Jon Ludvig vrakes som TV 2-kommentator under London Chess Classic

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Må være hjemme for første gang siden TV 2 startet sjakksendinger.

av Tarjei J. Svensen

Fredag kan norske sjakkfans igjen benke seg foran skjermene når Magnus Carlsen barker sammen med verdensstjernene i London Chess Classic. Det er verdensmesterens første av to sjanser til å «gjenopprette status» etter en skuffende periode som startet med 7. plass i Norway Chess i juni.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen kan vinne 1,3 millioner kroner

TV 2 er klar for sjakksendinger etter et lite opphold under EM for landslag og VM i Berlin, der NRK og VG sikret seg rettighetene. Sendingene er godt mottatt blant norske sjakkfans.

Sportssjef Vegard Jansen Hagen sier i en pressemelding at kanalen er glad for å kunne tilby sjakk til det norske folk.

– Dette er sjakkens Champions League, og med Magnus Carlsen i kamp om en historisk tittel er dette en skikkelig godbit for de sjakk-interesserte.

– TV 2 har satset målrettet på sjakk i en tid med en raskt voksende interesse. Nå ser hele vårt team frem til å formidle den ypperste verdenseliten igjen fra London Chess.

Hans Olav og Espen i aksjon under Entercard Chess Qualifier i mai. Foto: Linnea Syversen

Hans Olav og Espen i aksjon under Entercard Chess Qualifier i mai. Foto: Linnea Syversen

Norges største kommerskanal skal dessuten vise Tata Steel Chess Masters i januar, mens det fortsatt ikke er avklart om noen vil sende fra Qatar Masters Open fra 20. – 30. desember.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen overrasker med ny storturnering

Etter det Sjakkbloggen erfarer, pågår det fortsatt forhandlinger med arrangøren.

Ellers blir TV 2s format i London ganske likt tidligere sendinger. Til glede for mange sjakkfans er det populære Kaja Marie Snare som skal lede sendingene fra Oslo. 25-åringen har tross sin unge alder allerede rukket å bli en erfaren sjakkjournalist og var sist å se som reporter og anker i Stavanger.

LES OGSÅ: – Kaja er helt utrolig imponerende!

Med seg i studio får hun Espen Lie og Hans Olav Lahlum. Storesøster Ellen Carlsen vil erstatte Lie og ta seg av de siste fire rundene. Erle Andrea Marki Hansen blir som vanlig chatvert gjennom hele turneringen.

Alle er kjente ansikter for de som har fulgt TV 2 og VGs sendinger tidligere.

Norgestoeren vrakes etter åtte turneringer

Men det er ett ansikt som ikke blir å se på sjakksendingene denne gangen.

Hammer i TV2-studio i 2014. Foto: TV 2

Hammer i TV2-studio i 2014. Foto: TV 2

Jon Ludvig Hammer.

Norgestoeren har vært hovedkommentator for kanalen i åtte Carlsen-turneringer siden Zürich i 2014, bare avbrutt av sin egen deltakelse i Norway Chess og kvalifiseringen rett før EnterCard Chess Qualifier.

Tilbakemeldingene fra seerne på sosiale medier og i det norske sjakkmiljøet har gjennomgående vært svært gode.

Hammer selv ønsker ikke å kommentere saken ytterligere for Sjakkbloggen, utover å bekrefte at han ikke er ønsket som kommentator under London Chess Classic.

For tiden er 25-åringen opptatt med å lansere sin nye videoserie på chess.com.

TV 2: – Vi er opptatt av variasjon

TV 2s sjakksending under Norway Chess, her med Lahlum, Ellen Carlsen og Erle Marki Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

TV 2s sjakksending under Norway Chess, her med Kaja Snare, Hans Olav Lahlum, Ellen Carlsen og Erle Marki Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Til Sjakkbloggen sier produsent for TV 2s sjakksendinger Eirik Haaland at de er svært fornøyd med jobben Hammer har gjort for kanalen og at han er aktuell for senere sendinger. En endring av kommentatorene nå er helt udramatisk, hevder Haaland.

– Sjakk er et viktig satsingsområde for TV 2 Sporten, derfor er det også viktig for oss å stadig være i utvikling. Variasjon i ekspertkorpset er noe vi er opptatt av å gjennomføre i alle våre produksjoner, enten det er dekning av Premier League, Tippeliga, hockey eller sjakk.

Om de andre ekspertene, har TV 2 følgende å si:

Jon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer intervjuet av NRK under Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

– Vi var svært fornøyd med Ellen som ekspert under Norway Chess, og vi gleder oss veldig til å høre hennes tanker om Magnus forhåpentligvis eminente spill under London Chess.

– Espen Lie har vært med oss flere ganger, sist under Entercard-turneringen. Espen, som til daglig jobber som lærer, har en svært god pedagogisk tilnærming til sjakken, noe seerne tidligere har vist å sette stor pris på.

– Hans Olav Lahlum vil sammen med programleder Kaja Snare stå for kontinuiteten i studio gjennom hele turneringen.

Håndball-VM henviser sjakksendingene til Sumo

Det var lenge uklart om TV 2 i det hele tatt ville sende fra London. Håndball-VM, et av TV 2s gullkort i desember, er høyt prioritert for kanalen. Derfor vil kun første- og de to siste rundene sendes på TV 2 Sportskanalen. De andre dagene vil turneringe dekkes på betalingstjenesten Sumo.

Som et kompromiss tilbyr kanalen derfor gratis Sumo-abonnement i hele desember.

TV 2s første sending fra London starter fredag 16:30 og kan altså følges på TV 2 Sportskanalen og i TV 2s livesenter.

(Besøkt 6 499 ganger, 1 besøk i dag)