Norsk EM-tap da Magnus Carlsen slo tilbake

Norge i EM for landslag i november. Foto: Tarjei J. SvensenNorge i EM for landslag i november. Foto: Tarjei J. Svensen

Kan Norge spurte inn til en topplassering de siste tre rundene?

av Tarjei J. Svensen (alle bilder: Hrafn Jökulsson, ETCC 2015)

Ungarn-Norge 2,5-1,5Det hjalp ikke at Magnus Carlsen tok sin første seier i Europamesterskapet for landslag i Reykjavik, for Norge måtte likevel se seg slått 2,5-1,5 av Ungarn i 6.runde torsdag.

Verdensmesteren var den første til å bli ferdig på det norske laget da han utspilte solide Peter Leko med svart i et bra parti. Jon Ludvig Hammer klarte å forsvare et vanskelig sluttspill til remis mot unge Richard Rapport, mens Aryan Tari og Frode Urkedal var sjanseløse mot de sterke stormestrene Zoltan Almasi og Csaba Balogh.

Kan Jon Ludvig og Magnus hjelpe det norske laget til en sluttspurt? Foto: Hrafn Jökulsson, ETCC 2015/Facebook

Kan Jon Ludvig og Magnus hjelpe det norske laget til en sluttspurt? Foto: Hrafn Jökulsson, ETCC 2015/Facebook

LES OGSÅ: Magnus Carlsen med sjokktap i EM: – Helt utrolig

Tre runder før slutt er Norge plassert like under midten av tabellen på 19. plass med 6 lagpoeng etter tre seire og tre tap. Favorittene Russland er stadig i ledelsen. I 6.runde ryddet de Georgia 2,5-1,5 av veien etter seire av Evgeny Tomashevsky og Dmitry Jakovenko på 2. – og 4.bord. Nærmest russerne følger Frankrike som står med 11 poeng, mens Aserbadsjan har 9 poeng. Russland og Frankrike møtes til toppoppgjør i 7.runde.

Stormester: – Får motstanderne til å se ut som tiåringer

Carlsen hadde bare tatt et halvt poeng på sine tre første partier i EM. Flere eksperter har spekulert i mulige årsaker til verdensmesterens sjakklige krise. Atle Grønn pekte på at mangel på motivasjon kunne være en grunn, andre pekte på at det smertelige tapet for Topalov i 1.runde av Norway Chess fortsatt kunne sitte i.

Men i 6.runde utspilte Carlsen den solide Peter Leko med svart.

Ungareren var for bare 10 år siden blant topp 10 i verden. Den rumenske stormesteren Christian Chirila var imponert etter partiet.

Det er øyeblikk der Magnus Carlsen får 2700-spillere til å se ut som ti år gamle barn.

Den anerkjente stormesteren og kommentatoren Daniel King har gått gjennom partiet i denne Youtube-videoen.

Det har gått opp og ned for det unge norske laget i EM, men det er fortsatt mulig med en god plassering. Det neste hinderet i 7.runde er Hellas som har fem rutinerte stormestere på laget.

For Carlsens del venter Ioannis Papaioannou, rangert som nummer 129 i verden med 2638. Det er en spiller han aldri før har møtt.

Aryan Tari er fortsatt foran skjema til å ta sitt andre stormesternapp. 16-åringen må trolig ta 1,5 poeng og spille alle de resterende tre rundene for å sikre nappet. Fredag skal han opp mot Athanasios Mastrovasilis, som er omtrent på samme nivå.

Foto: Hrafn Jökulsson, ETCC 2015

Foto: Hrafn Jökulsson, ETCC 2015

Det norske kvinnelaget har skuffet stort i EM og ligger nest sist i mesterskapet med to lagpoeng. Torsdag ble det tap 2,5-1,5 for Montenegro etter tre remiser og tap ved Monika Machlik. Bare Niina Koskela og Sheila Barth Sahl har gjort det bedre enn forventet, mens Machlik og Ellisiv Reppen bare har tatt et halvt poeng på fire partier.

Norge får en ny sjanse til å rette litt på resultatet fredag da Finland venter på andre siden av bordet. 7. runde starter 16:00 og kan følges direkte via Chess24.

SE OGSÅ:
(Besøkt 575 ganger, 1 besøk i dag)