3.runde tirsdag 13:00 møter Carlsen 18-åringen Danil Yuffa (2504) med hvit, mens Christiansen skal møte USAs sterkeste kvinne GM Irina Krush (2468) med svarte brikker.

SE OGSÅ:
(Besøkt 633 ganger, 1 besøk i dag)