Etter 100 år med nederlag, slo SK 1911 endelig «storebror» Oslo Schakselskap

Torstein Bae: – Endelig tok vi rotta på storebror!

av Tarjei J. Svensen (Foto toppbilde: Eirik T. Gullaksen)

scandicresr3Schakklubben av 1911 sto for en sjelden bragd da de i dag beseiret sin argeste rival Oslo Schakselskap 4-2 i 3.runde i Scandicserien i sjakk. Det er en prestasjon med historisk sus over seg.

– Det er første gang gjennom tidene at førstelaget til 1911 slår førstelaget til OSS over seks bord.

Det forteller sjakkhistoriker Øystein Brekke til Sjakkbloggen. Forfatteren har skrevet bøker om 1911 og OSS sin klubbhistorie og kan sine saker mer enn noen.

– 1911 klarte akkurat å unngå at det skulle ta 100 år. Den første kampen mellom de to ble spilt 28. november 1915, så det var fire uker unna å bli 100 år.

Brekke anslår at de to klubbene har møttes rundt 60 – 70 ganger i løpet av de 100 årene i serie- og NM-sammenheng.

Øystein Brekke i samtale med generalsekretær i NSF Geir Nesheim fredag. Foto: Tarjei J. Svensen

Øystein Brekke i samtale med generalsekretær i NSF Geir Nesheim fredag. Foto: Tarjei J. Svensen

Bare én gang før har SK 1911 slått sin storebror: I NM for klubblag i Stavanger i 2007. Men den gang var det over bare fire bord, mens det vanlige har vært fra seks til ti bord.

Brekke siterer Aftenpostens forhåndsomtale fra før den første pokalkampen som ble spilt i 1920, der Christiania Schakselskab vant med sifrene 8-2:

Man vil kanskje finne det dristig, for ikke å si dumdristig. av 1911 å gå til denne kamp. Men med ungdommelig mot og selvtillit har de antagelig gjort Peter den Store ord til sine kolon. Vi får la dem slå oss til vi lærer å slå dem!

Kjeken: – Vi fikk full klaff

Johs Kjeken under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Johs Kjeken under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Leder i SK 1911 Johs Kjeken er naturligvis entusiastisk etter endelig å ha fått hull på byllen mot rivalen.

– Det er veldig morsomt. Nå er det konkurranse. Vi var ikke favoritter i denne kampen heller. Men vi var gode nok til at vi fikk full klaff. Og de stilte med nesten det sterkeste laget de kunne stille, sier Kjeken.

1911-lederen tar likevel ingenting for gitt og tror det blir kamp om tittelen til døra.

– Nå har vi gullambisjoner. Men jeg tror det kommer til å bli veldig jevnt. Jeg blir ikke forundret om det blir avgjort på individuelle poeng. Hvis Asker spiller med topplaget sitt med Berge Østenstad og Espen Lie, blir de farlige. Det er et lag som med gli og klaff som kan slå hvem som helst.

– Nå må OSS mobilisere resten av serien. Det blir veldig spennende. Akkurat nå er det fordel 1911, sier Kjeken.

OSS sto uten tap i serien på to år

De regjerende seriemesterene har i løpet av de to siste årene i Eliteserien og i NM for klubblag utrolige 31 lagseire på rad.

I NM for klubblag i 2014 og 2015 og fjorårets Codanserie tapte ikke klubben et eneste lagpoeng. Forrige nedtur kom for nesten nøyaktig to år siden. 2.november 2013 tapte OSS 3,5-2,5 mot Vålerenga i 2.runde i sesongen 2013/2014.

OSS sitt tap søndag er bare det tredje siden 4.runde i sesongen 2010/2011, da det ble 4-2-tap mot Moss. På Facebook skrev 1911s Torstein Bae:

Endelig tok vi rotta på storebror!

Norgestoer og førstebordspiller på OSS Jon Ludvig Hammer skrev på sin Facebook-side at han var fornøyd med å ha vunnet sine to partier denne helgen, men mindre fornøyd med å ha tapt 3.runde.

Ikke gøy, men det blir i alle fall litt mer krydder i hverdagen.

Begge lag stilte med tilnærmet toppet mannskap. OSS med stormestertrioen Hammer, Agdestein og Gausel, mens SK 191 hadde Elsness, Urkedal og Hansen. Ut i fra ratingen, skulle det være en liten fordel til OSS. Men SK 1911 ville det annerledes.

Jon Ludvig Hammer under 2.runde lørdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer under 2.runde lørdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer selv gjorde jobben sin ved å slå IM Frode Elsness. Fastlegen ble litt vel optimistisk og ofret bonde, men Hammer hadde få problemer med å vinne med to tårn mot dronning.

Hammer er med seieren ytterligere to poeng nærmere den magiske 2700-grensen. 25-åringen er nå på 55. plass med 2687.

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

På 2.bord klarte Frode Urkedal på mirakuløst vis å snu en tapt stilling til seier da Simen Agdestein gikk feil i komplikasjonene.

Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

Også IM Torstein Bae sikret et viktig poeng ved å slå 17-årige Lars Oskar Hauge med svart i det som endte som et teknisk sluttspill.

Knusende Vålerenga-seier

Vålerenga tok også en uhyre sterk 6-0-seier over Black Knights og leder nå Scandicserien på målforskjell foran SK 1911.

Det er litt av et mannskap Vålerenga har klart å samle, med de unge stormestrene Evgeny Romanov og Borki Predojevic på de to øverste bordene og unge talenter på resten av laget. Brede Kvisvik (31) er lagets eldste spiller. Romanov, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen har vunnet alle sine partier den første helgen.

Aryan Tari med 3 av 3 i Scandicserien. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari med 3 av 3 i Scandicserien. Foto: Tarjei J. Svensen

Tari viste god sluttspillteknikk i partiet mot Black Knights Lars Even Andersen.

Bergens reddet poengfangsten denne helgen ved å slå Trondheim 4,5-1,5. Ivar Bern, Stig Gabrielsen og Trond Gabrielsen vant for bergenserne.

Rundens vakreste kølleslag var det Stig Gabrielsen som sto for i partiet mot Stavangers Sondre Waage Tofte. Han smalt til med et klassisk løperoffer på g6.

scandicserier3

Slik er oppsettet i 4.runde:

  • Tromsø – Asker
  • Vålerenga – Stavanger
  • Sotra – SK 1911
  • OSS – Trondheim
  • Black Knights – Bergens

Vålerenga og SK 1911 er nå et hestehode to poeng foran OSS, Stavanger og Black Knights. Neste helg, som spilles 15. – 17. januar, skal Vålerenga og SK 1911 møtes i det som kan bli en avgjørende match.

Vålerenga og OSS møtes først i 9. – og siste runde. Matchen kan avgjøre Scandicserien.

SE OGSÅ:
(Besøkt 890 ganger, 1 besøk i dag)