Magnus Carlsen til topps i historisk superlyn, men måtte gi tapt for Lars Oskar (17)

Stjernetreff i Oslo Schakselskap tirsdag.

av Tarjei J. Svensen

Det norske landslaget, med Magnus Carlsen i spissen, har siden lørdag vært samlet i Oslo Schakselskaps lokaler. Ingen ringere enn Boris Gelfand har stilt opp som trener og har forberedt det norske laget til deltakelsen i Europamesterskapet for landslag som begynner på Island denne helgen. Treningen virker å ha vært en suksess.

I et intervju med NRK sa Carlsen mandag:

Han har en god klassisk sjakkforståelse, som jeg er tror er veldig bra for litt yngre spiller. Jeg tror de kan lære mye av Gelfand.

Min rolle er å dele min erfaring, og gi ett tips eller to. Jeg håper at min erfaring kan være nyttig for disse unge, talentfulle norske spillerne, sa Gelfand.

LES OGSÅ: Her trener Boris Gelfand med Magnus Carlsen og landslaget

Tirsdag avsluttet laget treningshelgen med en knallsterk lynsjakkturnering i Norges største sjakklubb. Det ble en spesiell aften for både spillere og tilskuere. For blant deltakerne var altså verdensmester Carlsen og sjakklegenden Gelfand.

Magnus Carlsen i Oslo Schakselskap.

Magnus Carlsen i Oslo Schakselskap.

I tillegg stilte resten av landslaget Aryan Tari, Johan Salomon og Frode Urkedal på startstreken. Bare norgestoer Jon Ludvig Hammer glimret med sitt fravær.

Den tradisjonelle turneringen, som dette året har vært sponset av taktekkerbedriften Nortekk, har aldri vært større. Hele 54 deltakere kjempet over 11 runder om en 1. premie på 1000 kroner i tillegg til flere ratingpremier i de lavere klassene.

SE OGSÅ: Endelige resultater Nortekk Superlyn november

Og det ble på ingen noen måte noen walkover for verdensmesteren denne tirsdagen. Carlsen hadde for eksempel griseflaks mot manager Espen Agdestein i 3.runde. I lett vunnet stilling bukket Agdestein plutselig et helt tårn – og dermed også partiet.

Carlsen stakk også av med seieren i et spektakulært parti mot Gelfand i 7. runde. Verdensmesteren ofret dronning for tårn og springer, men Gelfand var sjanseløs mot å forsvare seg mot fribonden som var dekket av tårnet.

Deler av partiet er filmet av Tore Garberg under:

Israleren måtte på sin side avgi flere remiser, mot Tari i 4.runde, mot Salomon i 8. runde og mot Daniel Kovachev i 11. runde.

Magnus flakset seg til seier over sin egen manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus flakset seg til seier over sin egen manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Etter åtte poeng på like mange partier skulle verdensmesteren gå på sin eneste smell i turneringen. Motstander: Lars Oskar Hauge (17) – blant deltakerne på Gelfands samling.

– Hva nå? #stolt, skrev Hauge på Twitter.

– Takk til Magnus og Gelfand for en fantastisk 4-dagers samling!

Det var likevel ingen tvil om hvem som til slutt ville gå til topps. Carlsen tok til slutt en klar 1. plass med 10 av 11 poeng, halvannet poeng foran Gelfand og Tari på henholdsvis 2. – og 3. plass. Landslagsspiller Urkedal måtte ta til takke med 4. plass og en liten pengepremie.

For Carlsen og resten av landslagets del var dette neppe den mest seriøse turneringen han har spilt, men helt sikkert en fin oppvarming før EM.

DSC_0192 DSC_0193 DSC_0197 DSC_0199 DSC_0201 DSC_0203 DSC_0207 DSC_0209 DSC_0212 DSC_0216 DSC_0218 DSC_0220 DSC_0222 DSC_0225 DSC_0228 DSC_0230 DSC_0240 DSC_0241 DSC_0244 DSC_0247 DSC_0248 DSC_0251 DSC_0252 DSC_0260 DSC_0265 DSC_0269 DSC_0274 DSC_0276 DSC_0283 DSC_0285

(Besøkt 1 331 ganger, 1 besøk i dag)