Her får Aryan klapp på skulderen av verdensmesteren etter stormesternappet

Endelig har det løsnet for Norges neste nye sjakkstjerne.

Aryan Tari - Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari – Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

av Tarjei J. Svensen

Norges tredjebordspiller Aryan Tari slo i dag stormesteren Athanasios Mastrovasilis i Europamesterskapet for landslag. Det var en betuttet gresk stormester som måtte gi tapt etter 43 trekk. Grekeren ble sittende å se ut i rommet i flere minutter i tapt stilling. Så strakte han frem hånda og ga opp.

Verdensmester Magnus Carlsen, som tidlig måtte ta til takke med poengdeling, var raskt ute med å gratulere 16-åringen med et klapp på skulderen.

Tari ligger nå godt an til å gjøre sitt beste resultat i karrieren. Og enda viktigere: Tar har også sikret seg sitt andre napp i stormestertittelen.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall og Magnus Carlsen følger spent med på de siste minuttene.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall og Magnus Carlsen følger spent med på de siste minuttene.

Aryan dukket opp på den offisielle sendingen. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan dukket opp på den offisielle sendingen. Foto: Tarjei J. Svensen

Tari: – Kødder du?

Normalt trenger man å spille minst ni runder for å ta et stormesternapp, men det er unntak for EM slik at det her kan tas etter bare sju runder. Det får Sjakkbloggen bekreftet av turneringsleder Omar Salama.

– Kødder du, var Aryans respons da Sjakkbloggen kunne meddele at stormesternappet var i boks.

Det er Vålerenga-spillerens femte poeng på sju partier. Tari har også slått stormestrene Sergey Movsesian og Lars Schandorff. I dag ble det også nok en triumf.

Selv om Tari nå har tatt et nytt steg mot den gjeve tittelen, er et sjurunders napp mindre verdt enn et napp som tas over ni partier. Totalt trenger man nemlig et napp over 27 partier.

Men Tari har møtt så sterk motstand at han også ligger godt an med tanke på et nirundersnapp:

  • Tari møter stormesteren Daniel Fridman (2627) i 8.runde, og dersom han også får en motstander med en rating på minst 2576 i 9.- og siste runde, vil nappet være sikret selv med tap i begge de to partiene.
  • Dersom Tari møter en spiller lavere ratet enn 2576 i siste runde, vil et halvt poeng i løpet av de to partiene være nok til å sikre nirundersnapp.

Alt er avhengig av at han faktisk får spille de to siste rundene.

Han har vært Norges beste spiller, så regner med han får spille de to siste også, sier Norges lagkaptein Anders G. Hagen til Sjakkbloggen.

Det var på tide at han tar nappet, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall spøkefullt.

Taris trener: – Alt vil endre seg når han får tittelen

En fornøyd gjeng jubler for 3-1-seier over Hellas. Foto: Tarjei J. Svensen

En fornøyd gjeng jubler for 3-1-seier over Hellas. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryans første stormesternapp kom i Fagernes Chess International påska 2013. Den gang slo da 13-årige Aryan Jon Ludvig Hammer. Siden den gang har spillestyrken og ratingen økt sakte men sikkert. I sommer kom det store gjennombruddet med NM-tittelen i Oslo. Men stormesternappene har uteblitt.

Da Sjakkbloggen snakket med Taris trener Evgeny Romanov i etterkant, mente han at det bare var et spørsmål om tid før nappene ville komme.

Jeg venter på det store spranget fra Aryan. Men dette er psykologi. Han spiller som en sterk stormester nå, men mangler nappene. Alt vil endre seg når han endelig får tittelen.

Nå kan det altså ha løsnet for alvor.

Sjakkbloggen kommer tilbake med full rapport fra 7.runde på Island.

SE OGSÅ:
(Besøkt 407 ganger, 1 besøk i dag)