Norge slo tilbake med sterk EM-seier over Danmark

Opptur for det norske laget etter skuffende start.

av Tarjei J. Svensen

Det var først full forvirring om det norske resultatet i 4.runde i Europamesterskapet for landslag mandag etter at arrangøren hadde registrert feil navn på Norges direktesendte partier. Men nå er det altså bekreftet at resultatet slettes ikke var 2-2, men 3-1 til Norge!

Sjakkbloggen var ikke den eneste som ble forvirret av det tekniske krøllet.

jonludvig33

Dermed har det norske sjakklandslaget hentet seg inn igjen etter en skuffende start på mesterskapet, som spilles i Islands hovedstad Reykjavik.

norge-danmark3

SE OGSÅ: Alle resultatene fra runde 4

Det unge laget, med den yngste gjennomsnittsalderen i hele mesterskapet, er rangert som nummer 11 av 36 lag. Så langt har to matcher endt med seier og to er tapt.

Aryan Tari og Johan Salomon vant sine partier med hvit på henholdsvis 2. – og 4. bord, mens Carlsen og Frode Urkedal spilte remis. Norgestoer Jon Ludvig Hammer fikk hvile for første gang.

Carlsen-remis mot dansk stormester

Carlsen stilte med både vann og det som kunne se ut som appelsinjuice i matchen mot Danmark. Foto:

Carlsen stilte med både vann og det som kunne se ut som appelsinjuice i matchen mot Danmark. Foto: ETCC 2015/Facebook

Carlsens motstander på 1.bord var stormesteren Sune Berg Hansen, som i 3. runde sjokkerte alle med en sterk seier over David Navara. Og mot vår egen verdensmester gikk dansken aggressivt til verks og ofret en bonde.

LES OGSÅ: Så mye får Carlsen får for å spille for Norge

Hansen skrev tidligere i år en interessant analyse for et bettingselskap om hvordan man kan slå Magnus Carlsen. Heldigvis skulle det vise seg vanskelig å sette teori ut i praksis.

GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni kommenterer for EM.

GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni kommenterer for EM.

Den britiske stormesteren Simon Williams, som kommenterer på den offisielle sendingen var likevel optimistisk med tanke på danskens sjanser slik partiet utviklet seg fra åpningen.

– Det er modig av Hansen å spille på denne måten mot verdensmesteren.

– Dette er veldig farlig for Magnus, kommenterte han etter Hansens 13. trekk a5.

– Jeg liker hvits stilling her, sa Fiona-Steil Antoni, som kommenterer sammen med Williams.

Hansen ofret bonde i en skarp variant i Katalansk åpning. Carlsen på sin side måtte bruke mye tid i en stilling han også hadde med svart mot Mamedyarov i Gashimov Memorial i fjor. Det partiet vant han.

– Jeg tror Magnus har alt under kontroll her. kanskje har han hatt det hele tiden, men nå står han bonde over og brikkene ser veldig aktiv ut. Kanskje Mr. Hansen må omskrive artikkelen sin om hvordan man skal slå Magnus Carlsen, spøkte Williams på sendingen etter verdensmesterens 25. trekk.

Men Hansen forsvarte seg senere bra og Carlsen klarte ikke å skape noen fordel med sin merbonde. Etter 3,5 time og 43 trekk endte partiet i remis.

Aryan Tari med knallsterk prestasjon i EM. Foto: ETCC 2015/Facebook

Aryan Tari med knallsterk prestasjon i EM. Foto: ETCC 2015/Facebook

16-årige Aryan Tari slo søndag til med en nedspilling av den sterke stormesteren Sergey Movsesian. Den sympatiske armeneren, som snakker sju språk flytende, var for bare seks år siden rangert som nummer 10 i verden. Siden har 37-åringen falt en del på listen, men er fortsat en spiller i verdensklasse.

LES OGSÅ: Norge med EMs yngste lag kan kjempe om topplassering

I dag ble det en ny triumf på NTG-eleven som på november-listen er rangert som nummer sju i verden under 16 år. Tari er Norges toppscorer med tre poeng på fire partier og ligger godt an til å ta klatre på ratinglisten.

Tari ligger nå godt an til å ta sitt andre napp i stormestertittelen, men er avhengig av å få spille alle ni partier for å ha en sjanse.

På 4.bord fikk 18-årige Johan Salomon endelig ballen i mål etter to skuffende tap tidligere i EM.

SE OGSÅ: Spill gjennom de norske partiene

Norge er dermed nummer 19 med fire lagpoeng etter de fire første rundene. Russland har gått opp i ledelsen alene etter å ha vunnet toppoppgjøret mot Ukraina. Peter Svidler vant her på første bord over Vassily Ivanchuk. Hele syv lag følger to poeng bak Russland.

topp10-em

Skuffende norsk start etter åpningstabbe av Salomon

montenegro-norgeNorge åpnet med tap i 1.runde i EM fredag. Uten verdensmesteren på startstreken gikk det unge mannskapet på et knepent 2,5-1,5-tap for 29. rangerte Makedonia i en match som selv uten Carlsen burde være grei skuring.

Hammer, Tari og Urkedal holdt remis i sine partier på de tre øverste bordene, men Salomon tapte på 4. bord etter en flau overseelse i trekk 14.

– Jeg ødela for laget mitt etter å ha spilt dårlig, skrev en skuffet 18-åring på Twitter etterpå.

norway-litauenSlo tilbake mot Litauen

Heller ikke i matchen mot Litauen i 2.runde klarte Salomon å få spillet til å sitte og det ble nytt tap for Nordstrand-spilleren. Denne gangen ble han imidlertid reddet av lagkameratene og Norge vant 2,5-1,5.

Hammer og Urkedal vant sine partier på 1. – og 3.bord, mens Tari spilte remis på 2.bord.

Carlsen-tap for Aronian etter 2451 dager

Carlsen før partiet mot Aronian søndag. Foto: ETCC 2015

Carlsen før partiet mot Aronian søndag. Foto: ETCC 2015/Facebook

I 3.runde gjorde Carlsen endelig sin første inntreden for Norge. Det kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, for motstander var flere ganger europamester Armenia med ingen ringere enn Levon Aronian på 1.bord.

Carlsen hadde spilt 26 partier på rad uten tap for sin sparringspartner, med seire i fem av disse. Det forrige tapet for rivalen kom i februar 2009. Men denne gangen tok rekken slutt. Verdensmesteren feilberegnet en komplisert stilling og mistet etter hvert dronningen. Aronian styrte det hele effektivt til seier i partiet – og matchen.

16-årige Aryan Tari reddet den norske poengfangsten med en knallsterk utspilling av den sterke stormesteren Sergey Movsesian, som har vært rangert på topp 10 i verden.

EM for landslag begynte fredag og spilles over ni runder frem til og med søndag 22. november. Norge, rangert som nummer 11 blant 36 lag, stiller med EMs yngste mannskap med en gjennomsnittsalder på bare 21 år.

Vi har egentlig ingen mål. Vi er et ungt lag, et lag for fremtiden. Jeg håper først og fremst at alle kan ha det gøy, og prestere på et nivå de er fornøyd med, sa Carlsen til NRK.

EM fortsetter med 5.runde tirsdag klokken 16:00. Der skal Norge møte Sveits, et lag med to stormestere og to IM-er, omtrent på nivået med Danmark. Partiene kan følges direkte via chess24.com og den offisielle nettsiden.

SE OGSÅ:

 

(Besøkt 800 ganger, 1 besøk i dag)