Så mye får Magnus Carlsen for å spille for Norge i EM

Magnus Carlsen

Svaret vil nok overraske deg.

av Tarjei J. Svensen

Verdensmester Magnus Carlsen har tjent seg søkkrik på sin relativt korte sjakk-karriere. I løpet av de fem siste årene har selskapet Magnuschess A/S, som han eier 85 prosent av, hatt inntekter for 54 millioner kroner, meldte VG tidligere i år.

I sommer gjorde sjakkstjernen dessuten et røverkjøp med en en praktvilla til 20 millioner kroner på Oslos beste vestkant Holmenkollen. Denne har nå foreldrene flyttet inn i.

For Carlsen fortsetter pengene å strømme inn – selv uten en lukrativ VM-match å lene seg på.

Under VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin nylig sikret han seg totalt 460.000 kroner for 1. – og 6. plass. Den summen blekner likevel i forhold til hva 24-åringen kan innkassere med 1. plass i London Chess Classic i desember. Med full klaff der vil han tjene nærmere 1,3 millioner kroner, om han også går helt til topps i Grand Chess Tour sammenlagt.

Magnus Carlsen spiller for Norge i EM. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen spiller for Norge i EM. Foto: Yerazik Khachatourian

I årets siste turnering Qatar Masters Open er 1. premien på skarve 230.000 kroner, men Carlsen får etter det Sjakkbloggen erfarer også en sekssifret sum i startpenger – i tillegg til alle utgifter dekket.

En beregning Sjakkbloggen har foretatt, viser at Carlsen kan tjene 4,2 millioner kroner i 2015 i rene premiepenger og honorarer. Da er ikke noen av de lukrative sponsoravtalene eller inntekter fra PlayMagnus medregnet.

Carlsens EM-honorar: 0 kroner

Fredag er Magnus klar til å lede et ungt norsk lag i EM. Den turneringen er imidlertid alt annet enn en gullgruve for verdensmesteren.

Carlsen spiller nemlig helt gratis for Norge.

De andre norske spillerne får et lite honorar i tillegg til utgiftsdekning. Carlsen nøyer seg med det siste. Det er noe som vil vekke oppsikt i internasjonal toppsjakk. Spillere på EMs beste lag Russland skal etter det Sjakkbloggen erfarer spille på en årlig kontrakt som sikrer dem nærmere 500.000 kroner i året – eventuelle seiersbonuser ekskludert.

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim bekrefter dette overfor Sjakkbloggen, men vil ikke ut med nøyaktig honorar på de andre spillerne.

– Magnus får som alle spillere dekket flyreise og hotell av forbundet, men han er i en litt spesiell klasse i forhold til de andre spillere, og var det også under OL. Vi har en modell der vi gir et lite beløp per dag gradert etter spillestyrke. Er man en sterk stormester får man litt mer enn sistemann på laget, sier Nesheim.

I 2010 fikk Carlsen en sponsoravtale med SjakkTromsø verdt én million kroner. Det er tidligere avslørt at denne avtalen i stor grad gikk til å dekke utgiftene i samarbeidet med Garry Kasparov. Utover dette fikk ikke verdensmesteren noe honorar.

– Kvinnelaget har akkurat samme betingelser og samme skala, men det er der tilpasset litt andre ratingnivå.

Carlsens manager Espen Agdestein sier til Sjakkbloggen at Magnus er lite opptatt av penger.

– Det er ikke viktig for Magnus at han tjener penger når han spiller for Norge, og siden forbundet har en såpass lunken kasse, så er det veldig greit at de pengene som er fordeles mellom de andre spillerne.

Lahlum: – En veldig fin gest

Hans Olav Lahlum. Foto: Tarjei J. Svensen

Hans Olav Lahlum. Foto: Tarjei J. Svensen

Norske sjakkprofiler er henrykt over at Magnus stiller opp gratis for landet.

Til Sjakkbloggen sier Hans Olav Lahlum at det ikke er opplagt at en verdensmester skal stille opp gratis for sitt land.

– Det er absolutt ingen selvfølge. Det er derfor en veldig fin gest på dette tidspunktet i karrieren hvor han har mye bedre økonomi enn det Norges Sjakkforbund har. Han er et veldig godt forbilde når han velger å gjøre det. Veldig positvt!

Sjakkhistoriker og forfatter Øystein Brekke sier det slik:

– Det er helt strålende og all ære til Magnus for det.

– Jeg synes vi ser en veldig raus og deltakende Magnus i forhold til norsk sjakk. Det må jeg bare si.

Og det er ikke det eneste Carlsen bidrar med i norsk sjakk. Etter det Sjakkbloggen forstår, var det Carlsen selv som hentet legenden Boris Gelfand til Norge for å sørge for at det norske laget er best mulig forberedt.

Treningen var en ubetinget suksess.

Europamesterskapet for landslag begynner med 1. runde fredag 17:00 norsk tid. Partiene og kan følges via den offisielle nettsiden, som også har direktesending fra Reykjavik.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 343 ganger, 1 besøk i dag)